Zo begin je met het MM-huishoudsysteem.

Een heel nieuw huishoudsysteem beginnen doe je niet van de één op de andere dag. Dat doe je rustig in stapjes, zodat jij je niet overweldigd voelt en niet het gevoel krijgt dat het je allemaal niet lukt. Want ook jij kan het. Echt. Volg onderstaande 5 stappen voor optimaal succes.

Stap 1: Minimaliseer je slaapkamer

Waarom eerst je slaapkamer? Omdat daar je dag begint! En we willen toch zeker wel onze dag goed beginnen? Als je straks met de dagstart begint, begin je als eerste met het opmaken (of openslaan) van je bed. Zo lijkt je slaapkamer al een stuk netter. Maar zou het niet fijn zijn dat je de slaapkamer ook iedere ochtend netjes kunt achterlaten? Dat je eventueel alleen nog de vieze sokken van je man van de vloer moet rapen, het speelgoedautootje van je zoontje moet opruimen en het boek van je nachtkastje in de lade hoeft te doen? En dat je dan helemaal klaar bent? In je slaapkamer heb je niets meer nodig dan een bed, eventueel een nachtkastje en een lampje. De andere spullen kunnen, misschien op een paar uitzonderingen na, echt je slaapkamer wel uit! Neem de tijd voor deze opdracht. Neem als eerste een foto van je slaapkamer en bekijk deze eens rustig. Hoe wil jij eigenlijk dat je slaapkamer er uit ziet? En hoe is het nu? Succes! Lees ook -> Vijf tips op je slaapkamer in balans te brengen.

Stap 2: Minimaliseer je kledingkast

De tweede stap van de dagstart is om jezelf klaar te maken voor de dag. En om daar een beetje tempo in te houden, leg je daarom iedere avond je kleding voor in de ochtend al klaar. Maar hoe fijn is het dat ook het kleding uitzoeken in een no-time gaat. Dat kan, als je een minimale garderobe hebt. Een garderobe met alleen je favoriete kleding. Kleding waarvan je zeker weet dat jij je er goed in voelt. Kleding dat gemakkelijk met al je andere kleding combineert. Daarom adviseer ik je, voordat je met het MM-huishoudsysteem begint om eerst je kledingkast op orde te brengen. Hang (of leg) 10 tot 15 kledingstukken voor de komende weken in je kast en doe de rest eens op proef weg. Hoe bevalt het? Lees ook: de minimale garderobe, de 10 grootste voordelen.

Stap 3: Minimaliseer je badkamer

De dagstart begint dus met het opmaken van je bed, vervolgens maak jij jezelf klaar voor de dag. Douchen, kleding aan en eventueel wat make up op. Daarna zorg je er voor dat je de badkamer schoon en netjes achterlaat. Om dit simpel en snel te kunnen doen, is het een must dat er geen overbodige spullen in je badkamer liggen. Hoog tijd dus om je badkamer even in alle rust onder handen te nemen. Lees hier hoe je dit in 10 simpele stappen kunt doen.

Stap 4: Maak een huishoudboek aan

Je huishoudboek is je basis voor het hele huishoudsysteem. Daar zet je alles omtrent je huishouden in, alles op 1 plek, ideaal! Je huishoudboek kan een schrift zijn, maar ik raad je aan om iets te nemen dat je gemakkelijk kunt aanpassen. Zoals een map, waarin je de printables kunt doen, een uitwisbaar schrift of natuurlijk digitaal. Lees hier hoe je het huishoudboek kunt indelen. Maar het echte invullen van het huishoudboek komt straks met de volgende stappen.

Stap 5: Implementeer de dagstart en dagafsluiting

dagstart

Dit is een moment dat je de dagstart en de dagafsluiting gaat implementeren. Het duurt even voordat je al deze nieuwe gewoonten jezelf eigen maakt. Wil je wat hulp? Dan kun je gebruik maken van dit stappenplan. Hiermee implementeer je rustig binnen 3 weken de dagstart en de dagafsluiting. Print hier het stappenplan uit. Over elke stap in het stappenplan is een uitgebreide blog op deze website geschreven voor handige tips.

Stap 6: Implementeer de dagtaken

Wanneer je stap 5 ook eigen hebt gemaakt, zul je merken dat je huishouden er al stukken beter op geworden is. We gaan nu een stapje verder door de dagtaken aan je dagen toe te voegen. Hoe je dat doet lees je hier in deze blog over de dagtaken. Neem ook hier je tijd voor.

Stap 7: Implementeer de poetsplanning

Wanneer je alle eerder genoemde stappen hebt gedaan is het tijd voor ‘deepcleaning’! Oftewel, de poetsplanning. Je leest er hier alles over. Want niets is heerlijker dan een opgeruimd en schoon huis. Succes!

p.s. Word ook lid van de besloten Facebookgroep van het MM-huishoudsysteem.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

One thought to “Zo begin je met het MM-huishoudsysteem.”

Laat hier je reactie achter!