Winactie: agenda ‘Eenvoudig Leven’

Ik zag de agenda ‘Eenvoudig leven‘ weer voorbij komen en ik dacht, ik ga de maker ervan eens een mailtje sturen. Want hoe mooi past het thema van de agenda bij het gedachtengoed van MoedersMinimalisme. De vrouw die deze agenda maakt is Nynke Valk, ook een oorspronkelijke Friezin! Maar waarom maakt ze zo’n agenda en wat heeft ze met het boeddhisme? Ik vroeg het haar!

Wat heb je met het boeddhisme?

Nynke: “Voor mij is het boeddhisme de grootste inspiratiebron en ook het pad waarlangs ik me ontwikkel. Ik kwam er al op m’n 23e mee in aanraking, inmiddels meer dan 42 jaar geleden.
In die tijd was het boeddhistische gedachtengoed hier nog niet zo bekend. Intussen is dat anders, ook mindfulness is bijvoorbeeld heel bekend nu.

Ik ben heel blij dat ik de komst van het boeddhisme naar het westen van dichtbij heb meegemaakt en er ook aan heb kunnen bijdragen. Van 1986 tot 2006 werkte ik voor de boeddhistische organisatie Rigpa, in verschillende rollen, zoals office-manager, instructeur, trainer van instructeurs-in-opleiding en als hoofd van het programma.
Daarna heb ik in Zuid-Frankrijk een driejarige full-time strikte retraite gevolgd. Dit was een heel bijzondere en intense tijd. Deze ervaring heeft me de moed en inspiratie gegeven om m’n eigen bedrijf, De Heldere Spiegel, te starten. De Heldere Spiegel is voor mij de context om wat ik in de loop van de jaren geleerd heb, vooral op het gebied van de menselijke geest, door te geven. Inmiddels ben ik ook actief als mindfulness- en compassietrainer.”

Waarom een agenda?

Nynke: “Ik heb in het verleden de kunstakademie gedaan en ben 10 jaar kunstenares geweest. De creatieve kant blijft trekken – het schrijven van teksten voor de Eenvoudig Leven Agenda vind ik erg leuk om te doen. Een belangrijk motto van mijn bedrijf is eenvoudig leven. Voor mij betekent dat vooral om voorrang te geven aan wat essentieel is. In het drukke hedendaagse leven komt er veel op ons af en daarom is het belangrijk om je daar niet door te laten meeslepen. Dus minder reactief te zijn en meer proactief. Zelfregie is ook een van de twee peilers van de Eenvoudig Leven Agenda. De andere peiler is zelfcompassie.
Iets realiseren in je leven kan ook gepaard gaan met de druk om te presteren en het ‘goed moeten doen’. Daarom is de peiler van zelfcompassie ook heel belangrijk. Ook als iets niet lukt, ben je de moeite waard.
Eenvoudig leven is voor mij niet perse een minimalistisch leven, maar het helpt wel om niet teveel te willen of te ambitieus te zijn. Hoe meer projecten je hebt, hoe drukker het ook in je hoofd wordt.”

Het is veel meer dan alleen een agenda, het is een hulpmiddel om te reflecteren op wat belangrijk is.

Wat is het voor een agenda?

De Eenvoudig Leven Agenda is een manier om mijn leven te plannen, het is veel meer dan alleen een agenda, het is een hulpmiddel om te reflecteren op wat belangrijk is en daar de rode draad in vast te houden. Het geeft me houvast. Daarin speelt ook mee dat ik een zzp’er ben en m’n tijd zelf kan indelen.
Tegelijkertijd is de agenda ook een manier om iets in de wereld neer te zetten. M’n boeddhistische achtergrond schijnt door in de maandelijkse inspiratieteksten, maar het is niet zo expliciet. Eenvoudig leven is een brug tussen wat ik geleerd heb in het boeddhisme en mijn plek in de wereld.”

DE AGENDA WINNEN?

Ik heb een prachtige ‘Eenvoudig Leven Agenda 2023’ hier thuisliggen die ik naar één van jullie op mag sturen. Alles wat je hoeft te doen is een reactie hier achterlaten op de website en mij vertellen waarom je een agenda zou willen winnen.

Deze agenda helpt je om je eigen koers te volgen in een wereld die veel van je vraagt. Aan het begin van de week, bijvoorbeeld op zondagavond of maandag, bepaal je voor de belangrijkste levensgebieden wat er echt toe doet.
Aan het eind van de week kijk je, aan de hand van enkele reflectievragen, hoe het is gegaan. Zo komt er een proces op gang, waarbij wat je in je hart wilt en wat je in werkelijkheid doet, steeds dichter bij elkaar komen. Met iedere maand een inspiratietekst en een treffende illustratie.

Iets voor jou? Laat hieronder een reactie achter!

Check mijn sociale media voor een doorbladerfilmpje van deze agenda…

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.170 andere abonnees

83 gedachten over “Winactie: agenda ‘Eenvoudig Leven’”

  1. Om dat in te plannen wat ik belangrijk vind. Ik heb me voorgenomen nu al vakanties en dagjes weg en datnenights te gaan plannen. Omdat ik heel vaak achter te feiten aanloop en dat voelt niet fijn.

   1. Het lijkt mij een fijne methode om de agenda van ons gezinshuis bij te houden! Onze gezinshuis kinderen (met een meervoudige beperking) hebben andere begeleidings en opvoed behoefte dan gemiddelde kinderen. Dit maakt dat het nodig is extra alert te zijn, zowel op rust in ons dagritme als op rust in ons leven als gezinshuis ouder.

  2. Met mijn chaotische hoofd heb ik duidelijk overzicht nodig, maar af en toe een rustmoment en inspiratie voor de maand is ook belangrijk. Deze mooie agenda gaat me helpen mijn werk weer op te pakken en in te plannen na mijn burnout en de rust in te plannen.

  3. Ik zoek nog een fijne agenda voor 2023. Ik kan wel wat sturing en begeleiding gebruiken. Ik zit voor mijn gevoel wat vast. Het loopt thuis niet lekker. Maar ook reïntegreren op werk gaat niet echt. Ik ben zoekende wie ik ben/wat ik wil.

   1. Wow… die zou ik graag winnen. Omdat ik chronische ziek ben, ben ik altijd thuis en er dus altijd voor de kinderen geweest. De kinderen zijn nu pubers en gaan steeds meer hun eigen gang. Nu komt mijn eigen tijd er weer aan… wie ben ik, wat wil ik etc. En tegelijkertijd opzoek naar een manier van leven ipv te overleven.

  4. Plannen is voor mij met een druk gezin erg belangrijk. Helemaal wanneer ik in een reeks nachtdiensten zit raak ik het overzicht van de dagen wel eens kwijt. Hoe fijn zou zo’n mooie agenda dan wel niet zijn?!

  5. Zonder agenda heb ik geen rust en overzicht op alle gezinsafspraken, verjaardagen etc het is tevens een soort dagboek om achteraf de leuke ongeplande momenten te noteren . En het zou heel fijn zijn om gelijktijdig geinspireerd en ge-remind te worden dmv deze agenda om de dingen lekker basic re houden , dicht bij mij en ons-zelf . Hartegroet, Belinda

  1. Sinds ik in de overgang heb beland, ben ik best chaotisch, onzeker. Ik zou dit agenda graag willen winnen! Lijkt me wel leuk om elke week te reflecteren en stil staan bij je leven.

 1. In tijd van recessie en weinig positief nieuws lees ik dit en denk gelijk wauw een lichtpuntje in deze donkere tijden!! Ik die graag mee om deze geweldige agenda te mogen winnen liefs Micha

  1. Ooh deze zou ik graag willen winnen. Deze zou zo handig zijn om ons huishouden van 4 verder te managen. En reflecteren naar de rest van week kan zoveel betekenen in deze drukke tijden.

  2. Ik streef naar meer rust en balans in mijn leven. Ik ben langzaam van overleven naar leven gegaan, met soms nog een dip. Ik ben nu meer bij mezelf, probeer dingen te doen waar ik energie van krijg. Maar het is zo lastig soms. Prikkels zijn mij snel te veel, ik heb niet veel energie, maar ook als ik mijn grenzen aangeef lijkt mijn omgeving dat niet altijd te begrijpen. Een hulpmiddel als deze agenda zou zo fijn zijn.

   1. Nadat ik vorig jaar long covid kreeg, ben ik nu weer langzaam aan het opkrabbelen. Dit zou voor mij ideaal zijn om mijn tijd te verdelen en de balans te vinden tussen werk en privé.

   2. Dat zou het steuntje in de rug kunnen zijn voor hier. Om t wat overzichtelijker en visueler en rustiger te maken voor ons. Tijd voor simpeler, rustiger leven en meer tijd voor genieten en elkaar

  3. Ja. Graag. Om de belangrijke dingen niet kwijt te raken onder de grote berg onbelangrijke dingen die ook altijd zoveel tijd verslinden…

  1. Dit lijkt me een heel waardevolle agenda. Heel fijn, en ook nodig, om tussen het noteren van school, werk en alle andere activiteiten met ons gezin van vijf personen, stil te staan bij mezelf, en bij waar het tussen de regels door echt om gaat. Ik ben daar in een proces bewust mee bezig momenteel, ik kan er wel wat hulp bij gebruiken ❤️

  1. Ik zou deze agenda heel graag willen winnen. Ik wil proberen om na 2 jaar mijn Miracle Morning routine weer op te pakken. Na de geboorte van onze zoon in Corona tijd, is djt niet meer gelukt.
   Ik mis het mindfull omgaan met keuzes, planning, rust creeëren in ons drukke leven.
   Na het lezen van het artikel denk ik dat deze agende een heel mooie tool zal zijn voor het realiseren van dat doel. Zeker gezien de Boeddhistische achtergrond!
   Dus fingers crossed!

 2. Op mijn pad naar een meer minimalistisch leven met als doel een eenvoudiger leven lijkt dit me heel interessant en na een jaar plezier aan een handige agenda kan je hem weer minimaliseren en vervangen door een nieuwe.

  1. Ik zou deze agenda graag aan mijn dochter willen geven. Mijn dochter is 24 jaar, pas moeder geworden van een lief meisje en woont sinds ruim een jaar samen met haar lieve man. Ik hoop dat zij veel inspiratie uit deze agenda kan halen in deze moeilijke tijd voor de jongeren

 3. Ik zou graag de agenda winnen.
  Ik ben net gescheiden en verhuist. Met drie jonge kinderen ben ik altijd druk. Het lezen en bijwerken van mijn agenda met een kopje koffie of thee is echt even me time.

 4. Na een corona besmetting in augustus is mijn leven zo anders geworden, ik heb 28 stappen terug gedaan en moet mijn leven opnieuw leren indelen. Mijn energielevel is nog minimaal en ben zeer gevoelig voor prikkels. Het is moeilijk om daar mee om te leren gaan, voor iemand die altijd wilt gaan en er voor andere wilt zijn. Ik moet voor nu eens alleen aan mezelf denken (zo moeilijk) Dus de agenda kan mij hulp bieden en ondersteuning geven. Want waar ik nu vooral behoefte aan heb is rust en regelmaat om alledaagse dingen te kunnen doen en te kunnen functioneren.

 5. Ik zou deze speciale agenda graag winnen , ten 1ste omdat ik sinds een jaar me ook aan het focussen ben op het minimalisme en eenvoudig leven.
  Dit was anders jaren geleden bij mij. Ik wilde alles kopen wat ik leuk vind en liefst dan nog in alle kleuren die ze hadden.
  Ten 2de ik ben nu 60,5 jaar oud en ik weet dst ik binnen een jaar mijn baan verlies omdat het bedrijf 80 km verderop gaat verhuizen en ik niet mee wil om per dag 3 uur te verliezen van mijn kostbare vrije tijd.
  Dus ik wil me nu al gaan inleven hoe ik zo eenvoudig kan leven van mijn spaarcentjes en jou boek is daar een mooie inspiratie voor.

 6. Vanaf 2023 is mijn goede voornemen: eenvoudiger leven. Niet toevallig dat ik je blog dus lees. Met deze agenda zou ik ook meteen praktisch aan de slag kunnen. Ziet er echt heel interesssant uit!

  1. Ik zou deze agenda graag willen winnen, om iets meer rust te kunnen brengen in ons gezin, door m’n autisme en 2 kinderen met autisme is het regelmatig chaotisch. Structuur is belangrijk, deze agenda helpt daarbij vast ook.

 7. Ik zou het heel gaaf vinden om de agenda te winnen. Vooral nu ik gelezen heb welke houvast je elke week geeft. Wauw dan beginnen bij mij er al allerlei bellen te rinkelen. Zou er nu al zin in hebben om mee te starten 🙂

 8. Hier midden in het proces om mijn huis leger te krijgen nadat het bijna dichtgeslibd was na jaren bewaren en verzamelen. En als dan ook nog mijn geboortehuis ( lees boerderij) leeggehaald moet worden….. Dan weet je het wel… Heel benieuwd hoe de agenda mijn kan gaan helpen….

 9. Goh waarom ik nood heb aan de agenda, ik voel dat ik meer grip moet krijgen op mijn leven. Ik ben al langer op zoek naar tools hiervoor en dit zou best wel eens kunnen helpen.

 10. Dit zou mij goed kunnen helpen naar mijn “reis” om wat knopen door te hakken en te focussen op wat ik al heb en wat belangerijk is in het leven.
  Het waardevolste in het leven is namelijk gratis …

 11. Met drie zorgintensieve kinderen heb ik veel behoefte aan eenvoud en overzicht. Gezien de naam van de agenda hoop ik dat deze mij hierbij kan helpen :-). Al veel stappen gezet op het gebied van minimalisme het afgelopen jaar, hopelijk kan een volgend stapje mijn agenda en overzicht zijn!

 12. Wow, ik denk dat deze agenda me echt kan helpen om me niet te laten leiden door alle druk van buitenaf en uit te gaan van mijn eigen koers!

  1. Heel graag! Ik ben pas gediagnosticeerd met ADHD, en ben nu dus bezig met de balans te herstellen en de chaos aan te pakken. Deze agenda zou perfect zijn voor mij om uit te proberen, dus ik hoop dat ik hem mag winnen!

  1. Ik vaar al lekker mijn eigen koers in het leven. Toch zou ik wat liever voor mijzelf willen zijn wanneer ik uit koers raak. Ik denk dat zo’n agenda mij daarbij kan helpen, door af en toe een zetje in de rug. Even een reminder, een opsteker of een opdrachtje om mijzelf te herinneren dat ik er toe doe.

 13. Jaaa… voor het behouden van de innerlijke rust die ik net hervonden heb… paars is hierin veelbetekenend want door die kleur heb ik de juiste stap durven zetten om alleen verder te gaan na 30 jaar…. behoefte aan reflectie en plannen, want het praktische leven met 3 kinderen en 5 dagen werken in het onderwijs brengt die balans soms wel in gevaar. Heul graag dus!

  1. Vanaf januari ga 4 verschillende medische behandelingen moeten gaan combineren, samen met de strijd om het contact met mijn puberdochter te verbeteren. Ik kan dus wel rust in mijn chaos gebruiken.

  1. Sinds ik van een burn out na 18 jaar 24 uurs zorg te hebben gedaan, in de overgang kwam en 2 x medicatie fouten kreeg en daardoor cptss ontwikkelde weet ik niet meer goed wie ik ben en wat ik wil. Misschien zou de agenda een stukje daarbij kunnen helpen.

 14. Ik kan wel wat balans gebruiken komend jaar. Met een emigratie op de planning, het verkopen van een huis en daarnaast het draaiende houden van mijn gezin zit m’n hoofd al vol voordat het jaar begint.

 15. Ben met een Leven op Orde zelfproject bezig. Goed plannen en prioriteit geven aan wat echt belangrijk is speelt hierin een grote rol. Aangezien de uitdaging vanuit mijn agenda komt en wat ik er zelf in pen, wil ik hier met jouw agenda verandering in brengen. Dus graag!

 16. Ik zou deze heel graag willen winnen! Ik ben pas gediagnosticeerd met ADHD en probeer nu orde in de chaos te creëren. En ik hoop dat ik daar deze agenda voor mag uitproberen

 17. Hallo, ik ben Fatiha. Ik volg je al heel lang. Zeker voor het minimaliseren. De kleerkast volgens seizoenen. Het minder hebben van spullen. Ik heb jou in vele dingen opgevolgd.
  Toch blijf ik ergens ook een chaotisch iemand. Ben dat van aard.
  Wat zou ik op een dag heel eenvoudig en bewust leven.
  Ik zou graag de agenda hebben om mijn leven meer te kunnrn organiseren. Doe zo verder. Ik volg je graag.
  Liefs,

  Fatiha.

 18. Een oud cliënt van me is er helemaal wild van, deze agenda geeft haar zoveel meer overzicht en helderheid ! Ik zou m haar graag geven voor komend jaar!

  1. Ik zou graag een agenda willen omdat ik te weinig zelfzorg momenten in plan. Ik worstel soms met het dagelijkse leven en pas en reeds enkele tips van je toe zoals de maaltijd planner. En de 5minuten regel. Duurd het maar 5minuten, doe het dan nu en niet later etc… maar zelfzorg blijft een moeilijke. Als mama van 2 kindjes en een man die al 3 jaar thuis zit door mentale problemen komt er heel veel zorg en vele taken om mijn schouders, dit doe je met veel liefde. Maar soms merk ik zelf dat ik vele dingen begin te vergeten. Dus daarom zou ik een agenda met veel plezier aannemen ( staat al op de agenda an te schaffen) zodat ik 2023 met meer overzicht kan starten.

 19. Graag voor mijn vriendin Ramona, zij is een nieuwe uitdaging aangegaan. Heeft haar opleiding voor ademcoach net afgerond en gaat haar eigen bedrijf beginnen in 2023.
  Dit allemaal terwijl ze een druk gezinsleven heeft met een extra rugzakje. Deze agenda kan haar zekere helpen om ook momenten voor haar zelf in te kunnen plannen!!!… en met haar vriendinnen natuurlijk

 20. Wauw, dit heb ik echt nodig !!! Dit jaar 3 operaties en baarmoederhalskanker achter de rug. Dochter ass vastgesteld …
  Het is momenteel zo hectisch voor mij en ik heb nood aan een beetje meer rust in mijn leven !!! Dit zou me zo helpen.
  Grts lindsey

 21. Ik ben een persoon die voor andere klaar staat en mezelf wegcijfer. Sinds een paar maanden ben ik bezig om mezelf op nummer 1 te zetten. Je zou me heel blij kunnen maken met de agenda om zo beter tijd voor mezelf te plannen en de rust creëren voor mezelf om mijn innerlijke ik terug te vinden.

 22. Na het leeg moeten halen van mijn ouderlijk huis ben ik begonnen met minimalisme. Daaruit voort ben ik ook steeds meer gaan proberen om vanuit mijn hart te leven. Eenvoudig is dat echt niet. Wie weet gaat deze agenda me weer een stapje verder brengen. Dus ik doe mee!

 23. Na het leeg moeten halen van mijn ouderlijk huis ben ik begonnen met minimalisme. Daaruit voort ben ik ook steeds meer vanuit mijn hart gaan proberen te leven. Eenvoudig is het allebei niet altijd. Misschien dat deze agenda mij weer een stapje kan helpen.
  Dus ik doe graag mee!!

 24. Graag zou ik deze winnen. Ik wil graag bewuster gaan leven en daarbij een goede balans vinden tussen werk en gezin. Maar vooral wil ik leren om meer tijd vrij te maken voor mijzelf. Daar ben ik steeds meer mee bezig door bv cursussen timemanagement en bewust 2x per week wandelen in de natuur en meditatie. Echter ik denk dat deze agenda me daar nog meer bij kan helpen.

 25. Mooie insteek.. een eenvoudig leven agenda.. past mooi bij mijn aanstaande verhuizing vanuit de grote stad naar de Noord Hollandse polder. Ik ga rustig duimen 🙂

 26. Wat een leuke simpele agenda de meeste agendas.vind ik veelate druk, teveel tierelateintjes. Ik zou deze graag willen winnen voor meer overzicht en ruimte in de week en natuurlijk me time

 27. Na een pittig jaar waarbij ik ploeter met NAH behoefte aan wat overzicht en rust in 2023. Nieuw jaar, nieuwe kansen, hopelijk met vooruitgang in gezondheid door het nemen van voldoende rust

  1. Wat een lief gebaar om een agenda te verloten!
   Na de komst (6 jaar geleden) van mijn 3e zoontje ben ik in een postnatale depressie gekomen. Jaren heb ik gestreden om eruit te komen en weer de Marloes te vinden die ik zo graag wil zijn. Langzaam krabbel ik er boven op. Ik verdiep me in het minimalisme en pas het toe in mijn leven samen met mijn 3 zoontjes. Deze agenda zou me zo erg helpen om stapjes vooruit te zetten.
   Liefs, Marloes

 28. Na een aantal jaren vanuit huis gewerkt te hebben. Ga ik vanaf januari starten met een nieuwe baan buitens huis. Nieuwe uitdaging, nieuwe ritmes en opzoek naar een nieuwe balans. Deze agenda zou daar goed bij kunnen helpen!

 29. Van gecompliceerd leven via je agenda naar eenvoudig leven, ik zou er een moord voor doen, maar als dat niet hoeft, dan liever niet natuurlijk

 30. Ik ben al sinds de geboorte van onze dochter uit balans en op zoek naar een manier van leven die voor ons werkt. De diagnose Autisme&ADHD krijgen als je eind 30 bent is best heftig. Nu nog leren om er mee om te gaan. Hopelijk helpt deze agenda mij om meer balans te vinden.

 31. Op mijn ingeslagen pad van ‘meer geduld’ ‘zelf zorg’ ‘betekenis geven aan anderen’ is deze agenda in 2023 wel een hele mooie begeleiding voor dagelijkse reflectie 🙂

 32. Nu ik tegen een burnout aanhang en mijn lichaam op de stop knop heeft gedrukt, is het tijd om aan mezelf te denken. Deze agenda kan me helpen met het op orde brengen van de basis.

 33. Door alle drukte met 2 kinderen, vergeet ik, alleenstaande moeder wel regelmatig dingen. Ik heb geen man die mij kan ondersteunen om mij aan dingen te herinneren, dus een agenda zou zeer welkom zijn! Ik lees je berichten vaak op Facebook en probeer dan ook mee te doen om mijn leven te vereenvoudigen en mij te ontdoen van spullen, stapje voor stapje.

Laat hier je reactie achter!