Minimalistische moeder van de maand februari 2016

MMvdM-februari

 

Kiki is minimalistische moeder van de maand februari 2016. Ze is 34 jaar, hardloopster, getrouwd met Daniël, fruitariër, moeder van 3 meiden van 8, 5 en 1 jaar, borstvoedster, parttime werkzaam, reiziger, ouderraadslid, veganist en natuurlijk minimalist.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Ik kan er geen precies tijdstip op plakken, het is voor mij een geleidelijk en veelomvattend proces. Ik heb altijd al van eenvoud en weinig spullen gehouden en weet pas sinds een tijdje dat daar een naam voor is en dat ik niet de enige ben die rotzooi ziet waar anderen juist geld voor neerleggen. Het is deels hoe minder spullen hoe minder werk maar ook een deel duurzaamheid. Ik vind het zo niet nodig om alles nieuw te kopen. Heerlijk om herkenning te vinden in blogs en facebookgroepen.

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Minder spullen in huis geeft rust in je hoofd omdat er niet steeds nog van alles opgeruimd hoeft te worden. Daardoor meer tijd en energie om in de mensen om me heen te steken, vooral in m’n kinderen. Ik hoef niet elke week naar de stad voor iets is wat ik zogenaamd echt nodig heb. Als de kinderen een bepaald kledingstuk (sandalen/winterjas/zwembroek) nodig hebben kijk ik eerst in mijn voorraad op zolder of ik het heb in de juiste maat. Zo niet app ik in mijn vriendenkring rond of er iemand toevallig het gezochte item heeft liggen en mocht dat niet zo zijn ga ik op marktplaats zoeken. De praktijk leert dat het vaak zo geregeld is en naar de stad gaan meer tijd kost. Financieel voordelig, duurzaam en sociaal contact. Ik merk ook dat voeding een belangrijke rol speelt.

Ik eet sinds een jaar plantaardig en neig richting de high carb low fat kant. Dit wil zeggen vooral heel veel fruit. Ik eet zeer simpel met zowel ontbijt als lunch bestaande uit een enorme fruitsmoothie. Inmiddels zijn mijn man en meiden hier ook aan verslingerd en gaan er dozen bananen per week doorheen bij ons. Door simpel te eten heeft mijn lichaam veel meer energie die ik kwijt kan in hardlopen (terwijl ik dit vroeger echt haatte) en yoga. Waardoor ik me weer fijner in mijn lijf voel en geen behoefte heb aan rotzooi eten en rotzooi om me heen. Door het simpele, onbewerkte eten sta ik ook anders tegenover overbodige dingen in de rest van mijn leven.

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Afval en dan vooral plastic. We hebben in ons huishouden erg veel plastic afval van etenswaren. Ik doe 95% van m’n boodschappen bij een supermarkt en daar zitten zelfs de komkommers in een eigen plasticje. Doordat we ons afval scheiden zie ik dat het echt veel is. Om dit te minimaliseren moet ik heel mijn boodschappenroutine en maaltijdplanning omgooien. Hier denk ik al een tijdje over na maar heb tot nu toe nog geen concrete stappen ondernomen. Nu plan ik aan de hand van het supermarktfoldertje de maaltijden met als basis de groenten die er in de aanbieding zijn. Elke dag of om de dag na kinderen naar school brengen loop ik direct door met de jongste in de kinderwagen om boodschappen te doen. In plaats hiervan zou ik dan met mijn eigen zakjes naar de Turkse winkel moeten en aan de hand van wat ze er die dag hebben liggen moeten verzinnen wat ik ga koken. Of op vrijdag naar de markt en dan daar een heleboel groente en fruit inslaan. We hebben geen auto dus ik denk dat ik dan een bolderkar nodig heb, maar ik wil juist niks nodig hebben. Dilemma, ik weet dat het kan maar ik moet het nog even uitwerken in mijn hoofd.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Plastic afval, losse foto’s (ik ben al begonnen met inscannen), drukwerk (mijn man leest graag foldertjes terwijl we er nooit wat uit kopen behalve in die ene supermarkt), nog een ronde kleding minimaliseren, alles wat er verder nog te minimaliseren valt maar waar ik nog niet eerder over heb nagedacht en op onze volgende reis met nog minder handbagage toekunnen.

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

Herkenning! Ik dacht altijd dat ik raar was omdat ik dingen rotzooi noem waar andere mensen serieus geld voor betalen. Het is zo fijn om er dan achter te komen dat het een naam heeft en je niet de enige bent die gelukkig wordt van spullen de deur uit doen. Uit sommige artikelen haal ik veel tips en in andere artikelen lees ik wat ik al lang ongemerkt doe, er zijn zoveel facetten waarop je kunt minimaliseren. Ik vind het erg leuk om de rubriek minimalistische moeder van de maand te lezen om op ideeën gebracht te worden wat er nog meer te minimaliseren valt en hoe andere moeders het in de praktijk doen.

Welke websites inspireren je verder?

eenvoudigleven.blogspot.com, groeneavonturen.nl, degroenemeisjes.nl, sochicken.nl, verrereizenmetkinderen.nl

Wat zijn voor jou de mooiste dingen in het leven?

Op reis gaan met mijn gezin. Mijn minimaliseerstokpaardje is reizen met zo min mogelijk bagage. Heerlijk qua vrijheid en flexibiliteit. Dit heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld en tegenwoordig gaan we alleen nog maar op pad met handbagage. Bijvoorbeeld vorig jaar een maand naar Thailand met onze 3 dochters van (toen) 7 jaar, 4 jaar en de jongste was toen 10 maanden. En daarvoor een treinreis door Italië van 10 dagen toen de jongste 4 maanden was. Zo bevrijdend om uit onze rugzakken (formaat handbagage, geen backpackers model) te leven. Over mijn inpakstijl schreef ik een stuk op mijn reisblog. Deze reizen zijn mogelijk door een voor ons inmiddels vanzelfsprekende minimalistische levensstijl (geen auto, bijna altijd doorgeef-kleding en schoenen voor de kinderen, capsule wardrobe in een kleine ladekast per persoon, op een stuk zeep na haast geen verzorgingsproducten, geen interieurtierelantijntjes) waardoor we geld overhouden om zo vaak mogelijk op reis te gaan. Voor ons voelt het absoluut niet alsof we ergens iets op inleveren terwijl het ons wel veel oplevert waardoor we ons familiemotto kunnen waarmaken.

Wat is jouw doel in het leven?

Ons familiemotto is ‘collect moments, not things’. Mijn levensdoel is dan ook niet ingewikkelder dan zo veel mogelijk fijne momenten beleven met mensen die mij dierbaar zijn en daarbij zo min mogelijk schade berokkenen aan anderen, mens, dier en de aarde. Mijn goede voornemen was minder tijd op social media verspillen dus ik heb voor oud&nieuw de facebook app en instagram van mijn telefoon verwijderd. Eerlijk gezegd mis ik het geen moment. Overdag leg ik mijn telefoon hoog weg op de kast waardoor ik ook geen what’sapp gesprekken meer voer terwijl ik bijvoorbeeld met de meiden zit te kleien. Minimaliseren op ruis en maximaliseren op aandacht. Het allerleukst om te zien vind ik dat het minimalisme voor mijn kinderen zo vanzelfsprekend is. Ze zijn niet van de spullen maar erg van de belevenissen. Mijn oudste (8 jaar) won laatst een geldprijs en antwoordde op de vraag wat ze er graag mee zou willen doen: een weekendje weg met jullie en een vriendinnetje mee. Op de verlanglijstjes vragen ze om doe-cadeautjes en zo genieten ze maanden na hun verjaardag nog van een logeerpartij met zwembadbezoek van een vriendinnetje, koekjes bakken bij de buurvrouw of naar de bioscoop met hun grote vriendin.

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje naar dieuwke@moedersminimalisme.nl

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Minimalistische moeder van de maand februari 2016”

Laat hier je reactie achter!