Rust in je hoofd?

Ken je dat? Je bent moe en overprikkeld en het liefst zou je alle troep om je heen door het keukenraam heen smijten. En dat is niet zo verwonderlijk als je bedenkt dat je hersenen constant bezig zijn om alles wat je ziet te verwerken.

Ook al let je er niet bewust op, je hersenen zien dat het aanrecht vol staat met de theekopjes en bordjes van het ontbijt nog vanochtend. Je hersenen weten ook dat er nog een vuilniszak in de gang staat met kleding die je kindje te klein is. Of wat dacht je van die ene keukenlade vol met papiertjes, sleutels, pennen en andere troepjes.

Het is doodvermoeiend.

In deze veel te drukke maatschappij willen we geen troep zien of andere prikkels ervaren die energie kosten.

We willen rust.

We willen planten om ons heen en bij de keukentafel een kop groene thee drinken, daar worden we rustig van.

We willen lege oppervlakten die in een mum schoongemaakt zijn, daar worden we rustig van.

We willen georganiseerde kasten, a la Con Mari, daar worden we rustig van.

We willen een overzichtelijke capsule garderobe van slechts tien hoofditems, daar worden we rustig van.

We willen kleine to do lijstjes afvinken, daar worden we rustig van.

We willen dat alles zijn eigen plek heeft in huis, daar worden we rustig van.

Ieder, maar dan ook ieder voorwerp in huis heeft je wat te vertellen. Ieder voorwerp wil op zijn manier aandacht van je. Het kopje wil gebruikt en afgewassen worden. De vloer wil geboend worden. Je blouse wil gedragen, gewassen, gestreken en opgehangen worden. De mat wil uitgeklopt worden. Je begrijpt vast wat ik bedoel.

Sommige dingen moet je accepteren, daar kun je niet zonder. Maar er zijn vast ook spullen bij waar je best zonder kunt. Doe ze snel weg! Geen spullen meer die van alles van je eisen. Weg ermee!

En soms zijn er spullen die om aandacht vragen, waar je energie van krijgt. Want een plant wil water en voeding. En een gitaar bespeeld worden. Krijg je daar energie van? Geef ze alle liefde die je hebt.

Het leven is te kort om constant geroepen te worden door spullen die je niet nodig hebt.

Geniet van het leven en minimaliseer… want daar word je rustig van. 😉

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Rust in je hoofd?”

  1. Het doet deugd om dit te lezen. Heb zo’n namiddag achter de rug, waarvan ik denk “ik ren hiervan weg”…
    Met zo’n artikel kan ik dan weer relativeren…

  2. Mijn huis word leger en daarmee ook mijn hoofd. Als ik iets nodig heb uit een kast hoef ik niet eerst van alles aan de kant te zetten. Nee, de meeste dingen staan/liggen nu voor het grijpen. Teveel nadenken wat ik aan zal trekken hoeft ook niet meer , hooguit moet ik rekening houden met het weer. Er zijn zakken vol met kleding de deur uitgegaan. Tassen met boeken verdwenen na een minibieb vlakbij. Fietstassen vol met spullen naar de kringloop. Ik wil rust en ruimte en niet eerst alles moeten verplaatsen om schoon te kunnen maken. En vanaf nu mag er alleen iets mijn huis in als er ook iets weggedaan word. En het mooie is dat waar ik eerst dacht, ja , maar wat als ik het nu ineens toch nodig heb, blijkt zelden uit te komen.

Laat hier je reactie achter!