10 handige tips voor het gebruik van een handdoek

Handdoeken, we hebben ze allemaal in huis. Bij sommigen hangen de 30 jaar oude handdoeken met draadjes aan elkaar en andere mensen hebben keurig witte opgerolde handdoeken in de badkamerkast te pronken. Maar hoe zorg je nu eigenlijk het beste voor zo’n handdoek? Hoeveel handdoeken heb je nodig? Waarom willen nieuwe handdoeken niet drogen? En hoe kun je nu het beste een handdoek wassen en drogen? Hierbij 10 vragen én antwoorden over de handdoek!

10 handige tips voor het gebruik en het onderhoud van een handdoek

1. Hoe behandel je nieuwe handdoeken?

Nieuwe handdoeken willen niet afdrogen omdat ze nog geen vocht opnemen. Dit komt door een chemisch goedje waarmee fabrikanten de handdoeken behandelen. Om dit laagje te verwijderen laat je ze een nachtje in water met een flinke scheut (natuur)azijn weken. Ook blijft de kleur hierdoor langer mooi. Schrik niet als het water verkleurt. Dat zijn wat restanten verf om de handdoeken mee te kleuren. Na het weken was je de handdoeken op 60 graden en zijn ze klaar voor gebruik.

2. Hoe vaak kan je een handdoek gebruiken voordat deze in de was gaat?

Veel mensen doen een handdoek na één keer gebruiken in de was. Andere mensen gebruiken hun handdoek liever twee of drie keer. Daarna is het wel aan te raden om de handdoek te wassen op 60 graden omdat bacteriën en dode huidschilfers zich wel ophopen. Niet direct schadelijk hoor! Maar wel zo fris. Door een handdoek iets minder snel in de was te doen, gaat de handdoek langer mee, heb jij minder werk en bespaar je het milieu.

3. Hoe moet je handdoeken wassen?

Was handdoeken op 60 graden. Op deze temperatuur dood je alle bacteriën. Je kunt prima ondergoed met dezelfde kleuren en andere keukendoeken met je douche-handdoeken mee wassen. Heb je witte handdoeken? Zorg er dan voor dat je ook alleen lichte stoffen mee wast. Zo blijft je witte handdoek ook echt wit. Gebruik een mild eco-wasmiddel en géén wasverzachter. Want wasverzachter zorgt er weer voor dat er een laagje om je handdoek gaat om het zacht te houden, maar hierdoor neemt hij weer minder vocht op. Je kunt ook in het wasverzachterbakje een klein scheutje witte natuurazijn doen. Azijn lost kalk op waardoor je handdoeken net ietsjes zachter worden. Over de geur hoef je niet in te zitten, dat ruik je na een wasbeurt niet aan je handdoeken.

Johanne: “We hebben ongeveer 14 witte Hema handdoeken. Ze zijn nu zo’n 4 jaar oud. We zijn met 2 personen, maar ik was 1 keer per week. Ik was ze met waspoeder en een scheutje azijn in het wasverzachter bakje op 60 graden en hang ze daarna te drogen (we hebben geen wasdroger). Daarna worden ze a la Marie Kondo staand opgevouwen en staan ze rechtop in de lade van ons badmeubel. Oude/kapotte worden door manlief als poetslappen gebruikt.”

4. Hoe moet je handdoeken drogen?

Heel veel mensen doen handdoeken in de droger. Ik begrijp dat wel, want dan worden ze lekker zacht! Maar ze slijten helaas ook veel eerder. Je kunt ook, wanneer je ze beslist lekker zacht wilt hebben, de handdoeken eventjes in de droger doen (10-20 min) en voor de rest aan de lucht laten drogen. Wel een extra handeling, maar je zult zien dat ze dan net zo zacht zijn én je bent net iets liever voor je handdoek, het milieu en je portemonnee. En wat hardere handdoeken zijn ook niet zo erg, want door het afdrogen met de stugge stof ben jij je huid aan het scrubben en dat is weer goed voor je doorbloeding en voor het verwijderen van dode huidcellen. (win-win!)

Belinda: “Ik hou van oude dunne keiharde buiten gedroogde handdoeken. Heerlijk! Het droogt zo veel lekkerder af!”

handdoeken opgerold

5. Hoeveel handdoeken heb je per persoon nodig?

Tja, dat hangt er helemaal af natuurlijk van hoe vaak je een handdoek gebruikt, met hoeveel mensen jullie in huis zijn en hoe vaak je wast. Maar stel je met met vier personen in huis. Je gebruikt iedere dag een handdoek en je gebruikt hem ca. 2 keer voordat hij in de was gaat. Als je dan ongeveer 1 keer per week de handdoekenwas draait dan zou je met 3 a 4 handdoeken per persoon meer dan genoeg moeten hebben. Wil je graag minimaliseren op handdoeken, maar durf je ze nog niet weg te doen? Doe er dan een aantal op proef weg. Leg ze even weg en test uit met hoeveel jullie kunnen doen.

Chantal: “Wij hebben drie gewone handdoeken per persoon. Allemaal een eigen kleur, ze liggen opgerold in de badkamerkast.”

6. Welke kleuren zijn handig voor je handdoeken?

Witte handdoeken geven dat luxe-hotelgevoel. Donkere handdoeken zijn wat minder besmettelijk en handdoeken met een kleurtje zijn lekker vrolijk… Kies uit wat jij handig vindt. Maar denk wel even na over wat je meer hebt in ongeveer dezelfde kleur zodat het samen wassen met bijvoorbeeld ondergoed iets gemakkelijker gaat. Veel mensen kiezen ervoor om een eigen kleur handdoek voor iedere persoon in het huishouden te hebben. Dit is gemakkelijk voor als je een handdoek nog een tweede keer wilt gebruiken.

Annette: “Iedereen heeft bij ons thuis een eigen kleur. De kinderen hebben elk twee grote handdoeken en een kleine extra. Hier gaan de handdoeken gewoon aan de lijn, alleen dochter wil ze graag in de droger als die draait. Maar dat gebeurt niet met mooi weer.”

7. Wat is een fijn merk voor handdoeken?

Deze vraag stelde ik via mijn socials aan jullie en dit zijn de meest genoemde merken:

Sandra: “Ik gebruik handdoeken van Walra. Zowel handdoeken als hamamdoeken, want de kwaliteit is echt goed. We hebben een paar keer van de goedkopere winkels gehad, maar die waren zo kapot. De handdoeken van Walra gaan al 15 jaar mee. Ik hang ze bij voorkeur op, dat ze lekker ruw zijn, schuurt zo lekker de rug.”

Rebecca: “Wij hebben allemaal 3 handdoeken met onze naam erop geborduurd. Grijze hotelhanddoeken van de Hema, ik denk nu zo’n 13 jaar oud.”

8. Hoe ruim je handdoeken netjes op?

handdoeken

Je kunt handdoeken in vierkantjes opvouwen, oprollen of er tussenin, in drieën opvouwen. Wat bij jullie het beste werkt hangt van het soort opbergruimte af. Hoe kun je het meeste kwijt of wat staat het mooiste in jullie badkamer? Misschien gaat de schone handdoek gelijk aan het haakje? Of misschien heb je een mooie mand waar alle schone handdoeken onopgevouwen in gaan? Probeer eens wat uit!

Marijke: “Ik heb alleen witte handdoeken en washandjes en was die ook met alleen maar witte dingen. En… ze blijven al jaren best wit. Uit milieuoverwegingen liefst buiten drogend, maar de zachtheid van de droger heeft gevoelsmatig wel voorkeur. Ik bewaar ze onopgevouwen in draadmanden onder de wastafel.”

9. Wat kun je doen met oude handdoeken?

Het is niet verkeerd om c.a. twee oude handdoeken in huis te houden. Voor garageklusjes, je huisdier of het buitenspelen. Maar voor de rest zou jij je oude handdoeken aan een dierenopvang kunnen schenken. Denk aan een egelopvang, de dierenambulance, de kinderboerderij of het dierenasiel.

Heleanne: “Ik heb laatst een heel deel oude rafelige handdoeken weggedaan via de weggeefhoek, waar mensen ze dan weer voor een asiel of huisdieren kunnen gebruiken.”

Saar: “Gebruikte oude handdoeken doneren we aan de dierenambulance. Zijn ze altijd erg blij mee.”

10. Welke handdoeken zijn handig om mee te nemen op reis/vakantie?

Op reis of met een dagje weg wil je natuurlijk niet te veel meesjouwen. Het handigste is dan om dunne en sneldrogende hamamdoeken mee te nemen.

Barbara: “Handdoeken zijn wit en beige van Ikea. Heb ook nog wat grijze van de Hema die eigenlijk weg moeten. Inmiddels vrij dun. Ze gaan op 60/90 in de wasmachine en in de droger. Het is eigenlijk het enige dat ik in de droger doe. In de winter ook het beddengoed. De rest droog ik allemaal aan de lijn en het liefst buiten. Er is ook nog een stapel sporthanddoeken. Klein formaat. Badhanddoeken daar heb ik er teveel van en ga ik binnenkort wegdoen. We gebruiken nu alleen dunne hamamdoeken op het strand…. Scheelt in het sjouwen naar het strand of kilo’s in de koffer.”

Lees ook:

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!