verjaardagschecklijst

Verjaardagsplanning voor in je huishoudboek

Ben je zelf binnenkort jarig? Of je partner of je kinderen misschien? Het is altijd weer een heel georganiseer om een leuk feest voor te bereiden. Maar wanneer jij een vaste planning je huishoudboek hebt, dat je iedere keer weer kunt gebruiken, zul je zien dat het plannen van een verjaardag er een stuk simpeler op wordt en vooral veel soepeler gaat. Met onderstaande planning kun je ongeveer een maand van te voren beginnen. Veel succes!

p.s. Wanneer je jarig bent, is dat een moment om even stil te staan bij het feit dat je weer een jaar ouder bent geworden. En daar mag je heel erg dankbaar voor zijn. Een verjaardag mag je vieren. Dat kan met een huis vol vrienden en familie, maar dat kun je ook prima alleen, met je partner of met wie dan ook doen. Een verjaardag kun je ook vieren door middel van een wandeling, een etentje of een ander mooi ritueel. Doe vooral iets waar jij (of je kind) gelukkig van wordt en wat bij je past.

Een verjaardag plannen in 10 stappen

1. Een cadeau regelen

Een cadeau bedenken is soms lastig, maar als je logisch nadenkt heb je hier wel een jaar de tijd voor. Dus als je wat door het jaar heen bedenkt, schrijf het meteen op in je huishoudboek! En weet ook, het hoeft niet nieuw te zijn! Tweedehands duplo werkt bijvoorbeeld ook nog prima! (en bovendien bespaar je daarmee weer het milieu) Om anderen niet met nog meer spullen op te zadelen, kun je ook iets geven wat ‘op kan. Zoals zeep of een fles wijn. En natuurlijk hoeft het ook niet materialistisch te zijn. Zo gaan mijn vriendin en ik ieder jaar samen uit eten, in plaats van dat we elkaar een cadeau geven.

Ook het inpakken kun je bewust aanpakken, door het cadeau bijvoorbeeld in te pakken in tweedehands pakpapier, in een kindertekening of in een doek.

Regel het cadeau op tijd en pak het ook op tijd in, zodat jij je daar in ieder geval geen zorgen meer over hoeft te maken.

2. Datum vastleggen, plan bedenken

Wanneer gaan jullie het feest houden en voor wie? Schrijf het op en plan het in. Is je kind jarig? Misschien wil hij/zij een thema of een kinderfeestje?Spreek het door met de jarige.

3. Uitnodigingen versturen en cadeautips opschrijven

Dan is het nu tijd om de uitnodigingen de deur uit te doen. Doe je het ouderwets met de post? Via de mail of via een appje? Misschien wil je nog een leuke foto maken van de jarige voor erbij?

En natuurlijk gaat iedereen dan vragen of de jarige ook wensen heeft. Wees op die vraag voorbereid. Maak een lijstje in je huishoudboek. Ook kun je online een lijstje maken via bijvoorbeeld lijstje.nl. Door er op voorbereid te zijn voorkom je dat je uit weer volstroomt met goedbedoelde maar onnodige cadeau’s.

4. Taart en Traktaktie regelen

Een feest zonder taart is geen feest. 😉 Welke taart ga je bestellen? Of misschien ga je zelf wat bakken? Je kunt het recept ook hier in je huishoudboek zetten, zodat je deze altijd bij de hand hebt.

Is het je kind die jarig is? Waar gaat hij of zij op trakteren? Kijk eens op pinterest voor inspiratie, en maak het je zelf vooral niet al te moeilijk! 😉

5. Boodschappenlijst

Schrijf ook in je huishoudboek een boodschappenlijst die je kan gebruiken om de juiste boodschappen voor de visite in huis te halen. Ideaal want deze kun je, met enige aanpassing, ieder jaar weer gebruiken. Vergeet vervolgens niet in te plannen wanneer je deze boodschappen gaat halen.

En schrijf je ook op wat je die dag gaat eten?

6. Huis versieren

Heb je versiering in huis? Om het milieu en je portemonnee te besparen, hoef je écht niet ieder jaar weer nieuwe versieringen te kopen! Wat dacht je er van om zelf een groot cijfer in elkaar te knutselen, of een leuk verjaardagskroontje? Ook leuk om samen met je andere kinderen te doen. Wees lekker creatief!

Welke spullen heb je op de dag zelf nodig? Misschien wil je wat extra servies van de buren lenen? Dan hoef je in ieder geval geen wegwerpservies te gebruiken!

Hierbij een kleine checklijst voor de dag van te voren om in je huishoudboek te zetten:

7. Tradities voorbereiden

Misschien hebben jullie thuis nog leuke verjaardagstradities? Ontbijt op bed? Een versierde stoel? Een foto van de slapende bijna-jarige? Een foto van de jarige met alle cadeautjes? Bereid deze nog voor, zover dat kan.

8. Spullen klaarleggen

  • cadeau bij de hand?
  • huis schoon?
  • taart in huis? (liggen de kaarsjes ook klaar?)
  • boodschappen in huis?
  • ligt de versiering klaar?
  • ligt de (feest)kleding klaar?

9. Geniet

Laat op de dag zelf alle zorgen los en geniet. Je hebt je best gedaan om alles goed te organiseren, wees daar trots op! En waarschijnlijk gaan er dingen niet zoals je gepland hebt en dat is helemaal niet erg. Go with the flow en laat je verrassen door het leven. En vergeet vooral niet te genieten…

10. Evalueer

Soms heb je van die dingen waarvan je denkt, dat wil ik volgend jaar anders doen. Schrijf deze dingen op, zodat je ze niet vergeet!

Ben ik nog iets vergeten? Laat het me weten! Dan zet ik het erbij!

Lees ook:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 804 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!