Een simpel leven

Minimaliseren draait onder andere om het bezitten van minder spullen zodat je meer tijd hebt voor dingen die echt belangrijk zijn in je leven. Zoals je vrienden, familie, je passies, je dromen en je geluk. Vele mensen streven vandaag de dag naar een simpeler leven. Een leven met meer rust, eenvoud en geluk. Maar in hoeverre horen daar moderne aparaten bij die je leven gemakkelijker maken?

Er heerst een beetje de tendens dat we weer terug naar de basis willen. Maar wat betekent dat? Gaan we veger en blik gebruiken in plaats van een stofzuiger? Of schaffen we juist een robotstofzuiger aan? Dit maakt je leven toch simpeler? Je houdt immers meer tijd over voor belangrijkere zaken!

En hoe zit dat met de droger? Gaan we allemaal de droger uit het huis halen omdat hij geld slurpt? Het apparaat maakt je leven toch simpeler? Net zoals de Iphone, de vaatwasser, de strijkijzer, de magnetron en ga zo maar door.

Natuurlijk komt daar ook het milieu nog om de hoek kijken. Terug naar de basis gaan betekent ook voor het milieu zorgen. Maar hoever gaan we? Schaffen we de douche af en gaan we ons weer bij de wasbak wassen? Trekken we een warme trui een aan en zetten we de kachel uit?

Wanneer blijft het nog genieten en wanneer wordt het afzien? Hoever ga jij?
Betekent een simpel leven geen luxe? Of juist wel? Wanneer wordt je gelukkiger? Ik ben benieuwd naar jouw kijk op een simpel leven!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.153 andere abonnees

5 gedachten over “Een simpel leven”

 1. Voor mij is simpel leven een leven met zo weinig mogelijk stress en zorgen en zoveel mogelijk overzicht, waardoor er tijd is om te genieten. Geen apparaten is voor mij geen optie. Ik vind het heerlijk om, als de regen tegen de ramen kletst, de droger te gebruiken en niet een huis vol natte was te hebben. Nuttige apparaten geven mij een heerlijk gevoel van comfort.
  Ik zet als ik alleen ben dan weer wel koffie met een los filter op een mok en een schepje koffie. Dure, bijzondere koffiezetapparaten hoeven voor mij niet.
  Wat ik ook probeer is het hebben van een minimale, functionele garderobe. Dat valt onder het kopje ” overzicht”.
  Niet terug naar vroeger dus, maar wel bewust leven en genieten.

 2. Volgens mij is dat dus heel erg persoonlijk. Zelf heb ik erg weinig apparaten, een wasmachine, een koelkast, een stofzuiger en een strijkijzer (dat overigens maar eens per twee/drie weken wordt aangezet). De oven gebruik ik redelijk vaak, maar ook niet eens elke dag. Ik voel me er prima bij, ik ben gewend om mijn was buiten te hangen, en als het echt niet anders kan, binnen. Mijn moeder heeft al zeer vaak verzucht: Kind, koop toch een droger. Nee dus, ik ben blij dat ik er niet eens aan denk. In de nieuwe keuken doe je toch wel een vaatwasser? Nee hoor, we zijn het gewend om met de hand af te wassen. Heb je je vriezer uitgeschakeld? Hoe bewaar je dan je vlees en je brood? Heel simpel: geen vlees eten, en zelf brood bakken. Maar dat is natuurlijk ook not done. Hoofdschuddende moeder doet er verder maar het zijgen toe. Ik voel me hier gelukkig bij (mijn gezin bestaat overigens uit 6 personen). Leuk om jouw ervaringen te lezen!

 3. Het ligt eraan. Als ik geen koelkast en vriezer heb, moet ik twee keer per week 16 km rijden naar de winkel en bovendien kan ik dan geen aanbiedingen groter inslaan. Ik ga liever eens in de twee weken en sla dan wat groter in. In de warmere maanden hang ik de was lekker buiten maar nu gaat het in de droger. Was van 6 personen voor de houtkachel drogen (de enige plek waar het dat doet) in de kleine woonkamer is echt niet lekker. En omdat ik een droger heb, kan ik weer met minder stuks beddengoed en handdoeken toe, bijvoorbeeld.
  We hebben hier de houtkachel als enige verwarming, en buiten de woonkamer en keuken is het ouderwetsch fris. Heerlijk! De stofzuiger gebruik ik ook maar eens per week, de rest van de tijd gebruik ik gewoon een bezem. Schoonmaakspullen e.d. maak ik zelf.
  Nee, het hoeft niet super de luxe allemaal, liever niet zelfs. Maar als het eenvoudige teveel ’tobben’ wordt, dan kies ik wel voor de moderne oplossing.

 4. Bij mij ontstaat er door het minimalisme meer rust, waardoor er tijd over is voor dingen die ik belangrijk vind. En dat is gezond koken zonder pakjes en zakjes. Zelf brood, koekjes, cake etc bakken.
  Maar ook meer rust om de was gewoon aan de lijn te hangen ipv in de droger te stoppen.
  Maar dat is niet mijn doel. Mijn doel is meer rust door minder spullen en het gevolg hiervan is dat ik meer rust heb om ‘simpeler’ of ‘meer basic’ te leven.

 5. Het betekend voor mij; enkel om mij heen hebben wat er gebruikt wordt of waar we blij van worden… Dan kom je uit bij bewust genieten en niet geforceerd spartaans doen. Hetgeen mij verwonderd is dan ook, het onbewuste consumeergedrag van medemensen. Maar daar deed ik 6 jaar geleden zelf ook aan mee;) tot slot nog de zin die mijn ogen opende: alles wat je hebt, moet je onderhouden… Liever niet te veel dus!

Laat hier je reactie achter!