Minimaliseren in je brievenbus

minimaliseren in je brievenbus

 

 

Vind jij het ook zo leuk om post te krijgen? Het is iedere keer weer een verrassing wat je in je brievenbus vindt. Maar alle dagen een beetje post zijn op jaarbasis een mega grote stapel! Gemiddeld zo’n 32 kilo per huishouden! Een klein deel blijft in je huis omzweven en een ander deel beland rechtstreeks bij het oudpapier. En om het al helemaal bont te maken doen ze vaak ook nog een stuk plastic om het folder materiaal! Hoe zo minimaliseren in afval? Door je papiergebruik te verminderen, kun je je ecologische voetafdruk flink verkleinen. Papier heeft namelijk net zo’n grote impact als het eten van vlees en vis, aldus Nudge.nl.

En wat heb je aan al die reclamefolders? Ze zijn slecht voor het milieu en je raakt constant in de verleiding om dingen te gaan kopen die je eigenlijk toch niet nodig hebt. Bovendien heeft niet iedereen een oudpapiercontainer en moet je het oudpapier in dozen ergens in de garage of de bijkeuken bergen. Ze staan vaak alleen maar in de weg. Het enige voordeel is vaak dat de plaatselijke muziekvereniging of school er nog een zakcentje aan verdiend.

De oplossing is simpel: wat er niet in komt hoeft er ook niet uit!

5 tips om te minimaliseren in je brievenbus

1) sticker

De welbekende sticker met: “NEE! Geen onnodig reclamedrukwerk vol spullen die ik niet nodig heb en die ongevraagd mijn huis, mijn geest en het milieu belasten.” Of oké, de officiele tekst was geloof ik net iets anders. Je kunt de stickers bijvoorbeeld hier bestellen of soms kun je ze ophalen bij je gemeentehuis. Je kunt het ook op je brievenbus met een watervaste stift schrijven maar er zijn tegenwoordig ook ‘nee-nee-stickers’ van rvs te koop. Op dit moment heeft nog maar 1 op de 6 huishoudens zo’n sticker, dus kom op mensen! Plak ‘m er op! En dan is het natuurlijk nog wel hopen dat de leverancier zijn aantallen folders aan gaat passen op de vraag. Maar jij hebt in ieder geval minder oud papier in huis. 🙂

2) app

Als je dan toch heel graag reclamefolders doorbladert om te kijken wat je allemaal niet nodig hebt kun je een reclamefolder-app downloaden. Je hebt keus genoeg: www.spotta.nlwww.foldersenkranten.nlwww.folderz.nl en www.folderaar.nl. Via deze websites en apps kun je alle reclamefolders vinden, maar handiger nog, je kunt op producten zoeken die je daadwerkelijk nodig hebt om te kijken of ze ook ergens in de aanbieding zijn. Ik weet het, computers zijn ook niet goed voor het milieu, maar nogmaals via een app krijg je geen troep in huis en via je brievenbus wel.

3) belangrijke papieren digitaal

Kijk eens kritisch naar je post dat binnenkomt. Veel belangrijke papieren kun je namelijk ook digitaal ontvangen, zoals van de overheid of de bank. Handig is om mapjes op je computer of in je mailbox te maken om de formulieren gemakkelijk terug te vinden.

4) zeg ongewenste abonnementen af

Hoevaak krijg je wel niet tijdschriften of blaadjes in je brievenbus waarvan je niet eens weet hoe ze überhaupt in je brievenbus terechtkomen? Meestal gaan ze rechtstreeks de oudpapierbak in omdat je toch niet de tijd neemt om ze te lezen. Maak er eens werk van en kijk hoe je je uit kan schrijven van deze bladen.

5) postfilter

Misschien wil je liever wel bepaalde geadresseerde reclamepost blijven ontvangen in je brievenbus. Dan kun je je aanmelden bij www.postfilter.nl. Via deze website kun je aangeven van welke sector je wel of niet post wilt ontvangen.

 

P.s. Heb je een nieuwe brievenbus nodig? Hier vind je genoeg!

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

5 gedachten over “Minimaliseren in je brievenbus”

 1. Ik ben het zooo met je eens! En de reclame-apps mogen ze houden, wat mij betreft!

  Ik heb een NEE sticker al 20 jaar. Ik krijg het nog maar net voor elkaar om het plaatselijke weekblad te lezen (of net niet), en daar staat me al veel te veel reclame in. Alle junkmail is al helemaal weggefilterd hier in huis.

  Nu zijn we net verhuisd, en in onze nieuwe woning komen bakken geaddresseerde post binnen voor de vorige bewoon(st)er. Inmiddels al 2 banken, het energiebedrijf (na 9 maanden nog??), 2 loterijen, een stuk of 10 verschillende kleding- en spullenwinkels die haar allemaal persoonlijk willen benaderen. Ik stuur grif elk stuk geaddresserde post RETOUR AFZENDER, en het lijkt minder te worden, nu 3 maanden verder. Het huis heeft ook nog 6mnd leeg gestaan – je zou denken dat de bedrijven nu wel weten dat ze er niet meer is.

  Wie weet is ze volledig met de noorderzon vertrokken, en heeft ze aan deze lui dus haar adreswijziging niet doorgegeven. Als ik zoveel consumeerbedrijven achter me aan had, zou ik dat ook doen! (Eigenlijk zou ik dan gewoon ze allemaal opbellen om m’n gegevens uit de database te halen, maar okee – stel je wilt dat niet doen.)

  Wat kan een mens consumeren, zeg. De ene schoenenwinkel na de andere kledingwinkel. Maar een optimist was ze wel, want ze zat bij twee loterijen, en zelfs de buitenkanten van de enveloppen beloven dat ze er toch goed aan doet want er valt veel te winnen. (!)

  Ik hou stug vol met het retour sturen, want ik vind dit soort van post storend. Ik doe liever wat meer werk nu, dan dat ik jaren lang wekelijks enveloppen blijf weggooien die helemaal niet bij ons door de brievenbus zouden moeten komen.

 2. Wij hebben al een paar jaar een Nee/Ja sticker, maar we lezen de kranten nooit meer. Dus is het tijd om ook de kranten niet meer te ontvangen. Ik heb vandaag een stijlvolle NEE/NEE sticker ontvangen via http://www.pankra.com

  Eindelijk niet meer zo’n schreeuwerige sticker als voorheen. Ik ben er blij mee. Less is more!

 3. Wel een aantekening. In tegenstelling tot wat de overheid suggereert is DigiD beroerd beveiligd door diezelfde overheid. Gaat het fout met als gevolgidentiteitsfraude, dan hang je als burger voor het door de overheid veroorzaakte probleem, want men laat je in de kou staan. Ik heb om die reden niets belangrijks digitaal, zelfs geen internetbankieren. Banken willen namelijk ook graag derden toegang verschaffen tot je gegevens. Dat is al een aantal keren afgeblazen door protesten, maar ik vertrouw banken niet verder dan ik ze zie, de bankencrisis indachtig.

Laat hier je reactie achter!