De zolder minimaliseren in 5 stappen

zolder

De zolder is niet voor niets de plek die ik aanraad om als laatste aan te pakken. Want op de zolder berg je meestal de dingen op die je niet echt nodig hebt, maar waar je ook geen afscheid van kunt nemen. Anders had je het immers wel weg gedaan. En daarnaast ben je, als het goed is, aardig getraind in het loslaten, wanneer je aan de zolder toe komt. En die training is op zolder soms echt wel nodig. Heb je geen zolder? Wees gezegend! 😉

De zolder wordt in de feng shui vaak vergeleken met je eigen bovenkamer. Het wordt gezien als een metafoor van je geestelijke en spirituele vermogens. Is het een rommeltje in je hoofd of heerst er rust? En hoe is dat bij je op zolder? Apart dat we juist vaak de zolder vol zetten met onnodige spullen en ballast. Zou het juist niet fijn zijn wanneer we een lege en ruime bovenkamer zouden hebben?

Ik vroeg de leden op mijn facebookpagina ‘Minimaliseren kun je leren‘ wat iedereen op de zolder had staan. De reacties logen er niet om: kampeerspullen, kerstspullen, dekbedden, slaapzakken, koffers, boeken, foto’s, schoolspullen, muziekinstrumenten, winterkleding, babyspullen, schaatsen, meubels, computers, naaimachines, autostoeltjes, knutselspullen, kinderspeelgoed, gordijnen, servies, paas- en oranjeversiering en zooi, vooral heel veel zooi.

Nu hebben we sommige spullen echt nodig en dus hebben ze echt een plekje nodig. Maar de rest? Tijd voor wat actie misschien?

In 5 stappen de zolder minimaliseren

1) Functie

Bedenk eerst welke functie je wilt dat de zolder heeft. Misschien wil je er een tafel om je was op te vouwen? Of een bureau om je administratie te doen? Of misschien een extra slaapruimte? Of een plek om te mediteren of yoga te doen? Een hangplek voor je kinderen? Een plek voor je hobby? Of is het erg klein en heeft het alleen een bergfunctie? Misschien wil je de zolder isoleren en de muren wit (of een andere kleur) schilderen? Of misschien wil je een nieuw dakraam met een mooi rolgordijn of wil je er een mooie vloerbedekking in leggen? Maak voordat je de zolder gaat verbouwen voor jezelf een schets of moodboard hoe voor jou de ideale zolder er uit ziet, geloof dat het mogelijk is en kijk hier voor inspiratie. Wees je er in ieder geval van bewust dat je de ruimte kunt gebruiken om jezelf te ontplooien in plaats van er spullen op te slaan die je helemaal niet nodig hebt.

2) Minimaliseer

Het blijft een feit dat op zolder vaak spullen liggen die je helemaal niet (meer) nodig hebt. Daarom liggen ze ook op zolder. Maar om ze nou zo weg te doen is vaak een hele stap. De schoolwerkjes van vroeger, de babykleertjes, de kerstspullen en al je schoolagenda’s, die doe je toch niet zo weg? Toch? Of toch wel? Loslaten is een proces. Laat eerst de niet-emotionele spullen los waarvan je zeker weet dat je ze niet meer nodig zal hebben. Verzamel een aantal dozen, vul ze met overbodige spullen en breng ze bijv. naar de Kringloopwinkel.

Wanneer je dat hebt gedaan zijn de overige spullen aan de beurt, waaronder de spullen met een emotionele betekenis. In werkelijkheid hebben de spullen op zolder een minder grote emotionele waarde dan we in eerste instantie denken. Want zou je in een brandend huis dat ene knutselwerkje van groep 3 gaan redden? Heb je echt dat bioscoopkaartje nodig om je eerste grote liefde te herinneren? Heb je niet genoeg aan die éne mooie herinnering in je hoofd? Op een gegeven moment moet je loslaten. Voorwerpen nemen ruimte in, moeten verschoven worden bij het schoonmaken, kunnen stuk gaan en moet je met je mee verhuizen. Herinneringen bewaar je in je hart en niet in een doos op zolder. Lees ook dit artikel.

Tip: Je kunt door Laura prachtige lappendekens laten maken van van je baby- en kinderkleding. Zo houd je de herinnering toch nog dichtbij.

3) Herhaal

Herhaal het minimaliseren totdat het voor jouw gevoel klopt. Totdat je de zolder kunt realiseren die je bij punt 1 hebt bedacht. Misschien ben je in een week klaar, maar kijk ook niet raar op wanneer je er 5 jaar over doet. Alle spullen zijn ook niet in één dag op je zolder gekomen en zo zul jij ook tijd nodig hebben om er weer afscheid van te nemen. Ga zo nu en dan, wanneer je er weer energie voor hebt, naar de zolder en doe weer een slag. Stapje voor stapje kom je er wel.

4) Noteer

Wanneer je bijna klaar bent met het minimaliseren van spullen op zolder is het niet onverstandig om de spullen die je wel op zolder wilt bewaren op te schrijven op een zogenaamde stufflist. Lees hier hoe je een stufflist maakt. Niet om je aantal spullen te tellen, maar om je er bewust van te zijn wat je nog hebt, waar je het hebt en waarom je het hebt. Handig om verder te minimaliseren maar ook erg handig om al je spullen snel weer terug te vinden.

5) Richt in

Wanneer je de spullen die je nog wel wilt bewaren hebt opgeschreven, zorg je voor een goede bergruimte. Doe de spullen in een goede kast, bergruimte of doe ze in afsluitbare bakken en label ze. Richt vervolgens de rest van de zolder in naar jouw wensen zoals je bij punt 1 bedacht heb.

En? Welke functie krijgt jouw zolder??

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.167 andere abonnees

Laat hier je reactie achter!