10 weetjes over zonnepanelen

Sinds deze zomer hebben wij zonnepanelen op het dak en het bevalt ons uitstekend! Wij krijgen hier zo nu en dan vragen over, dus daarom hier tien weetjes over zonnepanelen.

 

1. Wist je dat Nederland een heel goed land is voor zonnepanelen?

Veel mensen denken dat het in Nederland niet de moeite waard is om zonnepanelen op je dak te zetten. Maar wist je dat zonnepanelen in Spanje, een warm en zonnig land, slechts anderhalf keer zoveel energie opleveren als in Nederland? Nederland heeft de laatste jaren opvallend veel zonuren gehad. Daarnaast wekken zonnepanelen ook met bewolkt weer elektriciteit op. Zelfs in de donkere herfst- en wintermaanden gaan zonnepanelen door met het opwekken van gratis energie.

2. Wist je dat de prijzen van zonnepanelen nu redelijk stabiel zijn?

Een huishouden met twee personen verbruikt gemiddeld 3.400 kiloWattuur (kWh) per jaar aan energie. Om volledig in deze energiebehoefte te voorzien, zijn zonnepanelen met een totaal vermogen van ruim 4.000 Wp nodig. Hierbij kun je kiezen voor bijvoorbeeld 14 zonnepanelen met elk een vermogen van 295 Wp. De gemiddelde kosten van deze zonnepanelen liggen rond de € 7.600, inclusief omvormer en installatie. Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden, maar de prijzen zijn nu redelijk stabiel.

Heb je de ruimte (of het geld) niet op het dak voor 16 zonnepanelen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om minder zonnepanelen te plaatsen. Ook als de zonnepanelen gedeeltelijk in je energiebehoefte voorzien valt er nog veel winst te behalen.

3. Wist je dat je zonnepanelen kunt kopen maar ook kunt huren?

Is het een te grote uitgave voor je om zonnepanelen te kopen, maar wil je tóch gebruik maken van zonnepanelen? Dan kun je ze ook huren. Bij bijvoorbeeld Greenchoice kan dat met ZonHuur. Het enige dat je nodig hebt is een eigen dak met gunstige ligging. (zij kunnen dat samen met jou bekijken). Je kunt 8 panelen huren voor € 33 per maand. Het huurbedrag van ZonHuur is lager dan de jaarlijkse opbrengst van jouw panelen. Dat betekent dat je direct profiteert.

4. Wist je dat er vanuit sommige gemeentes subsidiemogelijkheden bestaan voor zonnepanelen?

Jammergenoeg is er vanuit de overheid geen landelijke subsidie voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar soms kun je wel van je gemeente subsidie krijgen. Meestal gaat het hierbij om financieringsmogelijkheden. Wil je weten of jij ook van je gemeente subsidie kunt krijgen? Check dan de website energiesubsidiewijzer.nl.

5. Wist je dat je de BTW op aanschaf en installatie (21 procent) terug kunt vragen van de belastingdienst?

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij bijvoorbeeld 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor 4.400 euro levert dit 750 euro op. Lijkt me zeker de moeite waard! Kijk hier voor een stappenplan over hoe je je btw terug kunt vragen.

6. Wist je dat je direct bespaart op je energierekening?

Zodra de zonnepanelen op je dak stroom opwekken, bespaar je al op je energierekening. Want de stroom die je opwekt verbruik je voor een deel direct zelf. Die energie hoef je niet meer van je energieleverancier af te nemen. Wek je meer stroom op dan je zelf verbruikt, dan ga je netto terugleveren. Bij Greenchoice ontvang je dan een netto terugleververgoeding van € 0,11 tot aan de eerste 10.000 kilowattuur. Lever je meer dan 10.000 kilowattuur netto terug, dan ontvang je voor het gehele netto teruglevervolume het kale leveringstarief. Greenchoice vergoedt je teruggeleverde zonnestroom via saldering op de energienota.

In Nederland moeten je zonnepanelen op het netwerk aangesloten zijn. Voor volkstuinen is dit niet het geval.

7. Wist je dat je via een app constant je energieverbruik en zonne-opbrengst kunt monitoren?

Wij zitten zelf bij Greenchoice. Daarbij krijg je de gratis Wifi-module en heb je op ieder moment inzicht in je stroomproductie via je computer of de Greenchoice app. Erg leuk om te volgen! Je ziet hoeveel de zonnepanelen opleveren en hoeveel je zelf gebruikt. En natuurlijk wordt het dan een sport om minder te verbruiken dan je zonnepanelen opwekken.

8. Wist je dat je bijna geen onderhoud aan zonnepanelen hebt?

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Na een regenbui zijn ze meestal wel weer schoongespoeld. Het is wel belangrijk dat je regelmatig controleert dat ze schoon zijn, aangezien je dit direct merkt op het rendement van je zonnepanelen. Het handigst is om ze in het voorjaar eens goed te controleren en schoon te maken, aangezien de lente en de zomer de seizoenen zijn met de meeste zonuren. Maak zonnepanelen nooit schoon met reguliere zeep of allesreiniger. Omdat je hierdoor de vuilafstotende laag die op de zonnepanelen zit, aan kunt tasten. Gebruik ook nooit een hogedrukspuit. Het beste is om speciale zeep voor zonnepanelen te gebruiken of gewoon enkel water (of nog beter gedemineraliseerd water) en een zachte spons of borstel.

9. Wist je dat de meeste zonnepanelen een levensduur hebben van minstens 25 jaar?

De meeste zonnepanelen hebben een levensduur van minstens 25 jaar. Een belangrijk onderdeel van de zonnepanelen, namelijk de omvormer, gaat over het algemeen korter dan 25 jaar mee. Meestal heb je wel garantie op je omvormer van ongeveer 12 jaar.  Je moet er dus rekening mee houden dat u de omvormer een keer moet vervangen. De kosten voor een nieuwe omvormer beginnen bij ongeveer € 700, exclusief installatie. (afhankelijk van de kwaliteit en het vermogen van de omvormer)

10. Wist je dat je online een gratis dakscan kunt doen?

Wil je weten hoeveel jouw dak oplevert? Hoeveel zonnepanelen erop kunnen? En hoeveel energie dit oplevert? Hier zijn rekensommetjes voor, maar je kunt ook de gratis dakscan doen.

 

 

Wil je weten hoe de installatie van zonnepanelen in zijn werk gaat? Bekijk het filmpje hieronder!

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!