Minimalistische Moeder van de Maand december 2018

Esther Vos woont in Drachten met haar man en vijf zonen tussen de 10 en 3 jaar. Zelf eten bereiden met pure producten vindt ze belangrijk en in de toekomst wil ze volledig duurzaam gaan leven. Esther is minimalistische moeder van de maand.

Esther: “We zijn een ‘samengesteld gezin’ hoewel ik zelf niet echt van die term houd. We zijn een gezin en horen bij elkaar, alleen gaan sommige kinderen soms naar de andere ouder. Ik werk als coach en als leidinggevende bij Kinderdagverblijf Kom aan boord. Zelf mijn eten bereiden met pure producten vind ik belangrijk. Net als een rustig en ontspannen leven leven.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Juist doordat we twee huishoudens bij elkaar brachten hadden we ook ongelooflijk veel spullen. Na de geboorte van de jongste begon het te kriebelen. We hadden zoveel spullen en wat werd ik er onrustig van! Ik ben begonnen met lezen over opruimen en minimaliseren. Ik begon met het boek van Marie Kondo en de website MoedersMinimalisme. Dat is nu drie jaar geleden.

 

Ik voel in alles dat je leven niet in spullen zit, maar in wie je bent.

 

Wat is er voor jou veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Ik werd voor gek verklaard dat ik begon met wasbare billendoekjes voor de baby, maar ik vond het een verademing. Minder weggooien, hergebruik en besparen, alle facetten vond ik prettig. Het heeft mij zoveel gebracht; overzicht in de spullen die ik heb, minder tijd besteden aan schoonmaken en opruimen. Daarnaast speelt bij mij ook de stappen die ik maak in bewustwording en dankbaarheid. Ik voel in alles dat je leven niet in spullen zit, maar in wie je bent en hoe je naar de ander toe doet.

Hoe pas je het minimalisme toe binnen je gezin?

Inmiddels kopen we bewust wat we nodig hebben. Ik kijk eerst altijd of ik het echt nodig heb, of dat ik het kan lenen of tweedehands kan regelen. Met verjaardagen letten we er ook op, we besteden niet teveel geld aan cadeaus. En wat we kopen is goed speelgoed wat lang mee kan. Ook voor onze eigen spullen geld dat. Daarnaast zijn we nu eerst onze restschuld van mijn vorige woning aan het versneld aflossen. Dat zorgt ervoor dat we een goede bestemming van het geld hebben gevonden. En automatisch minder kopen. Ik ben ook heel precies in mijn administratie. Ik weet precies wat er inkomt en uitgaat.

Minimaliseer je ook in afval?

De volgende stap is minimaliseren in het plastic afval. Groente en fruit doen we al; dat gaat in onze compostbak en hergebruiken we in onze tuin. Eten gaat sowieso altijd op hoor, ik kook graag en weet altijd wel restjes te gebruiken. En er is altijd wel iemand die iets wil eten van ons zevenen, haha. We bestellen onze boodschappen één keer per maand en veel komt dan verpakt binnen. Het scheelt ons veel tijd en geld om het op die manier te doen. Alleen verse producten halen we dan nog door de week.

Wat vind je lastig om te minimaliseren?

Het lastigste vind ik de kleding van mijn kinderen. Er is wel een volgend broertje wat nog wat kan gebruiken, dus er liggen best veel spullen in kasten op voorraad. Ook als de jongste eruit gegroeid is, vind ik sommige items moeilijk om weg te doen. Ik denk dan: ”oh wat leuk, dat had hij aan met kerst” en dan moet ik echt mijn knop omzetten.

 

Ik ben ook heel precies in mijn administratie. Ik weet precies wat er inkomt en uitgaat.

 

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

In de toekomst wil ik graag volledig duurzaam leven. Dat is nog wel een weg die we moeten gaan. De rest van het gezin is er minder mee bezig waardoor het proces wat langer duurt.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

Hypotheekvrij van Gerard Hörman, Opgeruimd van Marie Kondo, MoedersMinimalisme, de website en nu het boek van Growthinkers en een aantal documentaires. En op Pinterest kijk ik regelmatig naar opruimideeën. Ik houd ervan als alles in bakken zit en achter een deur zit. De kinderen weten ook; schoenen gaan in de schoenen bak en jassen in de jassenbak. Elk gezinslid heeft ook zijn eigen bak met handschoenen, zonnebril, slippers, sjaal en dat soort dingen. Dan hoef ik ook nooit iets te zoeken, niets raakt kwijt en alles is lekker opgeruimd!

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

MoedersMinimalisme stond bij mij aan mijn wieg van minimaliseren. Ik keek regelmatig op de website en doe mee met de challenges. Vooral nu Moedersminimalisme actiever is op Instagram volg ik het de laatste tijd weer meer.

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven

Mijn dagelijkse leven met mijn man, kinderen en familie. Ik kan erg genieten van het dagelijkse gebeuren. Ik denk ook, als je dat niet op orde hebt, je gaat vluchten in spullen, vakanties of slechte gewoontes.

Daarnaast geniet ik erg van buiten zijn, een open haard vuur in de winter, strand in de zomer en eigen gemaakte maaltijden.”

 

Wil jij ook eens ‘minimalistische moeder van de maand’ zijn? Leuk! Stuur een mailtje naar dieuwke@moedersminimalisme.nl en dan mail ik je een paar vragen toe!

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

One thought to “Minimalistische Moeder van de Maand december 2018”

  1. Bij deze een taalfouten: Achter geld hoort nog een t in de zin: Ook voor onze eigen spullen geldt dat. 😉
    Verder leuk stuk om te lezen!

Laat hier je reactie achter!