Drie tips om je afval te minimaliseren

Veel mensen willen wel hun afval minimaliseren, maar willen niet stad en land afreizen naar verpakkingsvrije winkeltjes of dure producten kopen. Maar hoe kun je dan toch iets doen om je afval te minimaliseren? Ik geef je de drie belangrijkste tips.

3 tips om je afval te minimaliseren

1) Koop voeding dat slechts uit 1 ingrediënt bestaat en neem altijd je eigen verpakking mee

Kijk eens in je afvalemmer. Wat zorgt voor het meeste afval? Waarschijnlijk je voeding. Bijna alles is helaas verpakt. Houd daarom je voeding simpel. Koop zoveel mogelijk voeding dat slechts uit één ingrediënt bestaat. Zoals fruit, groente en noten. Al deze producten kun je vaak gemakkelijk verpakkingsvrij krijgen, in winkeltjes, op de markt, maar ook in de supermarkt. Neem wel altijd je eigen verpakking mee. Bakjes, fruit- en groentenetjes en een katoenen zak voor het brood. Kijk ook bewust naar de winkels om je heen, wat verkopen ze verpakkingsvrij? Of welke verpakkingen kunnen gerecycled worden? Bekijk voor meer inspiratie dit filmpje.

2) Vervang wegwerpproducten door wasbare varianten

Pampers, maandverband, tampons, wattenschijfjes, rietjes, plastic borden, bekers en bestek, plastic tasjes, snoetenpoetsers, cocktailprikkers, broodzakjes en ga zo maar door. Het zijn allemaal producten die je prima kunt vervangen door wasbare en/of duurzame varianten. Kijk hier voor het grote ‘Minimaliseer-je-afval-ABC’ voor inspiratie.

3) Koop minder nieuwe spullen en recycle je oude spullen

Nieuwe spullen zitten altijd weer verpakt in meestal te veel verpakkingsmateriaal. Daar heb je met tweedehands spullen geen last van. En wanneer je je oude spullen weg doet, kijk dan eerst of je er een ander blij mee kunt maken of dat je de spullen op een andere manier kunt recyclen. Wist je dat ‘spullen’ de grootste milieuvervuilers zijn?

boek voorkant blog 1

Tip: Lees ook het boek ‘Leven zonder afval‘ van Emily-Jane Lowe!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

2 gedachten over “Drie tips om je afval te minimaliseren”

  1. Fantastisch dat je ons stimuleert minder zaken te kopen met een driedubbele verpakking. Op de markt krijg je de dingen in een gewoon zakje. Kunnen we AH, Jumbo, Dirk niet eens stimuleren om na te denken over al die enorme hoeveelheid verpakkingen waarin we de artikelen tot ons nemen.
    De plastic in de zeeën en kinderarbeid is iets wat mij zeer bezighoudt.
    Ik schreef een column met de titel ‘Genoeg’ en vroeg aan een mooie 20 jarige die mij vroeg waar de Primark was of ze wel eens stilstond bij de vraag wie al die goedkope kleding maken? Nee zei ze geschrokken daar denk ik nooit over.

    Wat kunnen we doen met elkaar??? Jullie initiatief is al fantastisch!

  2. Ik vind het verstandig om altijd mijn eigen verpakking mee te nemen als ik ga winkelen! Ik probeer meer milieubewust te leven, en ik denk dat het minimaliseren van mijn afval er een van de belangrijkste stap van is. Ook wil ik mijn oude spullen die in de kelder liggen recyclen.

Laat hier je reactie achter!