Hoe maak je bewuste cadeaukeuzes?

Het is soms lastig. We willen onze kinderen graag verwennen met cadeaus, maar we willen onze huizen niet vol met nog meer speelgoed. We willen graag alles erop en eraan maar we willen niet in deze dure tijden onnodig geld uitgeven. En het allerliefst willen we duurzame cadeaus geven en kiezen voor webshops en winkels die zelf ook bewuste keuzes maken. Maar hoe doen we dat allemaal?

Ik geef je een aantal tips.

4 tips voor bewuste cadeaukeuzes

1. Kies voor cadeaus die in Nederland zijn gemaakt

Producten uit China mogen dan wel lekker goedkoop zijn maar het moet allemaal worden verscheept dat het milieu niet ten goede komt. Check dus even de volgende keer waar iets vandaan komt. Ook Nederlanders maken de mooiste dingen!

2. Kies eens voor iets anders dan speelgoed

Een cadeautje voor een kind hoeft niet altijd speelgoed te zijn. Wat dacht je van iets nuttigs? Een pyjama, sokken, broodtrommel, een tas of iets anders dat ze goed kunnen gebruiken? Ja, onze kinderen hebben schoencadeautjes en sinterklaascadeautjes gekregen. En dat kan prima als minimalist. Want ik heb de dingen die ze toch nodig hebben opgespaard voor december. (Check ook de Sinterklaasplanning) Wat de kinderen écht bij blijft is de warmte en gezelligheid.

Lees ook: Minimalistisch sinterklaasfeest vieren

3. Kies voor een persoonlijk cadeau

Een persoonlijk cadeau wordt vaak meer gekoesterd dan het zoveelste waxinelichtjehouder o.i.d. Wat vindt diegene écht leuk? Heb jij je daar wel eens in verdiept of naar gevraagd? Iets met een naam erop werkt ook altijd goed. Laat bijvoorbeeld een armband voor heren graveren. Leuk voor papa.

En zo heeft mijn dochter van 10 jaar van Sinterklaas een kettinkje gekregen met haar naam er op. Ze is te oud voor speelgoed, maar in sieraden heeft ze wel interesse. Zo’n leuk sieraad is natuurlijk ook heel geschikt als kerstcadeau sieraden. Het komt trouwens van de website Kaya sieraden. Het is een Nederlands bedrijfje uit Leiden en het leuke is, voor ieder sieraad dat ze verkopen gaat een deel van het bedrag naar stichting Eduki. Dat is een stichting die zich inzet voor het onderwijs in Gambia. Ik vind het fijn om voor zulke Nederlandse bedrijven kiezen die ook nog iets voor een ander kunnen betekenen.

4. Kies voor tweedehands

En last but not least: het hoeft echt niet allemaal nieuw te zijn! Loop eens bij de kringloopwinkel langs! Of ga naar een speelgoedruil-event! Mijn zoontje heeft een fantastisch leuk mecanosetje van Sinterklaas gekregen en ook een boksbal met een bokshanddschoen dat echt niet nieuw uit een winkel kwam. Maar wat maakt het uit! Ja, het maakt wél uit! Het zijn bewuste keuzes, en echt niet alleen voor je portemonnee maar vooral ook voor onze aarde.

Maak jij wel eens bewuste cadeau-keuzes?

Lees ook:

– Drie tips voor minimalistische kerstdecoratie
Kerstplanning voor in je huishoudboek
– Minimalistisch sinterklaasfeest vieren
– 7 tips voor afvalvrij inpakken
– Hoe ga ik om met ongewenste cadeaus?
– Cadeautips voor kinderen met minimalistische moeders

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.161 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!