Minimalistische moeder van de maand oktober 2017

Dit is Danielle Balk, 32 jaar, getrouwd met Martijn, 2 kinderen van 3 en 5 een jongen en een meisje. Ze is eigenaar van de webshop Vintage & Nature, waar ze o.a. tweedehands houten speelgoed verkoopt. Danielle is minimalistische moeder van de maand oktober 2017.

Danielle: “Ik deed 2 studies: MA Theatre studies en voedingsdeskundige, af en aan gewerkt in de financiële administratie, na de geboorte van mijn eerste kind uiteindelijk bewust thuisblijfmama geworden. In 2015, toen de jongste net 1 was, onder de vleugels van www.krijgdekleertjes.nl als vrijwilliger begonnen met het opzetten van een kinderkleding ruilpunt bij mij thuis. Dit werd zo succesvol dat het nu na twee jaar op een externe locatie plaats vindt in Buurt- en Kerkhuis Bethel en er al meer dan 100 mensen hun nog mooie maar te klein geworden kleding van hun kinderen zijn komen ruilen. Vanaf 7 oktober draag ik het stokje officieel over aan 2 nieuwe coördinatoren en er is inmiddels een vast team van een tiental vrijwilligers dat zich voor het ruilpunt inzet. Ik vond het geel gaaf om dit op te zetten en succesvol te zien worden, maar na 2 jaar tijd was het tijd voor iets nieuws.

Sinds 1 september is mijn webwinkel Danja|Vintage & Nature open. Ik verkoop onder meer tweedehands houten speelgoed en diverse creatieve materialen (verf, klei, wasco etc.) op basis van natuurlijke grondstoffen. Ook organiseer ik inbreng-events waarbij mensen het houten speelgoed van hun kinderen dat nog mooi en compleet is via mijn webwinkel kunnen verkopen. Na de verkoop is 40% van de opbrengst voor de inbrenger.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Het bovenstaande gaat vooral over duurzaamheid, maar voor mij gaat dit eigenlijk hand in hand met minimalisme. Toen ik besloot om voorlopig niet meer te gaan werken en in verwachting raakte van mijn tweede kind moest ik ineens hele andere keuzes maken dan voorheen. Toen mijn man en ik samen waren en beide een baan hadden dachten we veel minder na over onze uitgaven en of we dingen wel echt nodig hadden. We woonden midden in het centrum van Den Haag en gingen elke weekend wel even de stad in. En ja dan vonden we altijd wel iets leuks waar we, zeer kortstondig, blij van werden. Met oog op de komst van de tweede en onze nieuwe financiële situatie ging ik in eerste instantie op zoek naar zoveel mogelijk manieren om spullen die we nodig hadden, van kleding tot babyspullen tot eigenlijk alles 😊, tweedehands te krijgen. Daarnaast groeide ook steeds meer het besef dat we sommige dingen ook gewoon helemaal niet nodig hadden. Hoe meer spullen hoe meer zorgen. Hoe minder spullen, veel minder zorgen, heel bevrijdend!

Genoeg is echt genoeg.

Het werkt voor mij bijna therapeutisch als ik een kamer in huis helemaal ga uitpluizen. Ik las eens ergens, misschien was het wel op moedersminimalisme, iets in de trant van “spullen wegdoen is het verleden ordenen”. Door kamer voor kamer heel bewust na te denken welke spullen echt waarde voor mij hebben en welke niet heb ik veel minder leuke dingen die ik ook de afgelopen jaren heb meegemaakt, mede kunnen verwerken. Daarnaast vind ik het heel fijn om nu het besef te hebben dat ik gewoon met veel minder tevreden kan zijn. Dit is ook iets dat ik aan mijn kinderen mee wil geven. Je hoeft niet alles te hebben, met minder kun je zelfs veel gelukkiger zijn. Genoeg is echt genoeg.

Gevonden bij de kringloopwinkel.

Wat vind je moeilijk om te minimaliseren?

Toch wel spullen met emotionele waarde: dat heb ik van die en die gekregen etc. En spullen van de kinderen. Het zijn hun spullen, maar zij kunnen toch nog niet altijd zelf overzien wat te veel is en wat niet. Ik had laatst hun kamer aangepakt en echt alle grote dingen weggehaald (en weggedaan) en toen zei mijn dochter: “oh wat ziet het er hier prachtig uit, dank je mama”. Dan merk ik gewoon echt dat het hen ook zoveel meer rust geeft als alleen hun favoriete speelgoed bewaard blijft en de rest weggaat. Een aantal dingen heb ik ook wel “in overleg” gedaan. Dan koos ik twee dingen uit en vroeg hen: welke mag er weg? Was voor hen gewoon een leuk spel en ik zeg er ook altijd bij dat het naar een goede bestemming gaat, kinderen die helemaal of echt heel weinig speelgoed hebben.

Minimaliseer je ook in afval?

Dat probeer ik wel! We scheiden sowieso al het afval: plastic, papier, glas, batterijen en rest. GFT wordt bij ons helaas niet apart opgehaald, maar in de toekomst wil ik graag zelf een compost bak in de tuin. Doordat we als gezin zoveel mogelijk tweedehands producten kopen hebben we vanzelf al veel minder afval. Als ik dan toch een keer iets nieuws moet bestellen, dan word ik ook echt niet goed van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal dat er omheen zit. En vaak nog plastic ook. Het verpakkingsmateriaal dat we ontvangen dat nog bruikbaar is kan ik nu voor www.vintageandnature.nl gebruiken, dus het wordt wel weer direct hergebuikt. Als ik ergens in een winkel iets koop neem ik ook altijd mijn eigen tassen mee en in mijn handtassen zitten ook meerdere herbruikbare tasjes. Daar minimaliseer ik dan weer niet op, haha.

Wat zou je graag in de toekomst nog willen minimaliseren?

Ik ga in het nieuwe jaar verhuizen, dus ik wil heel graag voor die tijd al onze spullen nog een keer helemaal nalopen om ook zo minimalistisch mogelijk te kunnen verhuizen. Maar keukenspullen/serviesgoed en spullen op de zolder staan daarbij wel op nummer 1. En het blijft een aandachtspunt om gewoon te zorgen dat er niet meer zoveel spullen het huis in komen. Wat er niet in komt, hoeft er ten slotte ook niet uit.

Mijn kantoor

Wat betekent MoedersMinimalisme.nl voor jou?

Moedersminimalisme is de eerste website waar ik mee in aanraking kwam toen ik begon met minimaliseren. Het is een fijne site met handige tips en inspirerende blogs, waar je altijd weer nieuwe ideeën op kan doen als je even gestagneerd bent in je eigen minimaliseerproces. Want dat realiseer ik mij ook sinds ik met minimaliseren ben begonnen, het is een, voor mij heel persoonlijk, proces dat denk ik ook voor iedereen weer anders is. Er is ook geen goed of fout, het gaat er niet om wie uiteindelijk de minste spullen heeft, het is geen wedstrijd. Het gaat om een bepaalde bewustwording die je heel erg in het hier en nu houdt. Er is zoveel in de wereld, te koop, maar ook dingen waar je naar toe kunt. Elk weekend zijn er in onze stad wel 6 festivals, activiteiten met kinderen, workshops en weet ik het wat om te doen. Ook daar minimaliseer ik in. Ik hoef niet overal naartoe, ik hoef niet overal bij te zijn. Een fijne gezinswandeling in het bos of op het strand is net zo prima.

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

De lessen die mijn kinderen mij leren. Het feit dat ik gezond ben en dit leven mag leiden met mijn gezin. Dat ik familie en vrienden heb die van mij houden en dat ik van hen mag houden.

 

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Te luisteren naar anderen en beseffen dat ik onderdeel ben van een groter geheel. Het gaat niet om mij, maar ik kan wel een belangrijke bijdrage leveren aan de het behoud van de wereld en alles daarin. Dit doe ik door mijn kinderen zo goed mogelijk op te voeden, dankbaar te zijn voor wat ik heb en zowel in mijn privé-leven als op zakelijk gebied streef ik ernaar om op alle fronten zo duurzaam en zo minimalistisch mogelijk te leven. Voor mijzelf en iedereen die na mij komt.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

One thought to “Minimalistische moeder van de maand oktober 2017”

Laat hier je reactie achter!