lighted candle lot

Bijenwaskaarsen beter voor je gezondheid

bijenwaskaars

De dagen worden weer donkerder. Een fijne tijd om weer kaarsjes te branden. Bijenwaskaarsen welteverstaan. Want toen ik laatst het zoveelste aluminium-cupje bij het afval deed, vroeg ik me af of ze er niet zonder cup verkrijgbaar waren. Ik had tenslotte wel een waxinelicht-houdertje. En gelukkig, op het internet vond ik de kaarsjes ook zonder cupje. Maar ik kwam er ook achter dat de kaarsen die we tegenwoordig gebruiken helemaal niet gezond zijn! Dit komt omdat de laatste 100 jaar kaarsen gemaakt worden van paraffine.

De nadelen van paraffinekaarsen:

– Ze geven veel rook en roet af
– Ze zijn giftig doordat er door de verbranding Benzeen vrij komt, maar ook zink, lood en andere synthetische materialen
– De kaarsen kunnen gevaarlijk zijn voor mensen met allergieën, Astma, COPD, sinusproblemen en longontsteking
– Sterker nog, uit dit bericht blijkt dat goedkope kaarsen zelfs kanker kunnen veroorzaken.
– De geuren komen vaak van synthetische aroma’s

En natuurlijk leveren de kaarsen pas echt een gevaar voor je gezondheid op als je veel kaarsen in een kleine ongeventileerde kamer gebruikt. Maar toch. Het enige voordeel van deze kaarsen zijn eigenlijk dat ze goedkoop zijn. Een goed alternatief zijn kaarsen van bijenwasBijenwaskaarsen zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten gemaakt door honingbijen. Wanneer bijen honing eten, produceren ze deze wax. Imkers filteren de bijenwas van de honingraten en verkopen het voor het maken van kaarsen.

De voordelen van bijenwaskaarsen:

– Ze zijn de meest natuurlijke kaarsen die je kunt kopen
– Ze zijn duurzaam
– Ze hebben een gunstige invloed op het luchtwegenstelsel
– Bijenwaskaarsen produceren negatieve ionen die helpen tegen bacteriën, schimmel,  stof en virussen
– Ze branden langer dan paraffinekaarsen
– Ze helpen bijenpopulaties in stand te houden
– Ze hebben een natuurlijke lekkere geur
– Ze hebben een rustigere vlam dan paraffinekaarsen
– Ze produceren vrijwel geen rook
– Zijn vaak verkrijgbaar zonder aluminium wegwerphouders
– Ze verwijderen vieze geurtjes

Het nadeel van bijenwaskaarsen is dat ze vaak een beetje duurder zijn dan paraffinekaarsen (maar ze branden dan ook weer wat langer) en het duurt wat langer voordat ze aangestoken zijn. Ook moet je er goed op letten dat de kaarsen wel van 100% bijenwas zijn. Naast bijenwaskaarsen zijn er ook kaarsen van sojawas koolzaadwas en raapzaadwas.

Ik weet wel wat ik voortaan ik huis haal! Waxinelichtjes zonder cupje én van bijenwas! Ze zijn trouwens ook een goed decembercadeau. Want de ontvanger kan het gebruiken, het kan op én het is niet schadelijk voor het milieu.

bijenwaskaarsen

Lees ook:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

7 gedachten over “Bijenwaskaarsen beter voor je gezondheid”

    1. Helemaal mee eens. Waedlampke biedt deze bijvoorbeeld. Zelf heb ik de eco theelichtjes van waschbar, zonder cup, geen bijenwas en helemaal ecologisch! En ze bevallen heel goed!

  1. De bovenste foto van de brandende kaars is Candlewoods bijenwaskaars, mooi zoals die brandt. Goed brandende bijenwaskaarsen zijn moeilijk te maken en is een echt ambacht. Meer info over natuurlijke kaarsen zoals bijenwaskaarsen,sojakaarsen en de nog meer mens en milieuvriendelijke raapzaad kaarsen vind je hier: http://www.candlewoods-kaarsen.nl/
    Tijdelijke 10% kortingcode voor uw lezers: mini

Laat hier je reactie achter!