Minimalistische moeder van de maand januari 2018

Yvonne van Dalen (43) woont samen met haar vriend Ronald en twee kinderen (Jelle 6 en Isa 4) sinds 2013 in het bosrijke Vught. Yvonne werkt al 25 jaar als zelfstandig ondernemer. Yvonne is minimalistische moeder van de maand.

 

Yvonne: “Eerst heb ik 15 jaar een vertaalbureau gerund en sinds bijna tien jaar werk ik als newbornfotograaf bij Studio VaVaVonne.nl en coach ik onder de naam Photographers Coach fotografen in het stroomlijnen van hun bedrijf. Ik ben altijd al een ondernemend type geweest en houd enorm van het organiseren van spullen en tijd.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Sinds de geboorte van onze zoon in 2011 merkte ik dat de hoeveelheid spullen in huis in een rap tempo toenam. We hebben in die tijd veel gekregen en gekocht onder het motto “Dat is echt heel handig, je kan niet zonder!” en “Je weet maar nooit!”. Zelf waren we ook niet echt op de hoogte van hoeveel spullen je eigenlijk precies voor een baby nodig had. We dachten dat het nou eenmaal zo hoorde. In 2013 werd onze dochter geboren en kwamen er weer nieuwe babyspullen bij.
We verhuisden toen voor mijn fotografiewerk naar een groter huis (het huis waar we nu wonen) met studioruimte, en dachten: nu hebben we ruimte genoeg! En ook daar groeide de hoeveelheid spullen voor de kinderen. Voor mijn gevoel was ik constant bezig met opruimen en sorteren. Het huis leek gewoon nooit echt opgeruimd en ik voelde me heel onrustig en gefrustreerd. Waarom hadden we met ons vieren zoveel spullen? Hadden we die eigenlijk echt wel nodig? Ik had het helemaal gehad met de hoeveelheid tijd die in het ‘managen’ van onze huisraad ging zitten. Op Netflix kwam ik in 2016 de documentaire “Minimalism – A documentary about the important things” tegen en toen wist ik dat er een oplossing was: Minimalisme.

 

 

Dat jaar op vakantie in Frankrijk had ik het boekje van Marie Kondo (the life-changing magic of tidying up) meegenomen om te lezen, omdat ik op zoek was naar antwoorden op die vraag: “Hoe krijg ik en hoe houd ik alles in huis opgeruimd, zodat ik meer tijd overhoud om van het leven te genieten? En hoe kom ik op dat punt van minimalisme?”. Nou, meteen na het lezen van het boekje wilde ik gaan opruimen, want ik had eindelijk een methode! Bij thuiskomst uit Frankrijk ben ik categorie voor categorie gaan uitspitten. Eerst kleren, toen boeken en papier, toen allerhande spullen en als laatste emotionele items.

 

Ik dacht altijd dat ik een heel opgeruimd iemand was
Ik viel achterover van de enorme hoeveelheid voorwerpen die geen waarde toevoegden aan ons leven en aan de gigantische berg materiaal die we bewaarden in alle kasten, in de garage en op zolder. Ik dacht altijd dat ik een heel opgeruimd iemand was, maar we zijn in de laatste week van die zomer een recordaantal keer naar de kringloopwinkel gereden en hebben bergen en vuilniszakken met spullen weggegeven, gerecycleerd en verkocht via marktplaats.

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Allereerst heel simpel: ik heb een opgeruimd huis, haha! Maar even serieus, ik houd vooral heel veel tijd over om dingen te doen in mijn leven waar ik van kan genieten. Waar ik voorheen uren deed over het poetsen zelf, omdat ik zoveel moest oprapen, opbergen, afstoffen, etc., ben ik nu veel vlugger klaar! Ik kan het echt iedereen aanraden! Ook ben ik digitaal gaan minimaliseren en loop ik niet meer constant met mijn telefoon rond om alle social media te checken of mijn mails bij te houden. Ik ben veel meer in het hier en nu en houd wat dat betreft ook bakken met tijd over.

 

 

Het tweede, allergrootste voordeel is dat we ontzettend veel rust in huis hebben en ons lekkerder en fitter voelen. De spullen die we hebben, zijn onze lievelingsspullen en alles heeft een plekje. We hoeven niet meer gaan lopen zoeken naar dingen of spullen bij te kopen, omdat we ze niet kunnen vinden. We hebben dus ook geen overbodige of dubbele spullen. We voelen ons heel lekker in ons huis, omdat het huis ons dient en we niet langer een slaaf zijn van onze spullen. De kinderen spelen vele malen leuker nu ze driekwart minder speelgoed hebben dan voorheen; ze zijn veel meer buiten, ze spelen creatiever, gebruiken hun fantasie, en hebben tijd en ruimte om zich te ontwikkelen. Ons huis is een plek waar we tot rust kunnen komen na een drukke dag op het werk of op school en echt ons thuis waar we ontspannen en bij elkaar zijn zonder afleiding. We zijn ook bewuster gaan kijken naar onze voeding en wat we verbruiken, dat maakt enorm veel verschil in ons energiepeil.

 

En het derde, en ook best heel prettige effect van het minimaliseren is dat we heel veel geld overhouden. We waren toch nooit van die winkeltypes of fashion victims, maar waar ik voorheen nog spullen en kleding kocht omdat ik dacht dat we ze nodig hadden, is het kopen van spullen nu eigenlijk tot een minimum beperkt en denken we langer na over eventuele aankopen. We doen onze wekelijkse boodschappen en hebben verder eigenlijk praktisch niets nodig. Voor de verjaardagen van de kinderen en met Sinterklaas geldt nu bijvoorbeeld de regel dat ze 1 groot cadeau krijgen (we leggen dan uit met de opa’s en oma’s) in plaats van tig kleinere dingen waar ze toch niet echt mee spelen en waarvoor we dan weer ruimte in huis zouden moeten maken. We investeren nu eigenlijk vooral in ervaringen en samen zijn.

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Het allermoeilijkste vond ik mijn boeken en mijn spullen van emotionele waarde. Ik had kasten vol met boeken die ik met veel plezier heb gelezen en netjes bewaarde. Maar ik heb ze van huis naar huis verhuisd, zonder dat ik ze ooit nog las, dus heb ik de mooiste boeken verkocht via marktplaats en de rest aan vrienden en familie weggegeven en naar de kringloopwinkel gebracht. Ik heb een handjevol spulletjes van emotionele waarde bewaard, omdat ik daar geen afscheid van wil nemen (een bewaarblikje van mijn oma waar ik wat kleine spulletjes in bewaar). Van de rest heb ik afscheid genomen, omdat ik weet dat ik de herinneringen van de mensen van wie die spullen waren, in mijn hoofd heb zitten. Daar heb ik die spullen niet voor nodig.

 

 

Minimaliseer je ook in afval?

Ja, ik al voel ik dat ik daar nog heel veel winst kan behalen. Het is niet alleen de hoeveelheid afval, maar ook de soort producten we gebruiken om ons te verzorgen en ons te voeden. Eigenlijk gaan we voor duurzaamheid en gezondheid, en als je daar eenmaal mee start, dan kun je veel van je afval veranderen en minimaliseren We recycleren ons oud papier, glas en blik, tuinafval en restafval zoals het hier in de gemeente Vught mogelijk is. En verder proberen we de hoeveelheid spullen die we in huis binnendragen te verminderen. Wat je niet koopt, hoef je ook niet te recycleren.

 

We kopen dus alleen wat we echt nodig hebben en maken eerst een boodschappenlijstje voordat we de winkel in gaan. Qua persoonlijke verzorging gebruiken we al veel van de gangbare dingen niet meer. Ik heb bijvoorbeeld alle zeeppompjes de deur uit gedaan en we wassen onze handen gewoon met een stukje Aleppo-zeep. We hebben niet langer diverse parfums, diverse shampoos, scrubs, crèmes, meerdere douchegels, etc. Onze badkamer stond voorheen tjokvol met verzorgingsproducten, omdat we daar toen eigenlijk niet over nadachten. Ik gebruik al twee jaar wasbare inlegkruisjes en een menstrucup en wasbaar maandverband. Ik gebruik geen shampoo meer en geen geparfumeerde douchegeld en mijn huid en haar zijn nog nooit zo mooi geweest! We baden in een bad met zout en lavendelolie en kokosolie (dankjewel Dieuwke voor die tip op jouw website!), en ik heb zelf tandpasta gemaakt. Ook in de keuken en de rest van het huis is het aantal schoonmaakmiddelen drastisch verminderd. Ik denk dat we de komende tijd ons nog verder zullen verdiepen in hoe we ons afval kunnen beperken tot een minimum. We hebben tenslotte onze planeet waar we goed voor moeten zorgen.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Ons afval dus, want ik word simpel van alle (plastic) verpakkingen. Gelukkig eten we een heel stuk anders en bewuster, dus dat scheelt al enorm veel. En ik maak het liefst zoveel mogelijk zelf. Ik hoef echt geen ‘no waste’ huishouden te gaan voeren. Ik vind dat we het echt al heel netjes doen. Wat ik wel graag zou minimaliseren is de hoeveelheid spullen voor schoolactiviteiten. Als er nu een opvoering is, dan knutselen we zelf een outfit van de dingen die we in huis hebben, maar voor de jaarlijkse lampionnenoptocht op school ga ik bijvoorbeeld geen Made in China lampionnen meer aanschaffen.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

Zoals gezegd was de documentaire van The Minimalists al een eye-opener en heeft het boekje van Marie Kondo me echt een houvast gegeven om te gaan opruimen. Maar ik heb sindsdien eigenlijk alles wel gelezen op het gebied van minimaliseren en dus kan ik het rijtje van bekende namen wel opnoemen: Joshua Becker, Courtney van Be more with less, Leo Babauta, Moeders Minimalisme. Er is een zee aan informatie voor als je wilt gaan minimaliseren. Lang leve internet!

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

Voor mij klonken alle Amerikaanse boeken en het Japanse minimalisme heel verfrissend in de oren en heb ik zeker veel aan gehad als het gaat om nadenken over ontspullen, maar voor de echt praktische zaken ga ik naar de website van Moeders Minimalisme. Hoe maak ik tandpasta? Hoe maak ik mijn eigen schoonmaakmiddelen? Hoe pak ik het aantal knuffels en speelgoed van mijn kinderen aan? Hoe vind ik die ene broodtrommel die zo handig was? De website staat voor allerhande praktische zaken gewoon gebookmarkt in mijn browser. Het is een soort ‘go to’ geworden in de afgelopen jaren. Als ik over iets nadenk en wil weten of ik het kan minimaliseren en hoe, dan kijk ik eerst op moedersminimalisme.nl en dan vind ik het meestal wel. Verder vind ik het heel leuk om te interviews met de minimalistische moeders van de maand te lezen. Het is toch altijd leuk om te zien hoe andere de reis in het ontspullen hebben aangepakt. Ik vind de site daarom erg inspirerend en praktisch. Dankjewel daarvoor Dieuwke! Ik hoop dat je site nog jaren zult bijhouden en vullen met voor ons nuttige informatie.

 

Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

Mijn lieve kinderen, mijn vriend, mijn familie en vrienden. Het mag cliché klinken maar ik houd van ervaringen met de mensen van wie ik hou en je kunt me altijd porren voor een dagje sauna, of een mooie wandeling in het bos, of een mooie reis naar een nieuwe bestemming. Ik houd van leren, lachen, dansen, zingen en zie elke dag als een mooie nieuwe kans. De laatste nieuwe mode of haartrend vind ik niet belangrijk. Ik voel me enorm gezegend met de innerlijke blijdschap en energie die ik van binnen mag ervaren en ik hoop dat mijn kinderen ook met de boodschap op mogen groeien dat de mooiste dingen in het leven geen dingen zijn, maar kwaliteit van leven en beleven.

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Ik denk dat het mijn doel is in het leven om compassie en creatie over te brengen op anderen. Ik hoop dat ik door mijn manier van denken en leven anderen mag inspireren tot het leiden van een waardevol leven en een wereld waarin we samen bijdragen tot een betere kwaliteit van leven. Dat doe ik in mijn ogen door elke dag kleine dingen te doen die van nut zijn of waarde brengen voor mezelf en anderen. Dat dit niet ligt in het beheren van spullen moge duidelijk zijn. 😉

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

7 gedachten over “Minimalistische moeder van de maand januari 2018”

  1. Wat een fijn verhaal. Wij zijn ook op weg om te leven met minder spullen. En om, met kleine stappen tegelijk, het pad te lopen richting een groen en duurzaam leven. Uit dit verhaal kan ik inspiratie halen. Bedankt!
    Want we moeten inderdaad goed voor onze planeet gaan zorgen.

    1. hoi Natuurburen, wat onzettend gaaf om te horen. inmiddels hebben we zonnepanelen op ons dak en dus staat de stroommeter stil of gaat hij achteruit en ben ik veganistisch gaan eten (en al 12 kilo afgevallen…). succes met je ontspulling!

  2. Mooi en inspirerend stuk om te lezen! Wat ik me wel afvraag, gebruik je nu totaal geen shampoo (en douchegel? ) meer? Of heb je daar een alternatief voor gevonden? Of doe je je haren wassen in het bad met zout en kokosolie? Dat is me nog niet duidelijk en ben ik wel benieuwd naar!

    1. Hi Mar, dankjewel! Ik was mijn haren af en toe met wat zeep van Dr. Bronner of aleppo-zeep en mijn lichaam was ik ook met zeep. Wordt mijn haar te stug (wat niet gauw gebeurt, en vind iets stugger haar wel fijn), dan spray ik wat azijnoplossing met lavendelolie in en laat dat een paar minuutjes intrekken voordat ik het met wat lauw water uitspoel. mijn haar wordt dan superzacht!

Laat hier je reactie achter!