Minimalisme in de kinderslaapkamer

Natuurlijk wil jij graag voor je kind een rustige nette slaapkamer waar je kind zonder overbodige prikkels echt tot rust kan komen. Een slaapkamer dat snel opgeruimd en schoon gemaakt is. Maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk in de praktijk. Hoe creëer je zo’n slaapkamer? Ik geef je een aantal tips.

Ook heb ik jullie gevraagd om foto’s op te sturen van jullie minimalistische kinderkamers. Bedankt voor al jullie foto’s! Dat het jullie maar mag inspireren!


Wat bewaar je in een minimalistische slaapkamer?


Bed

Om een minimalistische slaapkamer voor je kind te creëren kun je teruggaan naar de basis. Een slaapkamer is om in te slapen. Een bed is dus wel handig. 😉 Stap 1 van de dagstart van het MM-huishoudsysteem is om je bed op te maken of netjes open te slaan. Natuurlijk kun jij ook je kind dit aanleren. Dit werkt beter wanneer het bed niet tig kussentjes en knuffels heeft. Een ook staat het rustiger met niet te veel aankleding er op. Kies het liefst voor biologisch beddengoed zoals bijvoorbeeld van Yumeko. En natuurlijk kun je nog gebruik maken van een nachtkastje en/of nachtlampje. Maar houd het verder simpel. 


Lees ook:

Opbergplek voor kleding

Een kind heeft echt geen kasten vol kleding nodig. Een capsule garderobe is ideaal voor je kind. Je hebt dan niet een grote kast nodig en ook is het met minder kleding veel gemakkelijker is om de kast netjes te houden.

Lees ook:

– De minimale kinderkledinglijst (zomer)
– De minimale kinderkledinglijst (winter)
– 10 tips voor een nette kinderkledingkast
– Nederlandse duurzame kinderkledingmerken
– De 10 voordelen van de minimale kindergarderobe


Boeken

Boeken zijn uiteraard een must voor kinderen. Niets is heerlijker om ‘s avonds een boek voor te lezen aan je kind. Je kunt ze gerust in de kinderslaapkamer bewaren, maar overdrijf het niet. Beperk de ruimte voor de boeken (roteer desnoods) en geef de boeken, wanneer ze er te groot voor geworden zijn weer door. 


Decoratie

Natuurlijk mag je de slaapkamer van je kind decoreren, het mag uiteraard wel een gezellig kamertje zijn. Maar overdrijf het ook hierbij niet. Zorg voor niet te veel prints en kies een kleurenpallet voor meer rust in de slaapkamer. Hoe minder decoratie, des te rustiger het is.


Speelgoed

Of er speelgoed in de slaapkamer bewaard moet worden, valt over te discussiëren. Het hangt wellicht ook van de leeftijd af en over hoeveel ruimte je in huis hebt voor speelgoed. In de ideale situatie bewaar je het speelgoed elders, om de slaapkamer zo rustig mogelijk te houden. Of zet er een enkel stuk speelgoed neer. Wil je er toch speelgoed stallen, gebruik dan opbergbakken zodat je kind zelf zijn of haar speelgoed weer op kan ruimen. Ook is speelgoed in bakken lekker uit het zicht als het is opgeruimd.

Lees ook:

– De 5 beste tips om kinderen te leren opruimen
– De tien soorten speelgoed die kinderen ‘nodig’ hebben.
– Duurzaam speelgoed
– Kinderen grootbrengen zonder speelgoed
– Hoe leer je kinderen minimaliseren?
– Tien tips voor het minimaliseren van speelgoed
– Kindertekeningen minimaliseren
– Te veel knuffels?!
– Geef de kinderen hun fantasie terug!


Bureau

Een bureau kan erg fijn zijn voor een kind, maar besef ook dat je daarmee ook weer veel extra spullen de slaapkamer binnenhaalt. En een bureau is voor een kind erg lastig op te ruimen omdat er vaak allerlei kleine spulletjes op liggen. Wil je toch een bureau, ruim dan geregeld zelf of samen met je kind het bureau op, wanneer je kind er zelf moeite mee heeft om het bureau netjes te houden. 


Overige spullen

Kijk eens om je heen op het kamertje, liggen er nog spullen die er eigenlijk niet thuis horen? Kun je ze ook een andere plek in huis geven? Straalt het kamertje rust uit?


Overige tips:

  • Laat je kind iedere avond (samen met jou) alles van de vloer opruimen voor hij of zij gaat slapen. Hiermee leer jij je kind discipline en opruimen en kan je kind de volgende dag weer met een schone lei beginnen.
  • Laat je kind iedere ochtend zijn of haar bed openslaan of opmaken. Jong geleerd is oud gedaan. (En het hoeft niet perfect!)
  • Kies een vaste dag in de week voor jezelf om de kinderslaapkamer op te ruimen en schoon te maken. Je kunt ook de ene week de slaapkamer van het ene kind doen en de week daarop de slaapkamer van het andere kind. Oudere kinderen kunnen het zelf doen (eventueel met jouw begeleiding) Je kunt ze er eventueel ook voor belonen.
Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

One thought to “Minimalisme in de kinderslaapkamer”

  1. Tip, bewaar zo min mogelijk spullen onder de bedden. Dus geen opberglades etc.
    Tijdens onze slaap ontladen we vele emoties.
    Die gaan in deze spullen zitten.
    Waardoor het bed steeds “zwaarder” gaat aanvoelen dit gaat ten koste van de nachtrust.

Laat hier je reactie achter!