Boekrecensie: Meer luxe met minder (met winactie)

Er is weer een nieuw boek op de markt over minimalisme! Meer luxe met minder is geschreven door Annelies Mentink. Annelies is opruim- en minimaliseercoach. Ze wordt ook wel de Vlaamse Marie Kondo benoemd. De ondertitel ‘Minimaliseren kun je leren’ kwam me enigzins bekend voor. (heb ik niet een e-book geschreven dat zo heet en een Facebookgroep met dezelfde naam opgericht?) 😉 Met veel nieuwsgierigheid begon ik in het boek.

Annelies is begonnen met ontspullen na een post-partumdepressie. Zo is het bij mij ook begonnen en ik hoor het vaker om me heen. Grappig, dat ontspullen dan een manier kan zijn om weer grip op je leven te krijgen.

Maar de gelijkenissen houden niet op. Het boek begint met een tekst van Stef Bos. Het is een lied van hem dat ‘Minder meer’ heet en toevallig heb ik die tekst en het liedje ook hier op mijn website staan. Ik ben gek op Stef zijn liedjes, dus deze prachtige tekst mocht niet ontbreken.

Het boek bestaat uit vijf delen. Deel 1 gaat over opruimen, deel 2 over ontspullen, deel 3 over anders kopen, deel 4 over verduurzamen en het vijfde deel over minimaliseren.

Hoofdstuk 1: Opruimen

In dit eerste hoofdstuk vertelt Annelies wat voor invloed rommel heeft op je leven; rommel in je huis, chaos in je leven. Maar dat wisten we natuurlijk al. Opruimen is dus goed voor je hoofd. Maar hoe dan? Ze noemt een aantal methodes. De eerste is de startmethode: alles op een vaste plek leggen. Goeie tip! Dan de Konmari-methode; alles per categorie verzamelen en dan je afvragen of het nog een beetje ‘joy sparkt’. De derde methode is de dozenmethode; je pakt een doos voor de spullen die weg kunnen, een doos met spullen die je wilt bewaren en nog een doos voor de spullen die je ergens anders wilt bewaren. In het boek worden alle drie methodes uitgebreid uitgelegd. Het hoofdstuk sluit ze af met 10 excuses die mensen vaak gebruiken om iets niet weg te hoeven doen. Annelies geeft daarvoor goede tips.

Hoofdstuk 2: Ontspullen

In dit hoofdstuk vertelt de schrijfster wanneer je zou moeten ontspullen, maar dat je ook kunt ontspullen op het vlak van tijd. Of wat dacht je van digitaal ontspullen. Ook legt ze uit hoe je het beste kunt beginnen met het wegdoen van je spullen.

Hoofdstuk 3: Anders kopen

Onze maatschappij is materieel verzadigd en we moeten nodig op spullendieet, zo legt Annelies in dit hoofdstuk uit. We hebben verbinding nodig, niet met spullen, maar met elkaar. Goed punt!

Annelies geeft enkele voorbeelden van hoe we anders kunnen kopen. Zoals niet in reclame trappen, tweedehands kopen, lokaal kopen enz.

Hoofdstuk 4: Verduurzamen

Wat is duurzaamheid? Hoe kun je duurzamer leven? Annelies geeft tips zoals gewoon spullen weigeren, je aankoop van spullen verminderen, spullen hergebruiken en uiteraard spullen herstellen of recyclen.

Hoofdstuk 5: Minimaliseren

In dit hoofdstuk legt de schrijfster heel mooi uit wat minimaliseren is. “Minimaliseren betekent niet alleen geen slaaf meer zijn van je spullen, maar ook leven zonder ‘ruis’ zodat enkel de essentie overblijft.” Prachtig! Ook legt ze heel mooi het verschil tussen opruimen, organiseren en minimaliseren uit.

Al met al een zeer compleet boek. Ik denk dat dit boek, als je nog aan het begin van minimaliseren staat, je erg kan helpen om je bewust te worden van het hele proces en je kan inspireren en aanzetten tot actie. Het is duidelijk geschreven en zit vol met voorbeelden en tips.

Eerder schreef ze het boek ‘Opruimen maakt gelukkig!’

Het boek winnen?!

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit boek? Je kunt het boek hier online bestellen.

Maar ik geef ook mijn eigen exemplaar weer weg. Wil jij hem graag lezen? Laat dan hier een reactie achter. Over een paar dagen neem ik contact met de winnaar op.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

135 gedachten over “Boekrecensie: Meer luxe met minder (met winactie)”

  1. Ik zou ook heel graag leren ontspullen. Ik krijg zo veel stress van al die spullen in huis. Marie Kondo heb ik gelezen: goed boek en ik was helemaal mee maar al snel terug in de val van het consuMEREN getrapt en ik wil zo graag minderen! Een nieuw boek, nieuwe inzichten en hopelijk een heel nieuwe levensstijl!

  2. Ik zou het boek graag lezen. Ik heb moeite met minimaliseren maar wil het zo graag alleen waar te beginnen? Elke keer weer wil ik ook van alles hebben en koop ik dat tigste kledingstuk weer voor 1 van mijn dochters…

  3. Wow dit boek zou ik graag winnen! Ik begin vaak enthousiast maar zet nooit écht door en ik gebruik al die spullen niet eens! groetjes van Laura!

 1. Beste Dieuwke,
  Ik doe graag mee met de winactie. Alle handvatten en enthousiasmerende hulp is welkom om eindelijk te gaan starten met opruimen, ontspullen, verantwoorder en duurzamer te gaan leven. Ik ben ontzettend enthousiast over je website, mails enz. En dit boek klinkt ook goed, zoals ik begrijp uit je recensie. Maar kan nog wel een extra zetje gebruiken :-).

  1. Ik doe graag mee met de winactie. Ben nu een maand aan het ontspullen en het bevalt super goed, maar zoek nog meer tips en handigheidjes

   1. Hoi Dieuwke, ik doe graag mee om dit boek te winnen. Ik word zelf een beetje gek in mn hoofd. Overal in huis ligt “troep” en als ware verzamelaar weet ik niet goed waar te beginnen.

    Ps in de inleiding staat Vlaame Marie ipv Vlaamse

  2. Heel graag! Ik ga binnenkort verhuizen, en dat wil ik graag duurzaam en met zo min mogelijk spullen doen. Maar wat is dat lastig als er zoveel mooie spullen te koop zijn! Een beetje motivatie door dit boek zou zeker helpen!

  1. Het lijkt me een intressant boek om te lezen. Met een verhuizing over een maand al druk aan het opruimen geweest. Maar de kunst om dit in onze nieuwe woning ook zo te houden zou ik me wel in willen verdiepen met behulp van tips en trics uit het boek.

   1. Hoi Dieuwke, ik doe ook graag mee aan je winactie. Bijna alles al verslonden over minimalisme. Maar het smaakt altijd naar meer

  2. Superleuk dat je je boek weer weggeeft! Ik probeer ook op te ruimen (minder kopen lukt al aardig), maar blijft lastig om écht te minimaliseren. Zou het boek graag lezen 🙂

  3. Hoi Dieuwke,
   Afgelopen week, na het lezen van weer een inspirerend boek over een minimalistische levensstijl bedacht ik me dat ik alle boeken die ik hierover wil lezen gehad heb. Op zoek naar meer inspiratie zie ik jouw actie voorbij komen. Toeval? Bestaat niet toch
   Dus ik doe graag mee!

 2. Ik zou heel graag dit boek willen winnen, omdat ik midden in mijn minimaliseren proces zit. En ik kan nog wel een extra zetje gebruiken, omdat ik het niet altijd even makkelijk vind.

 3. Goed wat meer over het boek te lezen zodat je weet waar het echt over gaat. Mijn interesse is zeker gewekt. Ook om nu echt te gaan minimaliseren. Zou daarom leuk zijn om het boek te winnen

  1. Ik zou het boek graag willen winnen. Ik ben nog niet heel lang bezig met minimalisme en zoek meer inspiratie en handvatten voor mezelf. Dit boek zou me daar bij kunnen helpen. Ik lees ook regelmatig wat dingen op je site die ik probeer toe te passen. Als ik het boek uit heb, wil ik het weer doorgeven zodat anderen er ook inspiratie uit op kunnen doen.

 4. Goedendag Dieuwke,
  Je enthousiaste recensie maakt nieuwsgierig!
  Eigenlijk zijn bij mij alle tips welkom.
  Prettige dag.
  (PS: je begint ermee dat het boek bestaat uit 4 delen, vervolgens beschrijf je er 5. 😉

  1. Ik zou deze heel graag winnen!
   M’n vriend en ik wonen nu bijna 6jaar samen en het lukt ons niet om de rommel onder controle te houden. Ik zou zo graag minimalistisch leven en zou hier dus erg mee geholpen worden

 5. wat geweldig dat je boek te winnen is, het geeft rust om een opgeuimd huis te hebben, hopelijk komt het er nog eens van, als ik mijn man ook meekrijg…..;-))

 6. Ik zou het boek heel graag willen winnen. Ik heb de boeken van Dennis Storm gelezen en helemaal enthousiast geworden. Alleen blijft het lastig met 2 jonge kinderen van 3 en 4 jaar, kan ik nog wel wat extra tips gebruiken.

 7. Zou het boek graag van je over nemen. Heb al heel veel boeken gelezen over minimaliseren en ben weer toe aan een nieuwe om me scherp en enthousiast te houden. Zeker na de geboorte van onze zoon Wietze is het gemakkelijk om weer in oude patronen te vallen en het huis weer te overladen met (baby)spullen.

 8. Wat een goed idee om het boek weer door te geven. Op die manier stapelen de boeken zich niet op in de kast. 🙂 Ik zou het ook graag willen lezen, want ik ga in oktober met zwangerschapsverlof. Tijdens mijn vorige verlof ben ik bijna m’n hele huis door gegaan om te ontspullen en dat geeft zo’n rust! Ik wil deze keer ‘ronde 2’ doen om nog meer op te ruimen en daar geeft dit boek vast extra inspiratie voor. 😀

  1. Hoi, wat fijn dat je dit boek weggeeft. Ik heb eigenlijk nog maar pas jouw website ontdekt waarvoor hartelijk bedankt om zo een handige leuke website te maken! Wat een fijn boek lijkt mij dat. Ik ben juist van start gegaan met de zolder op te ruimen maar eigenlijk zit ik een beetje vast dus wat zou dat boek misschien wel een handig hulpmiddel zijn want dat blijft zo maar voor chaos in mijn hoofd zorgen. Een fijne mooie dag alvast voor morgen, lieve groetjes

 9. Wat super leuk dat jij je boek weg geeft, ik zou hem super graag willen winnen, samengesteld gezin wat veel spullen met zich mee brengt. Ik kan echt wat tips gebruiken en als ik klaar bent wil ik die boek dan weer weg geven op je Facebook groep.
  Ik ga duimen…

  Groetjes Soraya

 10. Hallo, Ik merk veel onrust en chaos in mijn hoofd. Nu mijn dochter ruim een jaar is merk ik dat ik eindelijk weer wat ruimte voor mezelf heb, mijn fitheid is al meer op orde nu mijn huis nog. Ik ben me sinds een paar maanden aan het verdiepen in minimaliseren, ontspullen, verduurzamen en jou boek kan me daar vast verder mee helpen. Ik doe graag mee met de winactie.

  Groet Lindsey

 11. ik zou dit boek heel graag winnen! ik leef met een verzamelaar, weliswaar een geordende en schone verzamelaar, maar zou ook echt iets voor mijn man zijn 😉

 12. Ik ben er heel benieuwd naar! Nu ik in deze Corona tijd al een aantal maanden alleen maar thuis aan het werk ben, word ik heel onrustig van al onze spullen! Dit had ik al na de geboorte van onze 2e, maar de onrust wordt steeds erger lijkt het ☹️!

 13. Oooo een nieuw boek…daar wordt een mens heel blij van! Ik doe heel graag mee met de win-actie voor het boek! Hoe meer inspiratie hoe beter!! Dankjewel voor de win-actie, wat leuk! gr Daphne

 14. O dat boek zou hier zeer welkom zijn. Ik ben al jaren bezig met “opruimen” en ben zeer geïnteresseerd in de minimaliseer-methode. Volgens mij worden alle aspecten rondom deze thema’s in dit boek behandeld

 15. Dit boek zou een geschenk uit de hemel zijn. Wij wonen in een kangoeroewoning met 10 personen. Dit zijn mijn man en ik, mijn ouders, onze 3 kinderen, 1 kleinkind en 2 pleegkinderen. Ik hoef dus niet te vertellen dat we heel veel spullen hebben. Ik probeer al langer te minimaliseren, maar er is hier altijd wel iemand die zegt dat ik dit of dat niet moet wegdoen. Dus hulp is zeker welkom.

 16. Wat leuk dat je dit boek weg geeft! Ik doe graag mee met de verloting. Mijn dochter en ik lezen graag boeken over dit onderwerp en uiteraard kan ik daarna weer iemand blij maken met dit boek

 17. Ik zou heel graag dit boek willen winnen. Mijn vriend en ik wonen samen. Nog wel ieder een eigen huis. Nu willen we dus van twee huishoudens een maken dus, er moet flink wat weg om het leefbaar te houden.
  Groetjes
  Eve

 18. Bij hoofdstuk 4 staat er ‘gewoons’ ipv gewoon… klein foutje, maar je vraagt om het te melden… Ik doe graag mee aan de boek-krijg-rush… Als foutjesontdekker heb ik een stapje voor

 19. Wat een mooi gebaar Dieuwke om je boek weg te geven! Zoals velen hierboven houdt ik me ook aanbevolen . Je blog werkt(e) al enorm inspirerend en lees dus graag het boek en vanzelfsprekend geef ik het door.

 20. Zou heel graag dit boek willen winnen. Opruimen is een mooi proces; zou het duwtje in de rug kunnen zijn. Wij hebben 6 kinderen en vaak kom ik er niet toe om echt eens een opruimlaatje of mand o.i.d. te doen. als ik dan elke dag dat boek zie en echt kan lezen van het hoe en waarom zal dit vast positief werken.
  Albast weer bedankt voor je inspirerende blog. Ga zo door.
  Hart. groet Arianne

 21. Wat mooi om te lezen, heel lang wil ik al ontspullen. Doordat ik nu in scheiding lig en van een groot huis nu in een iniminie huisje (moet) gaan wonen met drie jonge kindjes ben ik genoodzaakt het met minder te doen. Ik hoop dat dit boek me wat handvaten kan geven en gelukkig worden van mijn kindjes en niet meer blij (hoeven) worden van spullen lijkt me ontzettend fijn.

  1. Ik zou ook graag het boeken winnen omdat we midden in het ontspullen zitten. We kunnen dan ook nog wel wat goede tips gebruiken. Ontspullen en minimaliseren vergt moed en doorzettingsvermogen, veel inspiratie haal ik al uit je blogs (bedankt daarvoor) en dit boek zal daar een mooie aanvulling op zijn.
   Uiteraard geven we het dan door en ik weet zeker dat mijn vriendinnen er daarna ook blij mee zijn zodat ook hun geïnspireerd zullen raken.

 22. Lijkt mij erg interessant om te lezen en er mee aan de slag! Ik hoop dat ik dan ook anderen blij kan maken met mijn spullen die weggaan tijdens het ontspullen

 23. Hoi ik zou dit boek heel graag lezen. Sinds de “stille” geboorte van ons 2e kindje heeft mij n leven stilgestaan en heb ik moeite de draad op te pakken. Ook heb ik door het verdriet moeite om los te laten. Dat geldt ook voor spullen. Daardoor stapelt alles zich op en kom ik er niet doorheen. Graag wil ik weer ruimte in huis en in mijn hoofd waardoor we weer verder kunnen. Ik zou heel dankbaar zijn voor de hulp van dit boekje

  1. Sinds kort ben ik ook begonnen met ontspullen en opruimen…..
   Ik zou ook graag mijn kans willen wagen om dit leuke boek te winnen zodat alles wat vlotter kan verlopen. Hopelijk heb ik een beetje geluk!

 24. Ik doe graag mee! Wij verhuizen eind dit jaar naar een veel groter huis maar ik ben al bezig om onze spullen uit te zoeken. Veel dingen kunnen weg en zijn overbodig, nog wat extra tips en tricks zou fijn zijn zodat we in t nieuwe huis meteen rust kunnen vinden!

  1. Leuke recensie, ben nieuwschierig geworden naar de inhoud van het boek. Doe graag mee met de winactie, extra inspiratie is altijd welkom 🙂

 25. Goed om je recensie te lezen van het boek! Sinds een jaar aan het minimaliseren en verduurzamen, steeds een stapje verder.
  Omdat het boek (nog) niet te leen is via de bibliotheek zou ik graag meedoen met de winactie, om het vervolgens weer door te geven aan iemand nadat ik het uit heb.

 26. Heeel tof! Ben erg benieuwd naar het boek! Ben me er zelf steeds meer in het verdiepen in minimaliseren, werkt bij mij ook erg goed voor alle o rust in mijn hoofd/lichaam!

  1. Er staat in het begin Vlaame ipv Vlaamse.
   Ik wil dit boek heel graag winnen want het zou me er zo weer bovenop helpen. Verschrikkelijk hoe somber ik word van teveel spullen om me heen. Wil ik niet meer. Ik kan wel hulp gebruiken met dit boek. X Gaby

 27. Jaa weer een boek dat ik wíl lezen! Ik doe dus ook graag mee voor loting. Ook al staan er misschien dingen in die ik al eerder gelezen heb, maar steeds kom je door het lezen van iemand anders haar kijk weer op nieuws om mee te beginnen in mijn leven.

 28. Wat ontzettend leuk dat je het boek doorgeeft! Ik kom er graag voor in aanmerking… Ik kan nog heel veel goede ideeën en adviezen gebruiken in mijn traject om te gaan opruimen en minimaliseren. Binnenkort gaan we verhuizen en wat zou ik er graag voor zorgen dat ik dan al een hele goede start heb gemaakt…

 29. JA dit klinkt goed! Ik kan wel wat ruimte gebruiken…in m’n huis en daarmee ook in m’n hoofd 😉 .

  En omdat je vraagt om ‘foutjes’:…Annelies geeft tips zoals gewoons spullen weigeren…(hier staat een s teveel achter ‘gewoon’)
  ….toezetten tot actie…( beter is aanzetten tot actie 😉 )

 30. we zijn al een tijdje aan het ontspullen en minimaliseren. Hoe minder, hoe overzichtelijker, hoe gemakkelijker, hoe meer rust …… iedere keer ontdekken we nog meer wat minder kan, het is genieten van alle ruimte.

 31. Yes, ik wil minimaliseren maar niets steeds boeken erbij aanschaffen, want ik wil juist minder in huis. Je snapt het dilemma wel. Maar als ik deze nou na jou mag lezen voelt het een stuk minder erg

 32. Ja, ik zou het boek heel graag willen winnen om verder geïnspireerd te raken voor het minimaliseren. Om hem daarna weer door te geven aan een vriendin die er ook zeker wat aan kan hebben.

 33. Lijkt me een fantastisch boek! Lees al jaren je inspirerende blogs die hebben me enorm geholpen met minimaliseren. Ik zou dit boek graag willen winnen voor mijn zus. Zij kan de steun van dit boek denk ik goed gebruiken!

 34. Leuk! Ik doe graag mee met deze actie. Als verzamelaar van persoonlijke spullen vind ik het soms lastig daarvan afscheid te nemen. Dit boek klinkt als muziek in de oren, om daar op een mooie manier mee aan de slag te gaan. Ontspullen creëert rust, en daar ben ik zo naar op zoek. Soms zie ik daar de chaos de spullen niet meer.

  1. Lijkt me een heerlijk boek! de vakanties en weekenden brengen we door in onze stacaravan daar kwam het besef al gauw dat we maar weinig spullen nodig hebben. In zo’n kleine ruimte is het al snel vol en oogt het rommelig. Dus less is more en een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd. Thuis valt er nog wel wat winst te behalen met minimaliseren en opruimen. Ik ben dus erg benieuwd naar de tips in dit boek. En na het lezen van dit boek kunnen we hem mooi weer doorgeven ik ken genoeg mensen die ook wel iets minder spullen/rommel willen hebben.

 35. Wat een leuke winactie! Ik ben zelf al wel begonnen met minimaliseren maar toch heb ik nog veel spullen in huis die nog weg kunnen maar ik zou graag een goede manier willen om nu verder te gaan zodat ik ook echt rust in mijn hoofd krijg

 36. Hoi! Ik wil het boek wel winnen. Niet zo minimalistisch he? Om een boek te willen hebben, want lenen van de bieb is veel minimaler. Maar ik hou gewoon van boeken. En we gaan verhuizen, naar een veel kleiner huis, zodat we meer tijd en ruimte voor elkaar hebben, dus tips zijn welkom!

 37. Lijkt me een zeer interessant boek om te lezen! Hopelijk geeft het net zo veel inspiratie als bv. de boeken van Marie Kondo en geeft het weer even dat zetje wat ik nodig heb om weer wat verder te komen!

 38. Ik ben nieuw in het opruim- en minimaliseren proces. Dus ik moet nog veel lezen en leren. Bij mij is het noodzaak, door een spierziekte moet ik letterlijk ruimte maken om uit de voeten te kunnen. Ik merk ook dat het in mn hoofd opruimt. Win win dus.

 39. Graag doe ik mee met de loting. Na 16 zorgen voor mijn ouders zijn ze er beiden nu niet meer en moet de opslag leeg. terwijl ik eigenlijk niet heel veel plek heb in mijn huis. Hoop dat dit boek mij kan helpen bij deze moeilijke en emotionele klus. En eenmaal gelezen , geef ik het boek met liefde weer door !

 40. Wat een leuke actie!

  Na emigratie naar Ierland in 2015 (waarbij ik al veel in NL achterliet) en terugkeer naar Nederland in maart dit jaar (waarbij ik weer veel in Ierland achterliet; mmmm wat had ik die 4,5 jaar toch weer allemaal aangeschaft?) heb ik nog niet mijn eigen plek gevonden en logeer bij vrienden. Zie al wel weer zoveel verleidingen in magazines, bij Intratuin. Ik wil straks op eigen plekje waarden ook, een minimalistisch interieur. Een uitdaging want ik vind zoveel leuk. Ook dit boek is ongetwijfeld ook weer een inspiratie een hulpbron voor mij zodat ik bij een eventuele volgende verhuizing niet weer zoveel hoef achter te laten ;-). Dank je wel voor het schrijven. Ik wens iedereen een mooie dag. Namasté.

 41. Hi Dieuwke, op basis van jouw recensie lijkt me dit een fijn boek om mee aan de slag te gaan. Sinds maart werk ik thuis en las ik dat mensen massaal aan het opruimen waren en dat de kringloopwinkels overvol zijn. Dat wilde ik ook gaan doen ;-). Maar dat lukt me maar niet. Niet weten waar te beginnen en twijfel over wel of niet wegdoen. Niet fijn! Nou, wie weet… ik ga duimen :-). Leuke actie in elk geval!

 42. Hoi! Lijkt me leuk om dit boek te lezen (en het dan ook weer door te geven). Ik heb nog even vakantie, een mooi moment om hier weer even een extra slag in te maken.

 43. Ik ben begonnen met ontspullen………………maar er komt steeds meer bij………….ik doe iets niet goed, maar wat? IK zou heel graag willen lezen en leren.

 44. Ik heb al mijn hele leven hamsters en ik ben er soms zelf ook één. Als ik iets koop wat ik erg leuk vind, dan wil ik er gelijk in andere kleuren of groottes.

 45. Ik vind het erg lastig om spullen weg te doen. Omdat ik zo zuinig op mijn spullen ben, ziet het er nl. altijd nog goed uit. Maar omdat je ook steeds nieuwe spullen koopt, wordt het gewoon te veel.

 46. Hallo Dieuwke
  Oja , dit is echt iets voor mij. Opruimen is bij mij meestal verplaatsen. Weggooien kan ik heel slecht.
  Sommige spullen zet ik op marktplaats. Verkoop ik het niet dan gaat het naar de kringloop. Alvorens eerst hier in mijn omgeving te hebben gevraagd wie het wil hebben.
  Denk dat structuur goed voor mij zal zijn. Help me !!
  Fijne dag en iedereen: veel geluk.

 47. Ik doe graag mee met de winactie – ik ben het laatste jaar wat stilgevallen met ontspullen. Voor je het weet, sluipt die ‘rommel’ dan toch weer je huis binnen. Tijd om met goede moed opnieuw te starten!

 48. Het is een beetje tegenstrijdig natuurlijk, dat ik graag een boek zou winnen over minimaliseren… Maar goed, ik denk dat het helpt bij het consuminderen, en bij het tevreden zijn met minder. En wat tips bij het opruimen zouden ook heel welkom zijn!

 49. Klinkt goed! Ik ben groot Marie Kondo fan maar om één of andere reden staat toch mijn huis vol met spullen .. Misschien helpt dit boek me om met nieuwe energie ermee aan de slag te gaan .

 50. Yes, please!
  Lijkt mij een heerlijk boek om te lezen zodra de kids weer naar school zijn ; )
  Met een kopje thee even een moment voor mijzelf.
  En na het lezen en nieuwe inspiratie mag het boek weer door naar iemand anders die en blij van wordt.

 51. Hallo Dieuwke,

  Een poosje stond het minimaliseren op een laag pitje, maar ben er weer lekker in gedoken. Het boek helpt me vast nog verder

  Zonnige groet, Gerline

  1. Omdat het eerder een minimaliseer-vakantie is dan iets anders is alle helpende lectuur welkom
   Ziet er heel interessant uit Moeders Minimalisme!

 52. Graag doe ik mee! Erg benieuwd naar het boek dat jouw(ondertitel) draagt 😉 dat ebook had ik zo uit omdat het zo interessant was. Die zal ik mijn man eens laten lezen terwijl ik me verder verdiep in minimaliseren 😀 haha

 53. Ik was zo goed bezig, dacht ik. De zolder heb ik leeggeruimd en alles wat ik niet meer nodig had, heb ik naar de garage verplaatst. Ik heb een garageverkoop gehouden, maar heb nog zoveel over. Nu dus een garage vol met spullen en stiekem neem ik af en toe weer wat mee naar binnen. Het probleem is nu verplaatst van boven naar beneden en ik zou daar best wat hulp bij kunnen gebruiken.

 54. Ik wil aankomend schooljaar het hele jaar per ruimte alles opruimen, eventueel nieuw inrichten en schilderen. Daar zou ik het boek erg goed bij kunnen gebruiken. Ik hoop echt dat het mij gaat lukken. Het zou mij een enorme rust geven als mij dat gaat lukken

 55. Oooh wat zou ik blij zijn met dit boek!!! Als voorbereiding op onze overstap naar een tiny house waar we binnen 6 jaar, voor mijn 50ste naar toe werken. Groetjes Iris

 56. Ik zou heel graag het boek willen winnen! Na 2x te zijn verhuisd en waar de laatste keer verhuizen 2 verhuiswagensnodig te hebben (ik ben alleen, wat schaam ik me!) besefte ik me dat dit niet zo langer door kan gaan. Sinds afgelopen november ben ik aan het minimaliseren via o.a. inspiratieboeken zoals Vaarwel Spullen en Meer met Minder. Ik raak er enorm geinspireerd van en heb tot nu toe de helft van mijn spullen weggedaan! Ik blijf inspiratie zoeken en opdoen, want deze levenstijl zorgt voor enorm veel rust in mijn hoofd, wat weer helpt bij het feit dat ik fulltime thuis werk door de corona-omstandigheden 😉

 57. Dit boek lijkt me fantastisch! Ik heb het ware opruimvirus te pakken, ik zal wel moeten. Want i.p.v. de droom van velen om groter te wonen, ga ik volgend jaar samen met mijn zoontje kleiner wonen. Geen zolder dus geen opslag van overbodige rommel. Ik kan wel wat handvaten gebruiken, en het boek van Annelies zou mij daarbij echt kunnen helpen. Wat mag weg, en wat blijft. En vooral het gevoel daarna, om in mijn nieuwe kleine huis ‘genoeg’ te hebben. En dus meer tijd voor herinneringen, en knuffelen met mijn kleine mannetje. Groetjes

 58. Ik zou ontzettend graag dat boek willen lezen, helemaal met 2 jonge kinderen word ik helemaal dol in mijn hoofd van alle ‘zooi’, er komt alleen maar meer bij en voor mijn gevoel ben ik de hele dag aan het opruimen maar ‘s avonds is het nog steeds rommelig. Hoop met deze methode’s een wat gezelligere moeder te kunnen worden door meer tijd over te houden voor de kids 🙂

 59. Wat zou ik graag weer rust in mijn hoofd krijgen! Ik zie het allemaal wel, maar mij ertoe zetten dat lukt maar niet! Hoop dat het boek mij gaat helpen in de chaos…..

 60. Oh, wat zou ik graag een ordelijk, overzichtelijk en leger huis en hoofd willen hebben. Elke keer voor zomervakantie of voor de kerst zeg ik: “en nu gaat de zolder echt leeg”. Het lukte mij nog steeds niet. Maar nu … NU ga ik er voor. Dit boek zou een mooie steun en inspiratie zijn.

Laat hier je reactie achter!