5 tips voor minder stof in huis

Stof is iets waar we liever niet te veel van hebben in huis. Vooral nu het zonnetje weer gaat schijnen zien we het overal dwarrelen. Maar wat is stof eigenlijk? Stof is een verzameling van huidschilfers, vezels van je kleding, haren van jezelf en je huisdieren, voedseldeeltjes, dode insecten en deeltjes die vrijkomen bij het koken. Gezellig he?

Zelf ben ik allergisch voor huisstofmijt, dus ik kom het liefst zo weinig mogelijk met stof in aanraking. Maar helaas kunnen we niet voorkomen dat het stof je huis binnenkomt. Wel kunnen we zorgen dat het niet te veel opstapelt en rond dwarrelt.

1. Afstoffen

En dan het liefst zo vaak mogelijk. Als je het met een natte doek doet, dan dwarrelt het niet rond. En anders werkt een plumeau erg goed of gebruik een doek dat stof aantrekt. Werk altijd van boven naar beneden en vergeet ook niet de ventilatieroosters geregeld schoon te maken. En natuurlijk geldt de regel: wat je niet hebt, hoef je niet schoon te maken. Dus zorg dat je niet te veel oppervlakten hebt, waar stof op kan vallen. En zorg ervoor dat de oppervlakten die je hebt niet te vol staan zodat je er snel een doekje overheen kan doen.

Afstoffen kan iedereen, dus laat ook je kinderen lekker meehelpen!

2. Stofzuigen

Na het afstoffen moet je de vloer natuurlijk niet vergeten, want daar valt uiteindelijk alles op. Een stofzuiger, een robotstofzuiger of een kruimeldief is je beste vriend. Het is geen overbodige luxe om dagelijks de gebieden te stofzuigen waar je het meeste loopt. Dit geldt vooral als je huisdieren of kinderen hebt.

Doe dit bijvoorbeeld tijdens het reset-kwartiertje, dan blijf je altijd bij. Vergeet ook niet om onder de tafel waar je eet te stofzuigen.

3. Vloerverwarming

Mensen die vloerverwarming hebben, hebben vaak ook te maken met minder stofvorming en stofverplaatsing. Daardoor is het verwarmen van je huis ook gezonder. Daarnaast kan vloerverwarming ook energiezuiniger zijn en dat is zeker fijn in deze dure tijden van hoge energierekeningen. Ga naar Floor Heating and Cooling Netherlands voor meer info. Het voordeel van vloerverwarming is ook dat je geen radiators meer in huis hebt die altijd stof vangen. Wil je achter je radiator het stofvrijmaken, maar kun je er niet bij met je stofzuiger? Dan kun je een föhn pakken en het stof er eerst achterweg blazen, voordat je het opzuigt. (Doe eventueel even een mondkapje op als je een huisstofmijtallergie hebt).

4. Laat kleding niet slingeren

Kleding zorgt voor stof. Droog je kleding indien mogelijk buiten. Laat je kleding niet in huis slingeren en doe even snel de stofzuiger over de vloer als je de schone was hebt opgevouwen. En nog fijner, draag geen buitenschoenen in huis en vergeet niet de kussentjes en de dekentjes op de bank te wassen bij iedere seizoenswissel.

5. Eten doe je bij de tafel

Hoe verleidelijk het ook is, zorg dat je niet op de bank o.i.d. eet maar netjes aan tafel. Daar is het een stuk gemakkelijker schoonmaken dan op de bank, waar alle kruimels tussen de bankkussens vallen.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.143 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!