De gratisweggeef-groepsapp

Er moet me toch iets van het hart. Momenteel kijk ik zo nu en dan samen met mijn dochter naar ‘Een huis op orde’. Als ik naar al die huizen kijk die vol met spullen staan, weet ik weer waar ik het voor doe. Er zijn veel mensen die vinden het lastig om maar enige vorm van orde, eenvoud en rust in huis te krijgen. Er zijn ook heel veel mensen die het lastig vinden om los te laten.

Maar waar ik het vandaag graag even met jullie over wilde hebben is dat heel veel mensen het lastig vinden om te geven. Vooral om het feit dat iets ooit veel geld heeft gekost. Ze willen het graag weer verkopen, hebben daar eigenlijk de tijd en energie niet voor. Vervolgens staat het jarenlang in huis niets te doen, in de weg te staan en stof te vangen.

En begrijp me niet verkeerd, je mag heus eens iets verkopen. (zolang je het ook doet) Een extra zakcentje kan iedereen wel gebruiken. Maar doe het niet uit angst. Angst voor te kort. Het geld heb je ooit al uitgegeven. Dat was toen. En jij leeft nu.

Datzelfde geldt voor geven. Als je geeft, doe dat dan met liefde. Weet dan dat je ook weer zal ontvangen. Vertrouw er op dat alles in overvloed is en dat altijd alles wat je nodig hebt op je pad zal komen. Het klinkt wat zweverig, maar ik ervaar het iedere dag.

Als iedereen iets meer zou geven, als we wat meer zouden ruilen en uitwisselen, zouden we dan niet een veel mooiere samenleving hebben? Plus jij heb alleen spullen in je huis die je daadwerkelijk gebruikt én je maakt een ander blij met jouw ongebruikte spullen.

Er zijn tegenwoordig zoveel weggeefgroepen op de sociale media. Ook kun je een gratis-groepsapp aanmaken voor bijvoorbeeld de buurt waar je inwoont. Die regenlaarsjes die je dochter te klein zijn kunnen vast gebruikt worden door een ander kindje! En ben je een kast aan het opruimen? Maak dan gelijk even foto’s voor de groepsapp van de spullen die je niet meer gebruikt.

En naast dat jij je eigen huis vrij houdt van ongebruikte spullen, kun je ook weer op de spullen reageren die je wél nodig hebt! En dat allemaal van mensen die bij je om de hoek wonen!

Ik geef hierbij nog wat tips voor mocht je een ‘gratis-app’ willen aanmaken. Beloven jullie dan om lekker veel aan elkaar gratis weg te geven?

Gratisweggeef-groepsapp

Tip 1: Geef de groepsapp een leuke naam. Bij ons heet hij ‘De fergees-app’. (Da’t is Fries voor gratis-app)

Tip 2: Voeg alleen mensen uit de buurt toe, zodat de spullen snel van deur tot deur kunnen gaan.

Tip 3: Afspreken wie wat waar ophaalt? Laat de mensen dat via een privé-appje doen. Dat hoeft niet iedereen te lezen.

Tip 4: Laat mensen namen op de tasjes/spullen zetten, zodat er geen verwarring ontstaat. (soms gaan de spullen via, via)

Tip 5: Uiteraard moeten er duidelijke foto’s in de groeps-app worden geplaatst met een eerlijke omschrijving.

Tip 6: Je hoeft niet beslist thuis te zijn als er iets wordt gebracht of opgehaald. Je kunt vast wel een tasje met de spulletjes ergens buiten bij je huis klaar leggen.

Tip 7: Als beheerder kun je een standaard welkomsboodschap maken met de groepsregels, die je iedere keer erin zet als er een nieuw groepslid is.

En? Wie gaat er ééntje aanmaken? Succes!
Als je nog vragen hebt, laat het me weten!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

One thought to “De gratisweggeef-groepsapp”

  1. Ik moet bekennen dat ik vaak voor verkopen kies, omdat het niet komen opdagen-gehalte (bij onbekenden) me anders wat hoog ligt. Ik geef wel graag aan de kringloop of de weggeefwinkel en ben dol op spullen (uit)lenen. Ik vind het jammer dat Peerby nu (grotendeels?) betaald is geworden, al snap ik dat zij ook een verdienmodel nodig hebben. Nu is het zoveel zakelijker en gebruik ik het eigenlijk niet meer, lenen was zo leuk!

Laat hier je reactie achter!