Boeken minimaliseren

boeken-minimaliseren

 

Boeken, voor de één iets om nooit in te kijken en voor de ander zijn ze hartstikke heilig. Er zijn mensen die hebben hun woonkamer vol met boekenkasten en anderen hebben een aantal boeken in een doos staan op zolder. Als jij iemand bent die leeft voor boeken en ze vooral allemaal in je huis wilt bewaren, omdat je ze gespaard hebt, van een speciaal iemand hebt gekregen of omdat je het zo mooi vind staan, prima. Maar aangezien je op deze site terecht bent gekomen, schat ik die kans niet hoog in. Tijd dus om je boeken eens te gaan minimaliseren!

Want wat heb je eigenlijk aan een boek als hij niet gelezen wordt? Of wat heb je er aan als hij wel gelezen is en doelloos in de kast staat? Een boek wil gelezen worden. Door zoveel mogelijk mensen. Daarom maakt een schrijver een boek. Om zijn verhaal te vertellen, om zijn verhaal te delen. Waarom zou je dan zijn boodschap in de kast laten staan? Of in een doos op zolder? Boeken willen gelezen worden en doorgegeven worden. Hoeveel boeken heb jij thuis in de kast staan? Ongelezen? En gelezen? Waarom houd jij je zo aan jouw boeken vast als je ze nooit meer in kijkt? Welke waarde geef jij aan je boeken? Wat zou er gebeuren als je ze door zou geven? Zou jij je hopeloos verloren voelen omdat jij je genadeloos vasthoudt aan boeken? Zou je ze missen? Zou je veel ruimte overhouden? Of zou je blij zijn dat je boeken zouden kunnen uitvliegen?

In 5 stappen je boeken minimaliseren

Stap 1: verzamel al je boeken uit het hele huis

Je hebt vaak meer boeken in huis dan je denkt. Vergeet niet dat oude studieboeken en kookboeken óók boeken zijn. Tijdschriften zou je ook nog mee kunnen rekenen. Verzamel alle boeken in huis en leg ze eens op tafel. Hoeveel heb je er? Heb je ontzettend veel boeken? Dan raad ik je aan om het minimaliseren in gedeelten te doen. Pak zo nu en dan een stapel en volg de volgende stappen.

Stap 2: maak een stapel ’te bewaren boeken’

Hoewel bijna alles wel op het internet is te vinden, heb je soms van die boeken die je nog regelmatig in wilt kijken. Over gezondheid bijvoorbeeld, of een boek met droomsymbolen, een kookboek of een mooi bundel met gedichten of citaten. Maak in ieder geval een stapel van boeken die je wilt bewaren omdat je deze écht regelmatig nog even inkijkt. Zoek vervolgens een plek in huis waar je deze te bewaren boeken bewaard. Handig is om ze ergens te bewaren waar je gemakkelijk bij kunt.

Tip: Wil je de boeken wel in het zicht bewaren, maar vind je het altijd zo rommelig staan? Draai dan de boeken om, net zoals Vanessa Barendregt dat doet! Zo zie je alleen het witte gedeelte en dat staat een stuk rustiger. Het nadeel is natuurlijk dat je niet ziet welk boek het is. Maar aangezien je nu vast niet zoveel boeken meer op de plank hebt staan, moet dat geen probleem zijn.

Stap 3: maak een stapel ‘nog te lezen boeken’

Maak een stapel van alle boeken die je écht nog wilt lezen. Spreekt het boek je niet aan, leg je het boek op de stapel ‘gelezen boeken’. (zie volgende stap) Wil je het boek echt nog lezen, dan moet je het ook doen! Neem een boek mee in de trein, of ga ’s avonds eerder naar bed om nog even te lezen. Bewaar de boeken niet alleen voor als je op vakantie gaat, want ook daar kom je er toch bijna niet aan toe als je kinderen hebt. 😉 Zoek een speciaal plekje voor de boeken die je nog wilt gaan lezen. Dit hoeft niet een plek in het zicht te zijn, omdat je zo nu en dan alleen er een boek wegpakt die je gaat lezen en daarna gaat wegdoen.

Stap 4: maak een stapel ‘gelezen boeken’

De derde stapel wordt de stapel met alle gelezen boeken. Wat moet je er nog mee als je ze toch al een keer gelezen hebt? Nog een keer lezen? Vast niet. Weggeven dus! Of verkopen. Wat je wilt. Maar in ieder geval niet bewaren, want al die boeken nemen alleen maar heel veel ruimte in. Je kunt er toch veel beter een ander blij mee maken? Een vrij boek is een blij boek, dus hup hup, laat ze uitvliegen! Geef ze door aan je vriendinnen, verkoop ze via bol.com, laat ze achter in bus met een briefje erin dat de vinder het boek mag meenemen of breng ze bij de plaatselijke boekenmarkt of naar de kringloopwinkel.

Foto: Vanessa Barendregt
Foto: Vanessa Barendregt

Stap 5: schaf een e-reader aan

Oke, niet alle boeken worden tegenwoordig al digitaal uitgegeven, maar wel heel veel! En echt! Het scheelt zoveel ruimte en het is zo handig meenemen, zo’n e-reader! Ben je bijna jarig? Dan weet je nu vast wel wat je moet vragen. 🙂 Wil je wel een papieren boek aanschaffen, maak er dan een gewoonte van om het boek na het lezen weer te verkopen of door te geven.  Je kunt natuurlijk ook gewoon lid worden van de bibliotheek.

Tip: Vraag ook eens een e-book cadeau, in plaats van een papieren boek. Zie ook: cadeaus voor de minimalist.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.172 andere abonnees

12 gedachten over “Boeken minimaliseren”

 1. Sinds ik ben begonnen met opruimen van alles wat ik niet (meer) gebruik moet ook mijn boekencollectie eraan geloven. Aangezien ik heel zuinig ben op mijn boeken zijn ze allemaal nog in goede staat. Ik heb dus recent een verkoopaccount aangemaakt bij Bol en heb al 4 boeken in 2 weken verkocht. Het is niet zo dat ik daarmee enorm veel geld verdien maar ik doe dit liever dan ze gewoon weggeven. Veel van de boeken zijn nog als nieuw.
  En het is leuk om op deze wijze van je boeken af te komen. En sinds ik vorig jaar voor de vakantie een e-reader heb aangeschaft koopt ik alleen nog maar ebooks. Dat alles bij elkaar win ik alleen maar ruimte 🙂

 2. Ik geef de boeken die ik niet meer wil aan iedereen die op een feestje bij ons is geweest. Er ligt dan een stapel waaruit iedereen die wil een boek uit mag zoeken. Succes verzekerd! Als er nog boeken over zijn kun je die alsnog wegbrengen naar de kringloop/verkopen. Het is ook heel leuk om een boek zomaar ergens neer te leggen met een briefje erin/erop dat het boek voor degene is die het boek gevonden heeft…

 3. Maar die tot heden ongelezen boeken… ga je die dan nog lezen? Wij hadden die ook. Mooie fantasy series maar na vijf jaar…. kom op. Dan hadden we ze best kunnen lezen. Drie kinderen of niet.
  Deden we niet. Dus: kan weg. Mijn ouders hebben een complete bieb met ‘gaan we lezen als we tijd hebben’…Die groeit en groeit… Wel handig voor ons 😉

  Heb nu nog 10 boeken ofzo… Nourishing Traditions, wat boeken over kruiden, SAS Survivalgids. E-reader is een uitkomst!

  Mensen doe zo hysterisch over boeken. DIE DOE IK NOOIT WEG!!! Alsof ze gevraagd wordt hun hersens verkopen ofzo.

 4. De bieb is mijn boekenkast! Heb bijna geen boeken meer in huis!
  Op de laatste ruilbeurs hebben we ook boeken geruild. Boek inleveren =boek meenemen. Hele leuke reacties ontvangen. Dus op 11 april gaan we naast kleding nogmaals boeken ruilen!!

 5. In Leiden struikel je zowat over de minibiebjes. Gelukkig komen er steeds meer hier in de omgeving; Zwammerdam e.o. Met die minibiebjes ben ik blij. Boeken die we niet meer lezen gaan weg en er komen alleen boeken voor in de plaats die we echt lezen. Zo wordt er steeds geruild en het scheelt een hoop ruimte.

 6. Ik heb een ereader Tolino Shine en wat ben ik er blij mee!
  Alleen heb ik er spijt van dat ik geen waterdichte ereader gekocht heb.
  Maar je spaart er zeker een paar boekenkasten mee.
  M.a.w. kun je bij wijze van spreken een paar honderd boeken in de schuif van je nachtkastje leggen.

 7. Dít is de ultieme uitdaging geloof ik.. kopjes, borden, schotels,kleding.. dát is gelukt.. maar boeken.. *zucht* heb al jaren niet gelezen.. nu inmiddels wel een e-reader van sinterklaas gekregen! Het doet pijn.. maar een vrij boek is een blij boek.. díe vind ik dan weer prachtig. Ik ga ze op plekken neerleggen. Met een briefje.. zodat een ander ook al van het idee kan genieten.. 🙂 blijft het toch een beetje magisch

Laat hier je reactie achter!