Welkom op Moeders Minimalisme!

Wat leuk dat je hier bent. Voor de mensen die hier nieuw zijn, jullie zijn ook welkom op mijn Facebook,  Pinterest en Instagram. Wil jij ook graag beginnen met minimaliseren? Dan raad ik je dit e-book aan. Of misschien wil je het MM-huishoudsysteem gaan volgen? Wanneer je gratis mijn nieuwe blogartikelen vol met tips in je mailbox wilt ontvangen kun je je hiernaast abonneren op mijn website. (vergeet niet je aanmelding te bevestigen in je mail)

Ik ben deze website begonnen omdat ik van mening ben dat het ook anders kan. Ik zal je uitleggen waarom.

We houden van consumeren. We houden van kopen en van huizen vol spullen. En het liefst kopen we spullen die verpakt zijn, omdat we ook zo verschrikkelijk veel van volle afvalcontainers houden. We houden van grote huizen, zodat we die vol kunnen stoppen met nóg meer spullen. En we houden van werken, heel veel werken, zodat we de kinderen minder zien en onze te hoge hypotheken af kunnen betalen. En van het geld dat we over houden kopen we natuurlijk weer nieuwe spullen, want daar worden we zo gelukkig van.

Toch?

Kom op! Waar zijn we mee bezig?

Waarom houden we ons zo met het materialisme bezig? We kunnen tenslotte niets meenemen naar het hiernamaals. Waarom hebben de fabrikanten, de reclame’s en alle spullen die we niet nodig hebben zoveel aandacht van ons verdiend? Waarom geven we deze aandacht niet aan onze familie, vrienden en onze lieve kinderen? Waarom richten we ons niet meer op onze persoonlijke ontwikkeling? Er is toch zoveel meer in onze wereld dan alleen maar onnodige spullen?

Het minimalisme geeft je een stukje rust, balans en geluk.
Is dat niet waar we allemaal naar verlangen?

Met minimalisme

– houd je meer geld over
– heb je minder schulden
– heb je geen groot huis nodig
– houd je meer ruimte over
– heb je een netter huis
– zorg je beter voor het milieu
– creëer je minder afval
– ben je minder tijd kwijt aan opruimen en schoonmaken
– houd je meer tijd over voor de dingen die echt belangrijk zijn in je leven, want de mooiste dingen in het leven zijn geen dingen.

Dáárom…

Welkom op Moeders Minimalisme.nl

welkom op moedersminimalisme.nl

Lees hier meer over mij.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

45 gedachten over “Welkom op Moeders Minimalisme!”

 1. het grappige is dat mensen mijn huisje heerlijk ruim vinden en zo opgeruimd, maar zelf hun eigen huis wat net zo groot als het mijne is en dat is echt niet ruim qua oppervlakte, vol zetten met allerlei grote meubels en decoratiespulletjes . vroeger had ik ook alle beschikbare ruimtes zoals kasten en vensterbanken vol staan met allerlei dingen, best wel gezellig ,maar wat een werk als ik bijvoorbeeld mijn ramen wilde zemen moest ik eerst mijn vensterbanken leeg maken, waardoor het ramen zemen veel werk leek, maar tegenwoordig zeem ik mijn ramen veel vaker omdat ik mijn vensterbank snel leeg heb en dit geld natuurlijk ook voor het schoonmaken van mijn vloer, ik hoef veel minder meubels aan de kant te zetten voor ik aan de schoonmaak van mijn vloer kan beginnen. helemaal tevreden ben ik nog niet want in mijn beleving kunnen er nog wel meer dingen weg, wat zeker ook handig is aangezien ik nog kleiner wil gaan wonen, dus minder spullen die verhuisd moeten worden .

  1. O ja dat van de ramen lappen en een lege vensterbank herken ik. Alleen moet ik de poezen vragen even ergens anders aan het werk te gaan, lees zitten en naar buiten kijken. Ja en dan heb ik er ook nog een hoekbank zwart leer staan die echt van zijn plaats moet zodat ik bij de ramen kan. En ja spullen haat liefde verhouding mee.

   fijne dag,
   Silvia

 2. DE blog die ik nodig had om eindelijk aan mijn lijstje om een kast per week aan te pakken. (Ja ik ben niet zo heel ambitieus 😉 haha) Dan kan ik het beter volhouden! En dat is de bedoeling vooral voor mij, het volhouden! 🙂

 3. Ik heb je vandaag ontdekt!! Wat fijn om mensen met dezelfde denkwijze tegen te komen!! Ik ben zelf al 2 jaar aan het minimaliseren maar ben er nog lang niet hoor! Ik heb erg veel moeite met kleding en servies (keramiek). Daar valt nog veel te doen 😉 intussen ben ik al je blogs aan het teruglezen! Erg inspirerend!! Minimaliseren is echt een proces!

 4. Hallo Dieuwke,
  Door de website ‘So chicken’ (trouwens ook héél goed) regelmatig te bezoeken, ben ik op het idee van minimaliseren gekomen en door verder te googlen op dit woordje ben ik bij jou gekomen. Ik vind het lovenswaardig dat je je hiervoor inzet en vooral moeders probeert te bereiken, want zij kunnen een grote verandering in de wereld brengen. (doen zij niet de meeste aankopen?). Ik was, zonder dat woordje te kennen, al langer aan het minimaliseren, maar door in contact te komen met mensen die daar echt een lifestyle van maken, heb ik al meerdere nuttigetips gekregen waardoor ik nog veel bewuster in het leven sta en echt terug veel meer plezier in het leven krijg doordat ik meer tijd over houdt voor wat echt belangrijk is in het leven. Ik volg dus graag jou blog en zal bijtijd ook tips opsturen! Veel succes en ik kijk uit naar je volgende nieuwsbrief!
  Monique

 5. Hallo, ik heb een Weggeefgroep op Facebook opgericht waar je nog bruikbare spullen kan weggeven aan iemand uit de buurt. Zo fijn om spullen gratis weg te geven die anders misschien op het containerpark belanden. Beetje bij beetje krijg je orde in huis en als er toch dingen zijn waarover ik twijfel om weg te doen, dan neem ik er een foto van. Zo kan ik er nog altijd naar terug kijken wanneer ik wil . En het allerleukste eraan vind ik dat meer en meer mensen beginnen na te denken over wat ze met hun spullen doen. Groetjes uit België.

 6. Heerlijk, minimaliseren – de grote rust creeërder.

  Vooral de laatste 2 jaar heel veel weggedaan, zelfs het wandmeubel, bestaande uit een aantal losse onderdelen, gehalveerd, d.w.z. een aantal daarvan weggegeven aan andere mensen. Verder alles wat je maar kunt bedenken geminimaliseerd. En nog is het niet klaar. Ik wacht nu op de volgende opruim-impuls, die geheid komt. Dingen waar ik nog over twijfel, laat ik nog met rust, die komen vanzelf wel aan de beurt.

  Ik hoor en lees ook steeds vaker dat mensen beginnen op te ruimen en overtollige spullen wegdoen.
  Mooi, dat geeft een opgeruimd huis en meer ruimte in je huis en in je hoofd. 🙂

 7. Hallo Dieuwke,
  bedankt voor al jouw toffe en waardevolle tips! Ik kwam deze week voor de eerste keer op jouw website terecht en ben onmiddellijk aan de slag gegaan! Ondertussen zijn mijn badkamer en mijn waskamer al volledig geminimaliseerd. Gisteren heb ik mijn kleerkast gedaan, ook mijn man heeft zijn kleerkast gedaan. Het is zooooo leuk!! Ik voel me nu al zo veel vrijer, lichter en opgewekter! Ik besef nu pas dat ik altijd zo veel werk had in huis doordat ik steeds weer opnieuw moest opruimen en kasten moest uitkuisen en herschikken. En dat veel spullen (eigenlijk de meeste!) me helaam geen blij gevoel bezorgden. Gisterenavond ben ik begonnen met de kinderkledij en vandaag werk ik dat af. De kinderkledij is tot nu toe het moeilijkst, door de toffe herinneringen die eraan hangen en al die leuke stofjes, maar als ik het moeilijk heb, kom ik naar jouw blog en dan kan ik beter afstand doen. Op die manier ben ik er al in geslaagd om zaken (T-shirts, juweeltjes) weg te doen die ik al bijhield van in mijn tienertijd en ik ben nu 38. Da’s meer dan 20 jaar! Dingen die ik overal mee naartoe verhuisd heb, zelfs naar het buitenland, omdat ik er “gehecht” aan was. Nu voel ik, dat eens ik de beslissing neem om het weg te doen, het een bevrijding is. Dus dank je wel, echt waar! Ik kijk al uit naar jouw boek!

 8. Hallo, ons huis slibt langzaam dicht…. Kinderen zijn 13 en 14 jaar, dus speelgoed, daar wordt niet meer naar omgekeken en kan m.i. dus weg. Naar de kringloop brengen stuit me tegen de borst, daar zijn veel spullen echt veel te goed voor. Op Marktplaats zetten, daar verkopen wij sporadisch spullen. Dus zet ook geen zoden aan de dijk…. Dit geldt ook voor de kinderkleding, slechts enkele maanden gedragen vanwege groeispurt. We hebben echt dringend advies nodig….

  1. Hoi Inge,
   Breng goede kleding naar de kledingbank, dan gaat het naar mensen die echt niet genoeg geld hebben om zelf kleding te kopen (en kinderen groeien idd zo hard, dus dat komt daar heel goed terecht!). Speelgoed kan naar de speelgoedbank, eventuele huisraad naar de huisraadbank.
   Zo weet je zeker dat het bij mensen terecht komt die het heel goed kunnen gebruiken en er zelf geen geld voor hebben (en maakt het misschien ook makkelijker voor jezelf om het los te laten).

   1. Wij verhuizen medio 2016 naar een flinke woonboerderij met veel ruimte voor spullen. Nu hebben we ook een hoop spullen: 75m3 in de opslag op het moment (en nog aardig wat spullen in het overbruggingshuis) dus een groot huis is wel fijn. Maar als ik lees dat je met minimaliseren een kleiner huis nodig hebt, ben ik benieuwd hoe vol/leeg het huis straks gaat worden…

 9. Hoi allemaal, mijn naam is Marie en ik ben nu al enkele maanden bezig met minimalisme.
  Het begon met opruimen van te kleine kleding (lees: ik werd te dik, haha) en ging verder met andere persoonlijke dingen. Na veel lezen over opruimen, kwam ik bij minimaliseren. Dit sprak me erg aan.
  Heel graag wil ik op deze manier verder gaan met de invulling van mijn leven.
  Alleen is het wel erg moeilijk met mn gezin. Mijn lieve man is een prepper (iemand die veel vooraad heeft, voor het geval dat …) en mijn meerderjarige zoon houdt ook wel van verzamelen. En dan mijn omgeving: ze leven allemaal voor hun spulletjes.
  Voorzichtig vertelde ik enkele mensen over minimaliseren. Ze verklaarde me voor gek en zeiden, dat het er aan lag, dat ik bijna 50 ben. Hoe vertel ik, op een korte duidelijke manier, dat ik zo wil leven?

  1. Hoi Marie. Ik zou me maar niet te druk maken over wat je omgeving denkt. Het gaat om jou en om jouw leven. Natuurlijk kun je andere mensen er wat over vertellen, en als ze geïnteresseerd zijn kun je ze bijvoorbeeld naar deze website. Vinden ze het maar raar, laat ze dan maar in hun waarde en oordeel niet. Wanneer je zelf steun wilt, kun je dat krijgen op de facebookpagina ‘Minimaliseren kun je leren’. Goed voorbeeld, doet goed volgen. Het minimalisme heeft vaak zoveel voordelen dat het erg besmettelijk werkt. Dus je hóeft mensen niet duidelijk te maken dat je wilt gaan minimaliseren, je moet ze gewoon laten zien, wat voor prachtig mens je bent en hoe gelukkig je wordt van het minimalisme. Succes!

 10. Hoi Dieuwke,

  In mijn vorige bericht heb ik mijzelf voorgesteld en iets over mijzelf verteld. Helaas heb je nog niet gereageerd op mijn vraag. Misschien heb jij, of anderen, nu de tijd, of gelegenheid om te helpen met m’n probleem.
  Aanstaande donderdag is het feest voor m’n 50e verjaardag en zullen er veel mensen komen. Natuurlijk zal er over van alles worden gepraat. Heel graag zal ik dan willen vertellen over minimaliseren. Maar ja, hoe houd ik het luchtig, i.p.v. dat ze denken, dat ik gek geworden ben, of dat het tijdelijke verstandsverbijstering is. Ook moet het kort zijn, vanwege de drukte.
  Graag hoor ik een reactie van iemand. Groetjes, Marie

 11. Hoi Dieuwke,

  Ik stuitte vandaag op jouw website, en ik moet zeggen, wat een geweldige website met bruikbare informatie en tips!

  Zelf heb ik het minimaliseren moeten aanvaarden toen mijn gezin vanuit het buitenland zouden emigreren naar een totaal ander continent. Met het gevolg dat al onze hebben en houden verscheept werd. Helaas had dat buitenlands avontuur niet te lang geduurd en hebben we er alleen maar ellende aan over gehouden (financieel, immigratie problemen en het verlies van je gehele hebben en houden inclusief de jarenlange herinneringen opgeborgen in fotoboeken etc.).

  Omdat mijn moeder overleed keerde ik terug naar Nederland met mijn zoontje van 3 maanden met wat baby spullen en een gedeelte van mijn eigen schoenen en kleding. Uiteindelijk hebben we met het gehele gezin in Nederland gesettled en moesten we letterlijk met ‘niets’ beginnen.

  De huurwoning werd ingericht met afgeprijsde artikelen uit de woonwinkels of outlet stores. Familie leden hebben meubels, koelkast, magnetron en gasfornuis aangeboden welke tot op heden nog steeds gebruikt wordt. De muren en plafonds werden gewoon gewit omdat dit het goedkoopst zou zijn. Bij intrek hadden we alle basisspullen van bank tot bed, maar een kledingkast is bij ons een luxe! Al onze kleding zit tot op heden in onze reisbaggage en eerlijk gezegd geef ik er ook heel weinig om.

  Vier jaar later heb ik wel beetje bij beetje de oude meubels kunnen vervangen en onze kleine huurwoning ‘huiselijk’ kunnen inrichten.

  Wat ik geleerd heb van het ‘opnieuw’ beginnen met ‘niets’ (in de materieele zin), is dat het materieele absoluut geen waarde heeft, behalve dan mijn fotoboeken en schilderij die levenslange herinneringen voor mij waren.

  Doordat ik alleen maar de noodzakelijke dingen in huis heb zoals b.v. een bed, bank, kast, TV en keukenspullen houd ik mijn leven ‘rustig’ en geniet ik van mijn gezin.

  Het speelgoed en kleding van mijn zoontje wordt om de tijd verkocht wat dan in zijn spaarpotje terecht komt. Zo houden we het huis netjes en opgeruimd.

  Ik ben helemaal voor minimalisme. Het geeft je zoveel rust en behoud je het besef wat belangrijker is in het leven, nl. de mensen om je heen en niet de spullen om je heen!

  Ik blijf jouw website in de gaten houden. Top!

 12. Hallo Dieuwke,
  Ben al een paar dagen aan het rondkijken op je geweldige site!
  Ik kom er soms met moeite weg.
  Sinds heel kort ben ik ook bezig met minimaliseren en vandaag ben ik er een blog over begonnen.
  Heb vanmiddag een hele supermarkt kar vol naar de kringloop gebracht.
  Dit was een ontzettend goed gevoel.
  Zit ook op facebook bij div sites.
  Kan er soms veel van leren.
  Zou je aub als je tijd hebt even op mijn site willen kijken, zou ik zo leuk vinden.
  Alvast bedankt.
  Ga vooral door met schrijven, je inspireerd er veel mensen mee/

  Groetjes Jenny

 13. Gefeliciteerd met jullie prachtige tweede kindje! Ik spiekte af en toe op je website maar het bleef zolang stil… en zag nu na bewust zoeken op Facebook dat Jylles er al lang is! Ik kom bijna nooit meer op Fb -ook een soort minimalisme. Hopelijk gaat alles goed en genieten jullie veel en slapen jullie voldoende! Misschien toch leuk om ook op de site het goede nieuws even te delen?

 14. Hoi Dieuwke,

  Een vraagje over je E-book minimaliseren met kinderen: heb je al een datum wanneer hij uitkomt ?

  Groetjes,

  Charlotte

 15. Ha Dieuwke,

  Je blogs hebben me heel erg veranderd, daardoor houd ik me nu ook veel meer bezig met m’n dierbaren in plaats van spullen (vooral het maken van herinneringen). Ik mis alleen wel je weekblogs, dat inspireerde me wel elke keer! En hoe vieren jullie eigenlijk kerst, wat voor kerstspullen hebben jullie in huis? Ik ben meer benieuwd ook naar je persoonlijke leven. 🙂

  Groetjes, Kim

 16. Hoi Dieuwke, Ik las op je Instagram dat je je e-book verwijderd omdat je je op andere dingen wil focussen; betekend dat dat je ook stopt met je website? Ik hoop het niet want ik lees ’t nog steeds met heel veel plezier! 🙂 Ik heb geen Instagram dus vandaar dat ik je via deze weg vraag.

  Groetjes,

  Kim

  1. He Kim! Eerlijk gezegd weet ik nog niet wat ik ga doen. Maar de website blijft in ieder geval dit jaar nog online. Waarschijnlijk blijft de website en ga ik ook over andere dingen schrijven. Ik zie wel wat bet leven brengt! Maar eerst even adempauze… Lief dat je er naar vraagt trouwens.

 17. Beste,

  Ik had graag wat advies gekregen rond de badkamer. Hoe ik dit praktisch aanpak en qua hoeveelheid best over hou zoals bvb washandjes, badhanddoeken en reserve qua producten en dergelijke.

  Ik kijk al uit naar je antwoord zodat ik deze challange kan aangaan!

  Met vriendelijke groeten,
  Kathleen

 18. Hallo, ik krijg jouw nieuwsbrief via email en ik lees graag jouw blogs. Ik heb al veel bijgeleerd. Ik ben lid van het sociale mediaplatform MEWE, misschien heb je daar al eens van gehoord? Nu is mijn vraag of je daar eventueel een groep of zo zou willen beginnen. Ikzelf verdien er niets aan hoor. Ik ben geen lid van andere sociale media, vandaar mijn vraag. Vriendelijke groeten. Rita

Laat hier je reactie achter!