Minimalistische Moeder van de Maand November 2018

Tineke is 32 jaar, moeder van een prachtige dochter van bijna 4 jaar en heeft een lieve man en kat. Tineke is minimalistische moeder van de maand november 2018.

Tineke: “Ik ben begonnen met minimaliseren toen ik door mijn zwangerschap in de ziektewet belandde en het opeens met veel minder inkomen moest doen. Ik ging tips opzoeken over hoe je geld kunt besparen. Tijdens dit proces kwam ik erachter hoeveel rust minder spullen en minder uitgaven mij gaven en ook hoeveel energie ik eruit haalde om steeds minder uit te geven. Hierdoor zag ik ook dat mijn geluk zit in het tijd  doorbrengen met mijn dierbaren en niet in spullen of geld.
Ik ga nu niet meer naar winkels om het kopen. Vroeger deed ik dit als ik me verdrietig voelde of mezelf wilde verwennen, maar ik heb geleerd dat dit helemaal niet helpt. Nu doe ik op zulke momenten leuke dingen met mijn dochter en man of ik probeer een momentje voor mezelf te pakken.”

Hoe pas je het minimalisme toe binnen je gezin?

“Binnen mijn gezin probeer ik de inrichting zo rustig mogelijk te houden door niet meer tientallen accessoires neer te zetten maar alleen neer te zetten wat ik echt mooi vind. Ook met speelgoed probeer ik kritisch te zijn. Waar ze inmiddels te oud voor is geef ik weg en nieuwe dingen overweeg ik eerst tien keer voordat ik het koop. Dit lukt echt niet altijd want soms koop ik toch iets in een impuls maar eigenlijk is het dan altijd zo dat ze er na een dag niet meer naar om kijkt dus dat herinnert me er dan aan dat ik mijn euro’s de volgende keer anders wil besteden.
Verder minimaliseer ik veel bij mijn eigen persoonlijke verzorging, dus shampoobars ipv flessen, wasbare wattenschijfjes, zeeppompjes herbruiken, ouderwets scheermes in plaats van wegwerp, enz.”

Je minimaliseert dus ook in afval?

“Ik probeer te minimaliseren in afval, maar ik vind dit nog wel een enorme uitdaging! Als je in de supermarkt boodschappen doet is er onnodig veel in plastic verpakt en daar kan ik me ook erg aan storen, maar vooralsnog leg ik me er bij neer. Ik ben niet altijd in de gelegenheid om naar de markt/groenteboer/bakker te gaan dus dat maakt dat ik er toch gebruik van moet maken. Wel heb ik herbruikbare boterhamzakjes, RVS rietjes en een heleboel bakjes om eten in te bewaren. Ook bewaar ik glazen potjes van bijvoorbeeld groente zodat ik hier ook weer dingen in op kan bergen.”

Wat vind je lastig om te minimaliseren?

“Ik zou nog graag meer minimaliseren op schermtijd! Jeetje wat vind ik dat lastig. We hebben ons tv abonnement wel opgezegd maar je kan tegenwoordig alles streamen dus dat heeft niet echt geholpen. Zodra ik een rustmomentje heb gedurende de dag dan pak ik meteen mijn telefoon om vervolgens mijn kostbare tijd aan onzinnige dingen op social media te besteden. Ik heb wel veel goeds gehoord over het boek ‘Ik maak het uit‘ dus deze heb ik gereserveerd bij de bieb (en niet gekocht zoals ik vroeger zou hebben gedaan 🙂 ) om hopelijk echt af te kicken van mijn scherm!”

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

“Ik heb natuurlijk de documentaire Minimalism gekeken en daarna was ik meteen overtuigd. Ik merkte hoe goed dit bij mij past, dus was er geen twijfel meer of ik ermee door wilde gaan. Verder heb ik heel veel gehad aan de groep minimalisme voor gevorderden en aan de website MoedersMinimalisme. Je kunt dingen met elkaar bespreken in de groep en op de website staan zoveel handige tips! En het geeft mij een heel fijn gevoel dat er veel meer mensen zijn die gelukkig worden van minder.

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

“Ja het klinkt zo cliche maar het is echt waar: de mooiste dingen zijn geen dingen. Echt niet! Voor mij is het belangrijkste dat ik zoveel mogelijk tijd doorbreng met mijn gezin en mijn familie. Tijd krijg je nooit meer terug en vliegt voorbij voor je het in de gaten hebt. En om die tijd zo fijn mogelijk door te brengen vind ik het belangrijk om ons huis en onze tuin zo rustig en prettig mogelijk te houden (lukt echt niet altijd hoor!) zodat we daar optimaal kunnen genieten :)”

 

Wil jij ook eens ‘minimalistische moeder van de maand’ zijn? Leuk! Stuur een mailtje naar dieuwke@moedersminimalisme.nl

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

One thought to “Minimalistische Moeder van de Maand November 2018”

Laat hier je reactie achter!