Minimalistische moeder van de maand mei 2017

image1Merel is moeder van twee zoons van 14 en 9 jaar. Sinds 2 jaar is ze gescheiden. Merel is de minimalistische moeder van de maand mei 2017!

“De scheiding was een flinke ommezwaai in mijn leven. Niet alleen positief, ik ben mijzelf echt tegenkomen de afgelopen 2 jaar. Doordat ik de negativiteit waarin in zat, wilde omkeren naar iets positiefs, ben ik o.a. gaan minimaliseren. Dit was iets om mij op te focussen en het paste sowieso goed bij mij. Ik ben altijd erg bewust bezig geweest met voeding en van nature al erg ‘opruimerig’.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Afgelopen juni ben ik een 2de keer in korte tijd verhuisd. Het verbaasde mij wat er toch stiekem allemaal in de verhuiswagen moest. Als al je spullen op 1 grote hoop worden ‘gegooid’ dan word je wel even met de neus op de feiten gedrukt!  Ik was de maanden voor mijn verhuizing al flink aan het ruimen. Ik dacht: wat ik nu weg doe, hoef ik tenminste niet in te pakken. Dus de voorraad bij de plaatselijke kringloopwinkel aangevuld, veel verkocht en ook e.e.a. weggegooid.
Na mijn verhuizing echter, ben ik nóg meer weg gaan doen en sommige meubels vervangen voor exemplaren die ik prettiger vind. Zo heb ik een grotere bank gekocht. Dat lijkt tegenstrijdig maar ik was gewoon niet blij met de oude bank. Ik wilde graag een grote plofbank waar we met z’n drieën heerlijk op kunnen chillen. Een bank gebruik je dagelijks en die mag dan best comfortabel zijn. Ik heb eerst de oude bank verkocht – en het vervolgens 2 weken zonder bank moeten stellen. Dit viel overigens ook weer reuze mee, je ligt vooral ’s avonds vroeg op bed 😉 – en daarna de nieuwe bank aangeschaft. Ik ben er nog elke dag heel blij mee!
IMG_0554

 

Wat is ervoor jou veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Je houdt tijd over. Wat er niet is, hoef je ook niet te onderhouden. De letterlijke ballast scheelt gewoon. En het is de bedoeling dat ik uiteindelijk ook geld overhoud ;-). Dat valt nu nog een beetje tegen i.v.m. investeringen die ik nu doe. Dat verdient zich op lange termijn weer terug. Zo heb ik een aantal stukken Aleppozeep en Marseillezeep gekocht. In aanschaf misschien iets duurder maar je doet er wel erg lang mee. IMG_0548Ik gebruik de zepen voor persoonlijke verzorging, wasgoed en schoonmaak.

Ik vind het prettig dat er letterlijk ruimte is. Een leeg aanrecht zet aan om een lekker gerecht te koken, een lege keukentafel om samen te zitten, te werken en te eten. Je komt thuis en je struikelt niet over speelgoed, je hoeft je niet te ergeren aan spullen die je niet kan vinden… Alles heeft zijn vaste plek, alles is makkelijk op te ruimen hierdoor en ook weer supersnel tevoorschijn te halen als het nodig is!

 

Ik heb mijzelf voor 2017 opgelegd om geen kleding te kopen.

 

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Werkjes van kinderen, fotoalbums en zaken met emotionele waarde. Ik heb twee boekenkasten die bij mij op zolder staan. In de archiefdozen zit per leerjaar van elk kind alle schoolwerkjes, schoolfoto’s, tekeningen, zwemdiploma’s etc. Ook heb ik vroeger heel wat fotoalbums gemaakt. Zonde om weer weg te gooien. Ik zou dat nu anders aanpakken met albums maken maar goed, dat is achteraf praten.
Mijn moeder is in september 2016 overleden. Ik heb veel spulletjes meegenomen van haar. Mijn moeder was erg gehecht aan haar spulletjes en ik vond dat ik dat moest respecteren. Dus niet alles zomaar naar de rommelmarkt doen. Maar daar had ik mijzelf erg mee. Want toen ik mijn auto uitpakte van alles wat ik mee had genomen uit haar huis en het in mijn voorhal neerzette, was ik ook niet heel blij. Alles moest dus nóg een keer door mijn handen en je bent dus tot 2 keer toe afscheid aan het nemen van spullen. Gelukkig hebben de meeste spulletjes van haar een goede plaats gevonden via de bazaar van de kerk waar zij kwam. Een aantal items heb ik gehouden. Eerst uitgestald, nu in een lade. Wie weet doe ik het ooit weg maar nu nog even niet.
Ook mijn zoontjes zijn niet zo van het minimaliseren. Ik vertel ze er veel over en leg ze uit waarom ik dat doe. Het afval scheiden hebben ze goed in de vingers maar het minder willen van spullen, dat is een hele opgave voor hen. Dus daar heb ik zeker nog een weg in te gaan. Ze bewuster maken van geld, spullen, het milieu…

 

IMG_0557

 

Minimaliseer je ook in afval?

IMG_0553Sinds kort wel. Ik was daar eerlijk gezegd nooit zo mee bezig. Gemak dient de mens… Maar sinds ik “de prijsvechter” heb gezien op de tv ben ik me er toch nóg bewuster van geworden wat al dat afval doet met het milieu. Ik ben daarom het afval beter gaan scheiden (voorheen gooide ik gerust het glas in de afvalbak…) en ik probeer veel minder afval sowieso te maken. Het zelf wasmiddel maken draagt hier al aan bij. De laatste flessen die ik gekocht heb, hervul ik nu met zelfgemaakt wasmiddel. Geen douchegel meer maar een stukje zeep en de schoonmaakmiddelen koop ik ook niet meer maar maak ik zelf met azijn, soda en zeep.

 

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Ik heb mijzelf voor 2017 opgelegd om geen kleding te kopen. Het jaar is nog jong maar het gaat prima tot nu toe. Mijn kleding mag echt wel nog minder. Ik heb al heel wat vuilniszakken kleding uit mijn kast gehaald en weggegeven. Nu ga ik een jaar niets kopen. Wellicht draag ik dan “vergeten” kleding wel weer!

Verder breng ik nog wekelijks een vuilniszak of tas met inhoud naar de kringloopwinkel. Kon ik een aantal maanden geleden niet van iets afscheid nemen, nu opeens wel. Het is een proces bij mij. De stelregels: word ik er gelukkig van, heb ik het écht nodig, gebruik ik het – dagelijks-? Zijn perfecte vragen bij het al dan niet houden van spullen. Het wegdoen word wel steeds minder. En dat is dus prima lijkt mij, want dan ben ik dus tevreden met wat ik over heb gehouden. En dat is belangrijk: dat je tevreden bent met wat je hebt. Minimaliseren moet niet het tegenovergestelde worden van kopen. Altijd maar meer willen of altijd maar minder willen. Tevreden zijn met wat je hebt zou het denk ik moeten zijn.

Al “trap” ik er gerust nog wel eens in hoor… mijn zoon vindt het super leuk om mij de Media Markt te kijken. Al die gadgets die weer op zijn verlanglijst komen.
Nu heb ik een redelijk oude televisie van een aantal jaren en heb mij staan vergapen aan alle tv’s die in de winkel uitgestald stonden. Een behulpvaardige verkoper wist mij het verschil tussen full HD en Ultra HD te vertellen en alle mogelijke features die een tv tegenwoordig maar kan hebben. Whow wat cool! En wat mooi waren al die tv’s. Maar toen heb ik mijzelf toch maar even wakker geschud. Ik héb een tv. En die werkt prima! Ik hoef geen tv van een ruime meter breed te hebben en ik hoef geen tv te kijken met een super scherp perfect beeld.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

Moeders minimalisme! Toen ik via Facebook hiermee in aanraking kwam, inspireerde het mij direct. Het is zo laagdrempelig geschreven en vooral: haalbaar! Al heel wat tips en tricks toegepast. Waarom een koffiezetapparaat op je aanrecht als je zelf nooit koffie drinkt? Het klinkt zo vanzelfsprekend maar toch stond het apparaat braaf op mijn aanrecht te wachten totdat er eens visite kwam die koffie dronk.
Het haalbare aspect van Moeders Minimalisme vind ik ook heel prettig. Het gaat vooral om bewustwording en dan in je leven integreren op een manier die prettig is. Ik ben verder gaan zoeken op internet en mij aangemeld bij een paar groepen op facebook over minimalisme. Ik haal er veel tips vanaf maar eerlijk gezegd vind ik ook dat men soms wat kan doorslaan.
Het lijkt bijna alsof er een doodszonde begaan is als je een plastic bak (voor de zelfgemaakte wasmiddel) gekocht is. Ook las ik ergens dat iemand al weken geen chocolade at omdat dit afval gaf… Tja, daar kan ik helaas niet zo heel veel mee.

Een vriendin van mij was al super bewust bezig met voeding ook. Zij vermeed sowieso al alle vervelende E-nummers en was al een zeer bewuste consument. Van haar heb ik ook de kunst afgekeken. En het is heel leuk om het samen te doen en tips uit te wisselen! Ze heeft ook een website: www.bewustinbalansmetbaukje.nl

De minimaliseermaand februari heb ik overigens super doorstaan! Alle opdrachten die voorbij kwamen had ik al gedaan en ik kon ook écht niets meer extra wegdoen. Toch een leuke bevestiging 😉

IMG_0555

 

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

Het is natuurlijk super cliché maar wat heb je aan spullen als er geen liefde is dat je kan geven en nemen…
Ik zie veel materialisme om mij heen. Het is zo leeg… Een warm gezin, wederzijdse liefde en respect: daar draait het echt om in het leven! Daar er nu – helaas- een man ontbreekt in mijn leven, focus ik mij op mijn kinderen, mijzelf en mijn lieve vriendinnen. Daar gaat het per slot van rekening écht om in het leven!

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Ik denk dat voor iedereen geldt om gewoon vooral jezelf te zijn en een goed mens proberen te zijn. Wees gelukkig met wat je hebt en vergelijk niet met een ander. De buurman in die megadure auto heeft misschien wel een rothuwelijk!”

 

Wil jij ook eens minimalistische moeder van de maand worden? Stuur me dan een mailtje! (dieuwke@moedersminimalisme.nl)

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

5 gedachten over “Minimalistische moeder van de maand mei 2017”

  1. Mooi om te lezen. En goed van je, dat je je zo goed voelt op deze ingeslagen weg. Ikzelf heb ook ons koffiezetapparaat niet op het aanrecht staan. Bij ons drinkt alleen visite koffie. Om ervoor te zorgen dat de koffie steeds met vers water wordt gezet houdt ik het apparaat na gebruik op de kop zodat er rest water uit kan lopen. ( Ik kan het metalen pijpje van mijn Douwe Egberts apparaat er makkelijk afhalen) Dit is wel een half kopje vol. Nooit geweten dat er zoveel water achterblijft. Dit lijkt mij dan ook niet fris als er soms 3 weken tussenzit voor er weer koffie gezet wordt. Waar je wel aan moet denken is om er weer een half kopje water extra bij te doen met zetten.

  2. Misschien tip: ik heb de knutselwerkjes van mijn kinderen gefotografeerd. “Produktiepiek” lag in groep 1/2/3. Aan het eind van groep 3 heb ik voor ieder kind een digitaal fotoboek gemaakt en de werkjes zelf weggegooid. Van ieder kind hangt het aller-aller-aller-mooiste exemplaar ingelijst aan de muur. Per jaar maak ik een digitaal fotojaarboek. Als ik nu mooie werkjes of lieve, grappige briefjes in huis vind, dan maak ik een foto voor in het jaarboek en zo blijft de herinnering toch behouden. In mijn kledingkast bewaar ik in een schoenendoos al die lieve en grappige kattebelletjes. Te leuk voor hen om later nog eens in te grasduinen als ze op het punt staan om hun vleugels uit te slaan;)

Laat hier je reactie achter!