Het verhaal van Gaby

Dit is Gaby, 37 jaar en een alleenstaande moeder van 2 kinderen met special needs. Gaby is opgegroeid tussen de rommel want haar moeder was een hoarder en ook Gaby zelf verzamelde veel te veel spullen.

Hoe was het om tussen de rommel op te groeien?

Mijn moeder was een hoarder. Ik groeide op tussen dozen en spullen. Ook zag ik geen stukje muur meer aangezien mijn moeder klokken spaarde en dus 72(!) klokken aan de muur had hangen. Voor de rest had ik niet veel. We hadden geen luxe en we moesten elk dubbeltje omdraaien.

Wat voor invloed had dat op jou toen je zelf volwassen werd?

Ik ben zelf ook gaan hoarden toen ik geld ging verdienen. Ik wilde luxe en snel ook. Ik had elke 3 maanden een nieuwe mobiel en ik kocht de meest nutteloze dingen. Mijn hoardgedrag werd steeds erger, totdat mijn partner mij verliet en ik alles moest verkopen om aan geld te komen voor ons kind. Daar zat ik dan… Ik ging van luxe naar bijna niks. Ik vulde de leegte in mij met spullen. 

Ik kocht elke 3 maanden een nieuwe mobiel.

Wanneer besefte je dat je wilde gaan minimaliseren?

Toen ik alleenstaande moeder werd, ben ik zo diep in een gat gevallen dat ik alles moest verkopen zodat ik geld had om voor mijn kind te kunnen zorgen. Ik ben toen ook anders naar geld en spullen gaan kijken. Ik ging in therapie en daar bleek mijn hoardgedrag een reden te hebben. Sinds kort heb ik de instelling: als ik dood ga dan neem ik het toch niet mee. Ik laat alles hier achter, dus ik verzamel nu liever fijne herinneringen.

Wat zou je andere hoarders adviseren?

Hoarden heeft meestal een onderliggende betekenis/probleem. Onderzoek dat eerst. Ga ook eens na wat je echt gelukkig maakt. Schrijf dat op en denk 20 keer na voordat je wat koopt.

Hoe bevalt het leven met minder spullen je?

Ik ben vaak bezig met ontspullen en ik vind het heerlijk om te leven met zo weinig mogelijk spullen. Ontspullen werkt bevrijdend voor mij.

Wil jij ook je verhaal kwijt? Mail je verhaal in max. 500 woorden met een paar bijpassende foto’s naar dieuwke@moedersminimalisme.nl. Is schrijven niet helemaal je ding? Mail dan je telefoonnummer, dan bel ik je voor een telefonisch interview. Uiteraard mag je anoniem blijven.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!