Minimalistische Moeder van de Maand juni 2017

mmjuni-2Dit is Anita van Klink- van Egmond, 34 jaar en ze woont met haar man en kinderen in een dorp in het Groene Hart. Ze is moeder van Gitta, 9 jaar en Roan, 7 jaar. Anita is de minimalistische moeder van de maand.

Anita: “We wonen in een gezellige nieuwbouwwijk in een rijtjeshuis aan het water. Sinds een aantal jaar heb ik een blog over minimalisme en eenvoudig leven namelijk: de kleine minimalist. Ik ben deze begonnen omdat ik van schrijven hou en omdat ik zo onze manier van leven kan uitdragen. Voor en na de geboorte van mijn kinderen heb ik een aantal banen gehad in de activiteitenbegeleiding voor ouderen en in de kinderopvang, maar dit werkte niet voor mij. Omdat ik graag bij mijn eigen kinderen ben en ook omdat ik het werk niet kon bijbenen door ziekte en blessures. Nu kies ik bewust voor wat goed voor mij is en voor wat ik leuk vind.

Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?

Na de geboorte van mijn kinderen waar anderhalf jaar tussen zit, kwamen er steeds meer spullen het huurhuis in en ging ik een tijdje voor meer opbergmethoden. Het duurde alleen nooit lang voordat die ook weer vol zaten. Een kennis van mij zei: dan ga je toch naar de IKEA en koop je een opbergmeubel? En toen hoorde ik mezelf zeggen dat ik zo wel aan de gang kon blijven en dat ik beter kon zorgen dat ik minder spullen had. En zo geschiede.

Wat is er voor jouw veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Ik ervaar meer rust en meer focus voor de mensen en dingen die er voor mij werkelijk toe doen. Er zijn een aantal dingen waar energie uit haal, de rest is van minder belang. Omdat ik weinig koop, houden we meer geld over. Op deze manier konden we verhuizen naar een kleiner nieuwbouwhuis en zijn we nu ook bezig om versneld af te lossen. Als ik nu iets nodig heb, dan kijk ik eerst of ik dat tweedehands kan aanschaffen.

 

minimalistische moeder

Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

Servies en boeken zijn mijn ‘guilty pleasures’. Al kijk ik nu wel of het ook echt gebruikt wordt en er niet alleen is voor de sier.

Minimaliseer je ook in afval?

Ja. Ik probeer alleen te kopen wat we echt nodig hebben. Het afval dat we dan nog over hebben is erg weinig en ik ben een pietje precies om dat op de juiste manier te scheiden. De kinderen knutselen veel met restafval. Vorig jaar hebben we bokashi-emmers aangeschaft om groenafval te kunnen composteren.

Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

Mijn gedachten 😉 Ik ben graag alleen en hoewel ik hou van gezelligheid met anderen, merk ik dat ik daar druk van word en mijn hoofd dan sneller vol komt te zitten. Verder is het minimaliseren een proces. Een mens groeit letterlijk en figuurlijk en daardoor komen er soms spullen bij en kunnen er weer andere spullen weg.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

De boeken: SimplifyLife van Sjoukje van der Kolk, Loslaten, doe minder, leef meer  van de website Lsltn, Opgeruimd! van Marie Kondo. En verder lees ik een aantal blogs onder andere Becoming minimalist, Zenhabits, Theartofsimple en natuurlijk MoedersMinimalisme.

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

Vaak weerspiegelt het waar ik op dat moment ook mee bezig ben. Ik krijg er inspiratie van en ik vind dat het minimaliseren op een mooie manier wordt uitgedragen. Eentje die de moderne mens op een positieve manier aanspreekt.

Wat zijn voor jouw de mooiste ‘dingen’ in het leven?

Tijd doorbrengen alleen en met mijn dierbaren. Dingen doen die mij veel positieve energie geven. Dat zijn voornamelijk dingen op creatief vlak en dingen die in de natuur gebeuren.  Op dit moment ben ik bezig met het gieten van bijenwas kaarsen. Heerlijk om te doen en ze te gebruiken.

 

mmjuni-4

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Ik hoop anderen te kunnen inspireren om eenvoudiger te leven en hun eigen weg te volgen. Een stap terug te doen en kijken naar wat je zegt, doet en hebt. En dat dat al meer dan genoeg is.

 

Wil jij ook eens minimalistische moeder van de maand worden? Stuur me dan een mailtje! (dieuwke@moedersminimalisme.nl)

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.173 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!