Wat als je partner niet mee wil werken?

Jarenlang stond er bij ons op zolder een krat vol met tijdschriften, PCM-tijdschriften wel te verstaan. Mijn man was er een hele poos lid van geweest. Toen ik verkondigde dat ik ging minimaliseren was mijn man blij. Hij houdt van rust om hem heen en ik mocht al die tierlantijntjes wel weg doen, graag zelfs.

Maar zodra ik aan zijn persoonlijke spullen kwam, luidde er protest. Ieder voorwerp had wel een herinnering of een goede bewaarreden. Ook de PCM-tijdschriften mochten absoluut niet weg. Die moesten gewoon op zolder, in de bergruimte, in een hoekje in het donker staan. ‘Wat móet je ermee!?’, vroeg ik regelmatig. Maar hij was stellig, hij wilde het bewaren en daar had ik het maar mee te doen. Geen discussie over mogelijk.

Het idee om te gaan minimaliseren is leuk, maar wat als je een partner hebt die maar niets wil loslaten? Het minimalisme begint met bewustwording, met een knopje dat langzaam maar zeker omgaat. Als jij van mening bent dat je het geluk uit het leven kunt halen in plaats van uit je spullen wil dat nog niet zeggen dat je partner automatisch je mening deelt. En dat is lastig. Nu opper ik wel eens als optie dat je je partner dan samen met je spullen het keukenraam uit moet smijten, maar dat is ook weer zo sneu. Een partner geeft nou juist net die warmte, inhoud en gezelligheid aan je leven.

Maar moet je dan alleen tussen zijn/haar spullen gaan wonen? Het antwoord is niet zwart wit. Ja, je zult je partner moeten accepteren zoals hij/zij is. Je kunt elkaars denkwijzen niet forceren. En nee, je kunt je partner wel geleidelijk de voordelen laten merken van het minimalisme. Laat je partner er langzaam ingroeien. Laat je partner eens iets lezen over het minimalisme, vraag zo nu en dan eens of iets weg kan en geef vooral het goede voorbeeld. Maar het zijn en blijven zijn/haar persoonlijke spullen en daar heb jij niets over te zeggen. Doe dus nooit iets weg zonder het met je partner te overleggen. Op deze manier ben je misschien wel gemakkelijk iets kwijt, maar je respecteert elkaars keuze op deze manier niet. Als je partner erachter komt, schaad je elkaars vertrouwen. Overleg daarom met elkaar.

Je kunt ook een compromis maken. Zet een datum op de spullen. Wanneer het voor een bepaalde datum niet is gebruikt, kan het weg. Je kunt de datum door je partner laten bepalen. Het minimalisme is een levenswijze, dat is er niet in één dag. Het minimalisme is iets wat moet groeien en ontwikkelen, geef jezelf en ook je partner daar de kans voor. Soms moet een idee om iets los te laten even weken en heeft het tijd nodig.
Zo was het ook bij mijn man. Ik was verbijsterd en blij. Want ongeveer anderhalf jaar na mijn opruimpoging op zolder gebeurde het onmogelijke. Mijn man zei: ‘Ach, doe die PCM-tijdschriften ook maar weg’.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

4 gedachten over “Wat als je partner niet mee wil werken?”

  1. Van harte gefeliciteerd met dit kadootje van mijn man! Mijn man wil na 6 jaar nog steeds zijn cassettebandjes niet weg doen (terwijl hij niet eens meer een cassetterecorder heeft!). Ze staan inmiddels op zolder, dat dan wel weer. 🙂

  2. Ik heb de deal gemaakt dat 25 procent van zijn boeken enzo weg gaan. Dat spullen van zijn ouders niet alleen bij hem blijft maar ook bij zijn broers kan staan. Nu nog een datum en tijd prikken dat hij begint….

Laat hier je reactie achter!