Hoe voorkom je miskopen?

Veerle Biront is kleur- en kledingstijladviseuze en heeft als motto: “We hebben niet veel kleding nodig, maar wel de juiste kleding.” Voor Moeders Minimalisme gaat ze de komende tijd een aantal blogs schrijven. Deze keer geeft ze ons tips over hoe we kledingmiskopen kunnen voorkomen.

“Sinds ik weet wat me goed staat en ervaar dat veel kleding in de kast me niet gelukkig maakt, koop ik veel bewuster kleding.”

“Ik denk goed na voor ik iets koop want ik wil alleen maar kleding in de kast waar ik 100% blij van word en ook zeker weet dat ik ze met plezier ga dragen.”Als je dit beseft, is het veel makkelijker om je niet te laten verleiden tot miskopen.


STAP 1: START MET EEN GARDEROBEPLANNING

Als je weet wat je in je kast hebt hangen en wat er eventueel nog ontbreekt, is de kans klein dat je iets koopt wat je al had.

STAP 2 : LIJSTJE MAKEN

Het is verstandig om een lijstje te maken, net zoals je naar de supermarkt gaat. Je kunt dan heel doelgericht shoppen. Hou je wel aan het lijstje; anders heeft het nog geen zin.

STAP 3: WINKEL ALLEEN

Heel gezellig om met een clubje vriendinnen te winkelen, maar erg efficiënt vaak niet. Iedereen heeft een mening en daardoor is de kans groot dat je je laat leiden door hun emoties. Of neem iemand mee die je persoonlijke smaak goed kent en weet welke kleuren en stijl bij jou passen.

STAP 4: EEN AANTAL VRAGEN

Stel jezelf een aantal vragen bij elke nieuwe aankoop:

 1. Heb ik het echt nodig?
 2. Heb ik al iets wat erop lijkt?
 3. Is het wel de goede kleur en model voor me?
 4. Is het de goede maat?
 5. Word ik er blij van?
 6. Waar ga ik het mee combineren?
 7. Is het een basisstuk of trenditem?
 8. Past het bij mij? Voel ik mij er lekker in?
 9. Past het binnen mijn budget?
 10. Ga ik het vaak dragen?
 11. Twijfel? niet kopen tenzij het blijft hangen in je hoofd

Oke, het klinkt misschien veel, maar na verloop van tijd doe je het automatisch.

Bron: www.hautecouleur.nl

 

af20180e570f737e9b948f51ff296362

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

8 gedachten over “Hoe voorkom je miskopen?”

 1. Leuk, leuk leuk! Mijn kleding is een tamelijk chaotisch geheel omdat ik sommige dingen graag zou willen dragen, het ook gekocht heb, maar vervolgens nooit draag. Voorbeeld: een zwart jurkje, maar ik draag nooit jurkjes 😀
  1x aangehad met kerst. Voor de spiegel staat het best leuk, met dikke panty en laarzen. In de praktijk doe ik het nooit aan. Of alleen thuis en dan de laarzen (die er nu juist zo leuk onder staan) natuurlijk niet, want ik ben binnen.
  Kleding-blogjes hebben dus mijn warme belangstelling. Ik zou het graag beter willen organiseren.

  1. Dag Wilma,

   leuk dat je enthousiast reageert en wat jij vertelt is niet vreemd, zelfs heel herkenbaar. Interessant om uit te zoeken waarom je het zwarte jurkje dan toch niet draagt? Misschien hou je toch niet zo van zwart of is het model niet passend bij wat je wil uitstralen, past de stijl niet bij je,… Het is de kunst om dicht bij jezelf te blijven als je iets nieuws aanschaft en je niet laten leiden door een ander of wat in de mode is. Daarom is het belangrijk om te weten wie jij bent en waar je van houdt, wat je wil uitstralen en wat je levensstijl is. Ik ga er binnenkort nog een blog over schrijven;-)

 2. P.s. de vraag: “past het bij mij” vind ik een hele moeilijke. Vorig jaar een vrij romantische top in creme gekocht (met kant op het voorpand) Vond ‘m prachtig en toch draag ik ‘m bijna nooit. Ik ben een vrij sportief type en steeds als ik ‘m aan wil doen vind ik toch de ” gelegenheid niet geschikt” of heb ik het gevoel dat het idd niet bij me past.

 3. Helemaal mee eens!! Het eindelijk vinden van iets wat precies je stijl en kleur is, geeft veel meer voldoening dan tassen vol kleding en een lege portemonnee, en vervolgens nog niks om aan te trekken.

  Ik wacht nog steeds op een kledingwebsite die kleding niet sorteert op “rood” of “blauw” en op “jurken met korte mouwen” en “jurken met lange mouwen”, maar waar ik kan kiezen tussen “zomertypekleuren” of “herfsttypekleuren” en passend voor een “peer” of een “appel”. Dat zou een hoop retouren, omdat het toch net niet mooi valt, schelen!!

 4. Ik heb zelf een aantal jaar geleden een cursus kleur- en stijladvies gevolgd. Ik zou echt iedereen aanraden om een analyse te laten doen of zelf een cursus te volgen. Je betaalt al snel 100 euro voor een analyse, maar dit is het meer dan waard. Vroeger droeg ik veel zwart en harde winterkleuren. Met mijn bleke huid zag er ik soms ziekjes uit. Nu heb ik een fleurige kleerkast vol herfstkleuren!

Laat hier je reactie achter!