tuin minimalist

De tuin voor de minimalist: vier tips!

Niet iedereen heeft het geluk om van een tuin te kunnen genieten. Aan de andere kant, wat je niet hebt, hoef je ook niet te onderhouden. 😉 Als je wel een buitenparadijsje hebt, moet je daar in de regel ook energie in steken. Of je nu een weelderige border hebt vol met bloemen en planten of een strakke tuin, dat maakt niet uit. Het gaat om waar jij gelukkig van wordt. Maar hoeveel spullen liggen of hangen er dat je niet gebruikt? Dat verweerd is? Of verrot? Spullen die je niet meer mooi vindt? Of niets toevoegt?

Drie tips voor de ideale tuin van een minimalist

Tip 1) Is de tuin voor jou goed te onderhouden?

Het lijkt natuurlijk allemaal prachtig. Zo’n groen paradijs met alles er op en eraan. Maar bomen moeten gesnoeid, gras moet worden gemaaid en bloemen moeten worden verzorgd. Kun je het allemaal bijhouden? Zo nee, hoe kun je het voor jezelf gemakkelijker maken zonder iedere plant te verwijderen en je tuin enigszins nog wel diervriendelijk te houden? Probeer niet gelijk je tuin vol te tegelen, maar overleg met een tuinier hoe jij je tuin kunt aanleggen zodat jij het nog steeds goed kunt onderhouden.

Tip 2) Hoeveel prullaria ligt en hangt er bij je om het huis?

Lantaarntjes, bloempotten, kaarsjes, hangers, beeldjes enz. Sommige mensen hebben het halve tuincentrum bij ze achterhuis gezet. Hoeveel er van is verweerd of verrot? Van welke spullen word je echt gelukkig en welke spullen voegen niets meer toe? Hoeveel bloempotten heb je staan waar je niets mee doet? Gebruik je alle stoeltjes, tafeltjes en bankjes die bij je buiten staan?

Tip 3) Wat vind jij belangrijk in je tuin?

Waarom heb je een tuin? Wil je graag dat je kinderen er spelen? Vind je het fijn om er met je gezin te eten? Wil je er graag tot rust komen? Moet het een fijne plek zijn voor je kippen of andere huisdieren? Houd je van vogels? Wil je er sporten? Of houd je gewoon heel erg van tuinieren of om je eigen groente te kweken? Schrijf eens de drie belangrijkste doelen op voor de ruimte die je buiten hebt. Focus op dat wat jij belangrijk vindt.. De rest is exit.

Tip 4) Gebruik natuurlijke en duurzame producten

Als je iets aanschaft voor je tuin, zoals meubels, laat het dan de duurzame variant zijn. Let bijvoorbeeld of het FSC-keurmerk. Zo hebben we laatst onze schutting geverfd met duurzame verf van Moose Färg. Dit is een Zweeds merk, een houtverf die duurzaam geproduceerd en biologisch afbreekbaar is. De verf is gebaseerd op het eeuwenoude Zweedse verfrecept waarin natuurlijk grondstoffen zoals stijfsel, lijnolie en aardpigment zijn gebruikt. Daardoor ontstaat een prachtige matte uitstraling. De verf is in Nederland zeker 4 tot 5 jaar onderhoudsvrij en bladdert niet. Ik kan het iedereen aanraden.

Kijk hier voor mijn pinterestbord over minimalisme in de tuin

Hoe ziet jouw ideale tuin eruit?

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!