Energiezuiniger leven doe je zo!

Wil je minder energie verbruiken? Wanneer je minder energie verbruikt, is dat natuurlijk goed voor het milieu. Het is echter ook prettig voor je eigen portemonnee als de energiekosten lager liggen. Voor de meeste huishoudens in Nederland zijn de energiekosten een hoge kostenpost. Verhuizen naar een zuinigere woning is niet voor iedereen een optie. Gelukkig zijn er wel een aantal maatregelen die je kunt nemen om je woning energiezuiniger te maken.

Isolerend glas of voorzetramen

Wil je minder energie hoeven te verbruiken om je woning op temperatuur te houden? Dan kun je ervoor kiezen om isolatieglas in je woning te plaatsen. Dit glas zorgt ervoor dat warmte minder snel uit je woning ontsnapt. Andersom zorgt isolatieglas er in de zomer ook voor dat je woning beter koel blijft. Soms is isolerend glas geen optie, omdat je de bestaande kozijnen graag wilt behouden. Ook als je in een monumentaal pand woont, mag je het glas vaak niet vervangen. Wees echter niet getreurd, ook in dit geval kun je de ramen van je woning isoleren. Je kunt dan namelijk voorzetramen monteren. Voorzetramen zijn relatief goedkoop. Zeker wanneer je nagaat hoeveel geld je hiermee kunt besparen.

Andere vormen van isolatie

Je kunt je woning ook op andere manieren isoleren om ervoor te zorgen dat je minder energie verbruikt. Denk bijvoorbeeld aan een spouwmuurisolatie of aan dakisolatie. Hoe beter je woning geïsoleerd is, hoe minder kosten je zal maken om de woning warm te houden. Wanneer je dergelijke maatregelen neemt, zal je dit op den duur dus ook weer terugverdienen.

Zonnepanelen op het dak

Nog een manier om de stookkosten te verminderen, is door zonnepanelen op het dak te plaatsen. Houd er wel rekening mee dat zonnepanelen in eerste instantie om een flinke investering vragen. Die investering heb je doorgaans binnen ongeveer zes jaar terugverdiend. De jaren daarna krijg je veel stroom gratis. Aangezien zonnepanelen wel meer dan 20 jaar mee kunnen gaan, kun je zo behoorlijk veel geld besparen. Een bijkomend voordeel is dat zonnepanelen je woning ook meer waard kunnen maken.

Kies voor zuinige apparaten

Fabrikanten maken hun apparaten steeds energiezuiniger. Wanneer je bijvoorbeeld een wasmachine koopt, is het geen slecht idee om naar het energielabel te kijken. Houd er rekening mee dat de normeringen door de jaren heen ook steeds veranderen. Een apparaat dat jaren terug energielabel A kreeg, zou dit vandaag de dag dus vaak niet meer krijgen. Probeer bij de aankoop van huishoudelijke apparaten goed op het energieverbruik te letten en niet alleen naar de aankoopwaarde.

Let ook op je eigen verbruik

Nog een manier om te besparen is door op je eigen verbruik te letten. Douche bijvoorbeeld minder lang met warm water en laat de kraan niet lopen als je even naar het toilet bent. Daarnaast kun je ervoor kiezen om de wasmachine pas aan te zetten als de trommel vol is. Zo zijn er echt tal van goede spaartips. Je kunt online veel inspiratie op doen als je minder energie wilt verbruiken.

*dit is een advertorial

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!