minimalisme

Maakt het minimalisme gelukkig?

Voordat ik begon met minimaliseren zat ik absoluut niet lekker in mijn vel. Ik had net een hel van een bevalling gehad en vervolgens zorgde onze dochter elf maanden lang voor een verstoorde nachtrust. Ik was gebroken.
Ik was opzoek naar rust, balans en geluk. Maar zijn we dat niet allemaal?

Bij het leven horen emoties. Verdriet, teleurstelling en pijn horen net zo goed bij het leven als blijdschap en geluk. Zelfs het minimalisme kan dat niet wegnemen. Maar heeft het minimalisme dan helemaal geen invloed op je geluk?

Word je van minder spullen om je heen gelukkiger?

Het hebben van veel spullen kost energie. Je moet ze kopen, onderhouden, opruimen, verplaatsen en altijd maar weer tegenkomen. Het spreekt dan voor zich dat je energie overhoudt wanneer je weinig spullen hebt. Je aandacht verschuift van je spullen naar iets anders. Het is aan jou wat je met die tijd en aandacht doet.

Wanneer je deze energie goed inzet, geloof ik dat het minimalisme daadwerkelijk invloed kan hebben op je geluk.

Een mens kan namelijk mooie dingen doen en bereiken. Misschien geeft het minimalisme je de kans om eindelijk de moeder te zijn die je altijd wilde zijn. Of geeft het je de mogelijkheid je bejaarde vader de aandacht te geven die hij verdient. Of misschien vind je eindelijk de energie om te schilderen, te schrijven, te lezen, gezond te koken of te sporten.

Ik geloof dat wanneer je letterlijk en figuurlijk ruimte maakt in je leven, je de kans krijgt om je passies en je dromen na te streven. Je hoeft alleen maar de ballast weg te nemen. Want wie minder met zich mee draagt, komt immers beter vooruit en kan zich beter focussen op wat wérkelijk belangrijk is en waar hij een stukje gelukkiger van wordt.

Of ik gelukkiger ben geworden van het minimalisme? Nee. Niet van het minimalisme zelf, maar wel wat het minimalisme me bracht. Het gaf me in eerste instantie weer richting in mijn leven. Maar het gaf me ook de gelegenheid om mijn passie weer na te streven: schrijven.

Het gaf me inspiratie om te beginnen met dit blog en om mijn eerste e-book over minimaliseren te schrijven. Omdat ik niet langer energie in al die vele spullen die ik had hoef te steken, kan ik mijn volledige energie steken in dat wat ik echt belangrijk vind; mijn gezin, mijn gezondheid, mijn persoonlijke ontwikkeling en het schrijven over het minimalisme en alles wat het met zich mee brengt.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.141 andere abonnees

6 gedachten over “Maakt het minimalisme gelukkig?”

  1. Wat mooi beschreven! En ik herken wat je schrijft. Doordat ik heel bewust ging leven met (veel) minder, kwam er letterlijk en figuurlijk en financieel meer ruimte voor andere dingen. Ik ging anders tegen dingen aankijken, werd veel makkelijker en zorgelozer, stopte met werken en we namen de stap om alle zekerheden overboord te gooien en uit NL te vertrekken. De afgelopen vijf jaar is mijn leven alleen maar makkelijker en mooier geworden, in plaats van ingewikkelder.

  2. O zo herkenbaar ik had ook een helse bevalling en moest mezelf echt weer op de rit krijgen en mijn plaats in mij leven weer zoeken. Inmiddels gevonden gelukkig. En minder spullen om me heen vind ik eerder een verrijking. Ik vind het vaak moeilijk om enthousiast te doen als andere mensen me weer nieuwe spullen tonen die ze gekocht hebben. Ik denk dan soms wat een armoe om hiervan gelukkig te worden, geniet van wat je hebt en gebruik het met aandacht!

  3. Mooi stukje. Ik vind het vooral een groot voordeel dat ik niet meer na hoef te denken wat ik in de vensterbank “moet” zetten of welke bank/tafel/stoel ” in de mode is”. Ik heb al veel vrije tijd, het enige waar ik druk mee ben is de was…..en dat omdat we niet meer veel hebben liggen. Heerlijk gevoel hoor, niet na hoeven denken wat je aan moet doen! Heb veel tijd voor onze kids, en lezen!! Hou dr van om zo te leven…

  4. Hoi Dieuwke,

    Ik vind ’t heerlijk om je blogs te lezen! Ik ben je site vorig jaar tegengekomen en eerlijk gezegd; je hebt m’n leven heel erg veranderd! Ik heb dit jaar 50! zakken vol leesmap weggegooid die ik had verzameld, meer dan duizenden boeken weggedaan en allemaal prullaria! Ik wil m’n aandacht aan m’n gezin besteden, oftewel; herinneringen maken. Ook koop ik niet gauw meer iets omdat ik liever dingen doe in het leven! Je hebt m’n kijk op het leven én op de dingen heel erg veranderd, en het leuke ervan Is dat ik zelf ook in Friesland woon en nog maar 26! jaar ben en nu al bezig ben met het minimalisme én meer bezig ben met de natuur/Fairtrade! Heerlijk!

    Groetjes,

    Kim

Laat hier je reactie achter!