Dingen die blijven

Spulletjes bij de prijsvechters zijn dan misschien wel goedkoop, maar hoe duurzaam zijn ze? Die plastic opscheplepel, plastic bordjes, lantaarntjes en andere spulletjes zijn leuk, maar voor hoelang? Je denkt vaak, ach voor die prijs kan ik het wel kopen en anders gooi ik het wel weer weg. En daar ligt nou juist het probleem. We kopen te veel en gooien daardoor weer te veel weg. Welkom in onze wegwerpmaatschappij.

ijzeren panHoe kunnen we onze wegwerpmaatschappij verkleinen? Door bewust na te denken over ons koopgedrag; door minder te kopen en áls we dan iets willen kopen, producten uit te zoeken die sterk en duurzaam zijn. Stel je hebt een scheermesje nodig. Je kunt dan wegwerpscheermesjes kopen maar je kunt ook een scheermesje kopen waar jij je hele leven nog mee kunt doen.

Stel je zoekt een verjaardagscadeautje voor je nichtje. Je kunt dan kiezen voor een goedkoop plastic stuk speelgoed óf je koopt iets wat stevig, sterk en duurzaam is. Iets waarvan je zeker weet dat het over 50 jaar nog steeds doet. Of stel je ziet iets leuks ter decoratie. Denk dan eens na. Zou je dit over 20 jaar nog steeds in je huis willen? Of ligt het na een half jaar alweer bij de kringloop of in de container?

En je kleding? Is het van stevig en duurzaam materiaal gemaakt? Of is het zo dun dat er na één seizoen alweer gaatjes in zitten?

Probeer vanaf nu eens te denken in ‘lange-termijn-producten!’ Koop dingen die blijven en waardeer ze. De webshop ‘Buy me once‘ geeft ideale voorbeelden van spullen die blijven. Minder afval, beter voor het milieu en op langere termijn beter voor je portemonnee. Zoek dingen uit die je slechts éénmaal (of tweemaal) in je leven hoeft te kopen. Denk ik kwaliteit en niet in kwantiteit.

En natuurlijk hoef je niet alles nieuw te kopen. Veel dingen zijn sterk en dus duurzaam en gaan een leven lang mee. Die kun je prima tweedehands kopen! Succes!

tip: schrijf eens de aankoopdatum (indien mogelijk) achterop de dingen die je nieuw koopt. Zo word je er meer bewust van hoelang je van bepaalde dingen geniet en hoelang ze meegaan.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Dingen die blijven”

  1. Helemaal mee eens. We geven ook te weinig om de spullen waarmee we ons omringen. Het is wegwerp of gemaakt om binnen een paar jaar kapot te zijn. Zo zonde. De dingen waar ik lang over nadacht en redelijk wat geld aan besteedde, zijn de dingen het meeste plezier geven om te gebruiken!

Laat hier je reactie achter!