De minimale baby-uitzet: dit heb je écht nodig

Wanneer je voor het eerst zwanger bent, is dat natuurlijk heel speciaal. Sommige moeders weten al precies hoe het babykamertje er uit komt te zien en kunnen niet wachten om de eerste spullen aan te schaffen. Maar wat heb je écht nodig? Hoe ziet een minimale baby-uitzet eruit?

Toen ik voor het eerst zwanger was en nog nooit van ontspullen had gehoord, gaf ik met gemak honderden euro’s uit. Je hebt immers alles over voor je kleine spruit en alles moet natuurlijk perfect. Nu ik terug kijk, denk ik, waar was ik mee bezig? Ik weet nu dat ik al die spullen vooral voor mezelf kocht. Het is cliché, maar een kind heeft behoefte aan warmte, liefde, bescherming en voeding. Of er nu een hip aankleedkussenhoes van 50 euro op je aankleedkussen ligt, (waar bovendien toch altijd een hydrofiele luier overheen ligt) of een simpele handdoek, dat zal dat kind een worst wezen.

Het zijn de ouders zelf die bezeten zijn van bezit. Maar ik was ook onwetend. Ik dacht dat de haartjes van mijn baby moesten worden gewassen en dus kocht ik babyshampoo. Ik dacht dat ik gelukkig werd van babykleertjes en dus kocht ik de hele Hema leeg. Nu weet ik wel beter. Bij mijn tweede kindje had ik dan ook een minimale baby-uitzet.

Ik vroeg de leden van mijn Facebookpagina ‘Minimaliseren kun je leren‘ welke babyspullen zij ooit hadden aangeschaft maar nooit gebruikt. (en kreeg welgeteld 110 reacties!) En ik ben me er van bewust dat wat voor de één goed werkt, dat voor een ander niet zo hoeft te zijn. Dit artikel schrijf ik dan ook niet om je te vertellen wat juist is of wat niet, maar om je eerst even bewust na te laten denken, voordat je iets gaat kopen.

Wat zit in jouw minimale baby-uitzet?

Bad met standaard

Natuurlijk moet de baby gewassen worden, maar dit hoeft niet beslist in een badje. Dit kan ook prima in een emmer of in je wasbak. Er zijn ook moeders die nemen hun baby standaard mee onder de douche. Het lastige is, dat je pas weet wat voor jou werkt, zodra je het hebt ervaren. Mijn advies is dan ook om geen badje te kopen maar om er ééntje te lenen. Gebruik je hem veel? Dan kun je altijd nog ééntje kopen. Een badstandaard kan handig zijn, maar hoeft niet beslist. Ik had zelf het badje vaak op de wastafel staan (je kunt er eventueel nog een plank onder zetten). De tummytub had ik destijds geleend. Gelukkig maar, want ik heb hem maar een enkele keer gebruikt.

Renske: “Het badje en tummytub hebben wij misschien maar 5 keer gebruikt, omdat we haar altijd mee onder de douche namen.”
Audrey: “De tummytub vond ik echt een onding. Ik heb het maar een keer gebruikt.”
Mirjam: “De tummytub heb ik bij de oudste echt vaak gebruikt, nu eigenlijk alleen in de kraamweek.”
Margreet: “Een tummytub nooit gehad, wij wasten de baby gewoon in een emmer.”

Badthermometer

Ik weet nog dat ik het badje vulde in de kraamweek en de badthermometer er in deed. Mijn moeder (moeder van 4 kinderen) keek me vreemd aan en vroeg waar dat nou goed voor was. “Je kunt het toch ook gewoon voelen?” Ik als onzekere moeder, heb toch altijd netjes de badthermometer gebruikt, omdat het me veiliger leek. Maar eigenlijk heeft ze wel gelijk. Een thermometer kan handig zijn, maar je kunt de temperatuur ook uitstekend zelf aanvoelen of het voor je baby te warm of te koud zal zijn.

Monique: “De badthermometer is niet nodig. De temperatuur voel je met je elleboog.”
Femke: “Binnenkant van je polsen werkt ook goed.”
Marlies: “”Ipv badthermometer raadde onze kraamhulp aan om de koortsthermometer te gebruiken (als je voelen niet helemaal vertrouwd). Die heb je zeker al in huis is sneller dan badthermometer en ook makkelijk aantal keer achter elkaar te meten…

Flessenwarmer

Ik heb een jaarlang borstvoeding gegeven en als je dan werkt komt het best vaak voor dat je gekolfde melk opgewarmd moet worden. Eerst deden we dat altijd netjes in een pan met heet water. Maar het is altijd wel lastig om de melk op de goeie temperatuur te krijgen. En met een krijsende baby kan je daar best zenuwachtig van worden. Mijn man besloot toen om een flessenwarmer te kopen. We hebben hem een poos met veel plezier gebruikt. Maar het is in ieder geval niet nodig om zo’n ding al op voorhand aan te schaffen omdat je niet weet hoe het gaat lopen met de voeding.

Mirjam: “Ik heb de flessenwarmer veel gebruikt. Ik heb twee maanden gekolfd en borstvoeding hoort niet in magnetron. Ik heb de flessenwarmer echter pas gekocht toen ik hem nodig bleek te hebben.

Audrey: “De flessenwarmer bleek totaal overbodig.”

minimale baby-uitzet

Kamertje 

Natuurlijk moest mijn dochter een kamertje! We hadden natuurlijk ook de ruimte. Nu weet ik dat een bedje (het liefst op je eigen slaapkamer) en een plek voor de babyspulletjes (commode) voldoet. Een eigen kamertje is fijn maar het hóeft niet.

Danielle: “Bij de eerste kwamen we er al achter dat een eigen kamertje helemaal niet nodig was. Als je maar een plekje voor de commode en kleertjes hebt. De baby/dreumes/peuter sliep bij ons. Bij de 2e dus geen babykamer meer gemaakt. Wel een co-sleeper (omgebouwd Ikea bedje) aangeschaft.
Esther: “Waar ik 15 jaar geleden “de lijst” (bijna) helemaal keurig volgde, heeft onze nummer 5 (10 jaar later) niet eens een eigen kamertje gehad…ook geen badje, commode, spuugdoekjes, luieremmer, wipstoeltje , flessen, flessenwarmer….geen stapel kleding en zo kan ik nog even doorgaan. Wel veel meer knuffels en aandacht van broers en zussen en weet je….Hij is nu 4 jaar en groeit net zo gezond en gelukkig op als zijn oudere broers en zussen…..is echt niets tekort gekomen.”
Jolien: “Ahja, kinderkamer! Veel mensen die daar super hard mee bezig zijn om klaar te hebben tegen dat de baby er is en dat vol stoppen met spullen. Gelukkig had ik al zo een vermoeden dat den onze lang bij mama en papa zou liggen. Na na anderhalf jaar wel eigen kamer.

Kinderwagen

Ik had zelf wel een kinderwagen aangeschaft en er veel plezier van gehad. Maar steeds meer vrouwen kiezen er voor om te kiezen voor een draagdoek. Een natuurlijke manier van vervoer wat baby’s vaak heerlijk vinden.

Tirza: “Lang leve de draagdoeken! Dit hoort echt in een minimale baby-uitzet. Nu bij de tweede zwangerschap gaan we niet eens meer een kinderwagen aanschaffen, staat alleen maar in de weg.”
Connie: “Zonder kinderwagen!!??? Ik heb met deze inmiddels ruim 900 school en om de deur kilometers gelopen. Daar komen de extra uitjes en wandelingetjes naar clubjes, supermarkt e.d. nog bij… De vorige was na 2 kinderen echt helemaal versleten!”

Knuffels

Knuffels zijn vaak onweerstaanbaar. Ze zijn zo heerlijk zacht en zien er ongelofelijk lief. Maar werkelijk? Met hoeveel knuffels wil je de kinderkamer volstouwen? Lees ook dit artikel over knuffels minimaliseren. Een kind heeft uiteraard recht op een paar mooie knuffels. Maar genoeg is genoeg toch?

Jitske: “We kregen veel te veel knuffels inderdaad. In het Duits heten ze niet voor niets Stofftiere. We hebben twee mooie knuffels gekregen en die liggen in zijn bedje.”
Tessa: “Wij kregen ook knuffels! Veel te veel!”

Navelbandjes

Nu is het vrijwel bekend dat ze niet meer gebruikt worden, maar ook ik had nog onnodig navelbandjes aangeschaft. Niet meer nodig dus ladies! Dit behoort niet meer tot de minimale baby-uitzet.

Linda: “Ik heb de navelbandjes helemaal niet gebruikt.”

Zeep

Toen ik verwachting was van mijn dochter kocht ik zowat de hele drogist aan babyverzorgingsproducten leeg. Te gek voor woorden. Nu weet ik dat  je met water en eventueel een beetje kokosolie en een stukje natuurlijke zeep een heel eind komt.

Grietje: “Niks in het badje, geen shampoo, geen babyolie, gewoon wassen met water.”
Mirjam: “Ik deed een beetje kokosolie in het badje en meer niet. ik  kreeg een hele lading aan parfumtroep, vol met parabenen, die ik nooit heb gebruikt.”

Andere babyspulletjes die we volgens de leden op ‘Minimaliseren kun je leren’ niet nodig zijn, zijn:

– truitjes / vestjes met capuchon
– babyschoentjes
– spijkerbroekjes
– een grote kledingkast (commode is genoeg)

Aanvullingen? Laat het me weten!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

12 gedachten over “De minimale baby-uitzet: dit heb je écht nodig”

 1. Ik heb veel kleertjes gekregen, waaronder jurkjes met knoopjes op de achterkant. Mijn dochtertje heeft één zo’n jurkje één keer gedragen, maar dat doen we dus nooit weer.

 2. Ik gebruikte havermout (die goedkope waar je ook pap van kunt maken en die in je keukenkastje staat), deed een paar eetlepels daarvan in een hydrofiel washandje en kneep het uit in het badwater. Voordeel: als je kindje ervan drinkt is het heel wat minder schadelijk dan die chemische troep uit een geel plastic flesje. Het is vele malen huidvriendelijker dan die chemische rommel (ook goed voor kindjes met eczeem) en je badje is een stuk makkelijker schoon te maken dan als je er olie in gooit. Bovendien blijft je kindje gewoon naar zichzelf ruiken in plaats van naar babyparfum.

 3. Je hebt inderdaad maar heel weinig nodig maar als je dan toch bedenkt dat je een bedje, badje, kinderwagen, autostoeltje of wat dan ook nodig hebt ….. ga naar de kringloop ! Daar staan al die overbodige, niet versleten spullen van de mensen die ze dus wel gekocht hebben !

 4. Ik was bij de eerste al vrij minimalistisch in wat in aanschafte (en dat wat ik wou hebben heb ik als kado gevraagd) maar ik verschoonde mijn dochter wel braaf op de commode. Maar vooral toen ze meer ging bewegen vond ik dat maar wat onhandig. Dus over naar de bank/vloer. Ging ook prima. Kon ze mooi even spelen tussen luier uit en luier aan. Nu bij de tweede heb ik niet eens meer een aankleedkussen! We hebben wel een kastje voor de kleertjes maar luiers worden hier gewoon op de bank / vloer / bed verschoont. (wij gebruiken ook niet allerlei verzorgingproducten dus die hoef ik ook niet bij de hand te hebben.) Gewoon een schone luier en een vochtig gemaakt wasbaar billendoekje mee naar de baby nemen.

  1. Wat herkenbaar, dit! We hebben nooit een commode gehad, ik verschoonde mijn dochter ook op bed of vloer. Nu ik erover nadenk was de babytijd best minimalistisch: we hadden geen flessenwarmer, aankleedkussen, speen, box, of een aparte kamer voor haar etc… Het scheelt waarschijnlijk ook dat we toen in een land woonden waar ze geen Hema hadden 🙂

  2. Hoi K, ik ben benieuwd of je voor het verschonen wel iets anders gebruikt dan een aankleedkussen om te zorgen dat de bank e.d. niet per ongeluk vies wordt?

 5. In Finland kunnen alle moeders kiezen uit een soort “startersdoos” of geld. Het idee hierachter is dat ieder kind een zelfde goede start verdiend. Heel mooi idee. De doos kan je zelfs als babybedje gebruiken, hij is van de binnenkant mooi aangekleed en er zit een passend matrasje bij. Heel veilig en geeft je meer mogelijkheid om te kiezen waar je kind slaapt, eigen kamertje of lekker bij papa en mama.

 6. WUT? van de dag. Ik wist niet wat een tummy tub was, dus ik google even. Tummytub IS een emmer??? Waarom zou je die kopen? Haha

 7. Even over die navelbandjes, heb ze laatst nog van iemand gekregen omdat ik veel katoenen dingen gebruik. Heb er gewoon inlegkruisjes van gemaakt even 1 zijkant en 2 bovenkanten aan elkaar stikken en je hebt katoenen inlegkruisjes gewoon met je ondergoed meewassen. Toen ik nog borstvoeding gaf en erg veel overproductie vooral s’nachts gewoon als zoogkompres gebruikt. Zo zie je maar weer het is altijd nog ergens voor te gebruiken.

 8. Bedankt voor het artikel. Ik ben blij dat ik toch niet de enige ben die het idee heeft dat me allerlei onnodige dingen worden aangesmeerd. Ik vraag me alleen af hoe anderen omgaan met de eisen van de kraamzorgorganisatie, o.a. commode en bodem van ledikant op een bepaalde hoogte, terwijl ik eigenlijk dacht dat verschonen/aankleden ook wel op de grond/bank/bed/tafel kan en een wiegje naast mijn bed me veel handiger lijkt.
  Als iemand tips heeft over waar dingen te lenen die maar een tijdje nodig zijn, verneem ik ze graag (anders dan van kennissen – ik ken niet zoveel mensen die kort geleden nog een kindje hebben gehad).

  P.S. Aangezien je vraagt om taalfouten te verbeteren: capuchon schrijf je met een u. 🙂

Laat hier je reactie achter!