Boekrecensie: Spark Joy

spark joyNadat ik wat over het boek ‘Opgeruimd‘ van de welbekende Marie Kondo heb geschreven, móest ik uiteraard ook wat over haar tweede boek ‘Spark Joy‘ schrijven. Waar ze in haar eerste boek vooral nog schrijft over haar persoonlijke leven en over haar aanpak in het algemeen, komt ze in haar tweede boek met tips tot in de detail. 

Tijdens de inleiding komt ze al met de zes basisregels voor het opruimen. Ok, ik ga je ze vast verklappen.

  1. Wees toegewijd aan het opruimen
  2. Stel jezelf je ideale interieur voor
  3. Eerst wegdoen (en niet eerst opbergen)
  4. Sorteer per categorie, niet per plek
  5. Houd je aan de juiste volgorde (kleding, boeken, papierwerk, allerlei en spullen met een emotionele waarde)
  6. Vraag jezelf af of je er blij van wordt

Er kan over gediscussieerd worden of het 6 goede basisregels zijn, maar voor Marie Kondo werkt het in ieder geval.

De inhoud van het boek ‘Spark Joy’.

Vervolgens bestaat het boek uit drie delen. In het eerste deel vertelt Marie Kondo haar supertips. Zoals hoe je leert voelen waar je blij van wordt, hoe je een stralend huis krijgt en ze geeft tips over hoe je met plezier je spullen op kunt bergen.

Het tweede deel van het boek gaat over ‘De opruimencyclopedie’. In dit deel verklapt ze je al haar opvouw-trucs, hoe je boeken aantrekkelijk kunt opbergen, wat je met garantiebewijzen kunt doen en hoe je al je spullen in je badkamer aan moet pakken. Allerlei opruimtips dus voor al je spullen in huis.

Het derde en laatste deel gaat over het ‘Magische effect’. Hoe al je ruimtes in huis stralend kunnen worden en over wat zo’n stralend en opgeruimd huis teweeg kan brengen in je leven.

Afbeeldingsresultaat voor marie kondoVoor de mensen die hun huis al voor een groot deel hebben geminimaliseerd is het best leuk om te lezen, maar voegt het niet zo veel meer toe. Maar voor wie thuis nog wel wat heeft op te ruimen en graag de boel eens echt wil aanpakken is dit een heerlijk boek. Marie Kondo geeft veel tips, is recht door zee, ze is een tikkie spiritueel en blijft een echte Japanse meid met Japanse gedachtegangen. Hoewel ik best spiritueel ben, levert het voor een nuchtere Fries zoals ik regelmatig enig gegrinnik op.

Voor Japanners hebben ook spullen een ziel. Ze begroet iedere morgen haar huis, veegt de vloer bij de voordeur schoon en ook als ze het huis verlaat, zegt ze haar huis gedag. Het mooie vind ik aan Marie Kondo dat ze mensen leert respect voor spullen te hebben. Dat zijn wij, doordat we in een overvloed van spullen leven, vaak al lang verleerd. Ze leert ons met respect onze spullen terug op hun plaats te zetten nadat we ze hebben gebruikt.  En als we dan onze spullen niet meer nodig hebben, raadt ze ons aan om onze spullen te bedanken voor wat ze voor ons hebben gedaan voordat we afscheid van ze nemen. Ze maakt in haar boek duidelijk dat opruimen niet gewoon maar opruimen is, maar dat het zorgt voor meer rust en ruimte in je leven. Maar dát wisten we natuurlijk allang!

 

Bestel hier het boek voor € 17,99 of hier het e-book voor € 5,99. (scheelt weer een boek in je huis!)

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

One thought to “Boekrecensie: Spark Joy”

  1. Hihi, dat gegrinnik had ik ook bij deel 1. Het is me soms allemaal wat te maf, maar tussendoor pik ik er heel handige tips uit. Ik denk toch dat ik dit boek maar even laat voor wat het is en in plaats daarvan vanavond mijn sokken ga aaien 😉

Laat hier je reactie achter!