De kunst van het weggooien (boek)

9789021565019 De kunst van het weggooien - coverEr verschijnen steeds vaker boeken over opruimen, minimaliseren, ontspullen en weggooien. Na de bestsellers van Marie Kondo is er een nieuw boek verschenen in Japan; ‘De kunst van het weggooien’. Dit boek is geschreven door mevrouw Nagisa Tatsumi. Ze schrijft niet zozeer over opruimen, zoals Marie Kondo, maar zoals de titel van het boek al zegt over weggooien. Maar ook onderzoekt ze waarom we toch zo’n moeite hebben om spullen weg te gooien.

Wat me als eerste opvalt is dat de vormgever de i op de kaft heeft weggelaten. Das de kunst van het weglaten. 😉 Mevrouw Tatsumi ‘helpt je bij het overwinnen van je schuldgevoel’, zo staat er achterop het boek. Ik ben benieuwd!

Het boek bestaat uit drie delen. In het eerste deel geeft ze ons 10 adviezen over het weggooien van spullen. Haar eerste tips is dat ‘voorlopig bewaren’ geen goed idee is, zo ook tijdelijk wegleggen en iets bewaren voor ‘ooit’. Ook vind ze dat je nooit bang moet zijn om achteraf spijt te krijgen als je iets hebt weggedaan, je niet op opberg- en sorteermethodes moet vertrouwen (wat je niet hebt hoef je ook niet te sorteren) en je de spullen die je hebt ook daadwerkelijk moet gebruiken. (dus geen zondagsservies in de kast hebben dat alleen met kerst het daglicht ziet).

In het tweede deel geeft mevrouw Tatsumi ons 10 technieken die we kunnen gebruiken om spullen weg te gooien. Onder andere ‘blindelings weggooien’ (bij reclamefolders, tijdschriften, kaarten enz.) of ‘boven een bepaalde hoeveelheid weggooien’, (hierbij bepaal je eerst hoeveel je nodig hebt en doe je de rest weg.) Voor elk soort spullen heeft ze een andere aanpak.

In het derde en laatste deel legt ze uit dat we al die spullen die we niet meer nodig hebben echt niet bij het grofvuil hoeven te zetten maar er hele mooie opties zijn om van je spullen af te komen. Die weten we natuurlijk allemaal. Verkopen, weggeven, kringloopwinkel enz.

Het boek leest lekker weg. Voor mij persoonlijk bracht het me niet veel nieuws maar voor mensen die niet weten waar en hoe te beginnen met ontspullen lijkt me dit een grote bron van inspiratie.

Iets voor jou? Het boek is hier voor 17,99 te bestellen. (ook als e-book)

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

4 gedachten over “De kunst van het weggooien (boek)”

  1. jammer dat je stopt met de nieuwsbrief sturen,
    het is voor mij kort nog maar ik zal het wel missen.

    met vriendelijke groeten alex

  2. Zo jammer dat je stopt met de nieuwsbrief. Ik heb al veel van je geleerd, maar ben er nog niet….
    Je zult beslist een heel goede reden hebben om te stoppen. Heel heel hartelijk bedankt voor de nieuwsbrieven die je gestuurd hebt. Ze zagen er altijd zo netjes uit en boordevol inspirerende berichten!

    Dikke kus van Sacha

Laat hier je reactie achter!