blogtip

Blogtip: Sistainable.nl

Er zijn zoveel leuke blogs online te vinden, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer. Ik ga voor jullie zo nu en dan in blog uitlichten. Wie weet zit er wat voor je bij! Vandaag de blog van Maaike. Op www.sistainable.nl blogt Maaike over duurzame keuzes, struikelblokken en hoe het is om met (pleeg)tieners te leven in een wereld die draait om meer-meer-meer.

Vertel eens kort wat over jezelf?

Mijn naam is Maaike. Getrouwd, moeder van een zoon en dochter (beiden inmiddels het huis uit) en momenteel drie extra inwoners, waaronder twee pleegkinderen. 

Sinds 2013 heb ik een eigen Cateringbedrijf, dat ik run vanuit huis. Ik ben altijd een fan geweest van lekker eten en het koken daarvan, dus toen ik ruimte kreeg om dit op te zetten was dat een no-brainer.

Consuminderen, minimalistischer leven, gebruiken wat je hebt: dat zijn allemaal dingen waar ik door de periodes heen mee bezig ben geweest. Daarover schreef ik al vaker, dat uitbreiden leek niet meer dan logisch.

Waar gaat je blog over?

Ik wil met SIStainable consumenten bewuster maken van de kleine stappen die je zelf kunt zetten om op grootse schaal verschil te maken. Via dit platform deel ik mijn kennis over duurzaamheid en tips voor een bewuster leven. 

Mettertijd zou ik ook wel lezingen willen geven, maar eerst maar eens kijken hoe ik dit vorm kan gaan geven in de beperkte tijd die een dag nou eenmaal heeft. 😉

Waarom ben je begonnen met bloggen?

Als jong gezin rolden we al vroeg in pleegzorg. Speciaal daarvoor zijn we ook verhuisd naar een grotere woning (7 slaapkamers), maar dat zat wel meteen aan de top van ons budget. 

Daarbij was het vanwege de gezinssamenstelling niet handig als ik buitenshuis ging werken. En dat was, in een wereld die steeds maar duurder werd, niet altijd makkelijk. Dat was één van de redenen dat ik altijd kritisch keek naar de aankopen die gedaan moesten worden en op die manier groeide het besef dat genoeg ook gewoon genoeg is. 

Gek genoeg dacht ik altijd dat iedereen bezig was met het milieu, de vraagstukken rondom de consumptiemaatschappij en dergelijke. Maar als ik er iets over schreef op bijvoorbeeld Facebook, dan kreeg ik soms meer vragen dan herkenning. Daarom ben ik gestart met het Platform SIStainable, waarop ik op een laagdrempelige manier mensen aan het denken wil zetten over de maatschappij waar we in zitten en hoe daar je eigen duurzame koers in te varen.

Het hoeft allemaal niet belerend te zijn. Ik denk dat mensen meer hebben aan prikkelende info dan aan het aanpraten van dingen als bijvoorbeeld vliegschaamte. Schaamte gaat ondergronds en dan is er geen ruimte meer voor gesprek. Ik hoop dat ik mensen kan uitnodigen om op een andere manier naar het consumentisme te kijken.

Hoe vaak komt iets online?

SIStainable is gestart met het idee dat er verschillende schrijvers vanuit hun eigen hoek een bijdrage kunnen leveren. SISter-writers. 🙂 Echt een platform dus, breder gedragen en dus niet alleen vanuit mijn pen. 

Vooralsnog zit ik in de opstartfase en probeer ikzelf drie maal in de week een blog online te zetten. Dit zijn geen grote lappen tekst, eerder een kort stukje wat je weer mee kan nemen in je gedachten de rest van de dag.

Schrijven kost me niet veel moeite, dat heb ik altijd al gedaan. Over de vormgeving heb ik wel specifieke ideeën, dus daar maak ik het mezelf niet makkelijk mee. Inmiddels heb ik geleerd hoe ik in Canva moet werken en kan ik ook overweg met dingen die me voorheen op z’n minst uitdagend leken. 

In de maand mei heb ik bijvoorbeeld een serie gemaakt naar het Belgische initiatief ‘Mei Plasticvrij’ met langs het alfabet allemaal tips waar je een duurzame ‘swab’ kunt maken. Dat was best een uitdaging, want 26 mini-blogs plús een pin schrijven naast volle werkweken is toch wel een uitdaging. 😉 

Al met al ben ik benieuwd wat het allemaal gaat brengen. Het schrijven geeft mij in ieder geval veel plezier en ik vind het leuk om in gesprek te zijn met mensen die ook allemaal hun weg zoeken in Duurzaamheidsland. 

Uiteindelijk moeten we het met elkaar doen: je gezin runnen, alles draaiende houden, rekening houden met de grenzen van wat de wereld aankan en jezelf niet kwijt raken in dit alles.

Nieuwsgierig naar Maaike haar blog? Neem eens een bezoekje!

❤ Heb jij ook een website/blog dat gaat over het moederschap, natuurlijke producten, gezondheid, huishouden, minimalisme, eenvoudig leven o.i.d.? Dan zou ik graag jouw website eens in het zonnetje ☀ willen zetten en mijn doelgroep met jouw website kennis laten maken. Ik zou graag een link met je willen uitwisselen en wat schrijven op MoedersMinimalisme.nl over jouw website! Interesse? Stuur me een mailtje!


Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!