Katoenen broodzakken

Inge Barmentlo is 44 jaar, moeder van 4, getrouwd met Gert. Inge heeft heel lang als psycholoog gewerkt en een paar jaar geleden een switch gemaakt naar Bag-again, haar eigen bedrijf (groothandel en consumentenwebshop) in zero waste artikelen.

Waarom ben je Bag-again begonnen?

Ik verbaasde me over de hoeveelheid plastic afval die wij als gezin produceerden en wilde dat verminderen. Ik ben me erin gaan verdiepen en herontdekte het bestaan van de plastic soep. Ik realiseerde me dat die ontstaan is door menselijk toedoen en dat het verwijderen van de plastic soep (o.a. door Boyan Slat met de Ocean Clean Up) alleen maar zin heeft als er niks meer in zee bij komt.

Bag-agian
Hoewel ik zelf nooit iets op straat gooi, maak ik door mijn aankopen in plastic verpakkingen toch een statement. Ik wilde dat niet meer. Ik ontdekte dat er meer mensen zijn met dezelfde ideeën, o.a. Bea Johnson, Lauren Singer, Nicky en Jessie Kroon van Het Zero Waste Project. Zij inspireerden me tot het verminderen van mijn persoonlijke afval. Dat wilde ik voor een breder publiek toegankelijk maken met eenvoudige producten. Ik besloot mijn baan op te zeggen en bracht als eerste de Bag-again broodzak van biologisch katoen op de markt.

Goed verhaal
Inmiddels verkoop ik meerdere soorten zakjes van biologisch katoen en een aanvullend assortiment van producten waarmee je afval en plastic vermindert, zoals rietjes van rvs, bamboe tandenborstels en wasbare make up pads. Ik zorg ervoor dat de Bag-again producten fair gemaakt worden, niet door kinderhandjes en tegen eerlijke lonen, en dat het vervoer naar Nederland gecompenseerd wordt door bomen te planten. Achter alle producten in de webshop zit een goed verhaal. Ik probeer ze zo dichtbij mogelijk in te kopen en overleg ook met leveranciers hoe ze verzenden en of ze het zonder plastic willen verpakken en versturen. Zelf verstuur ik mijn orders zoveel mogelijk in hergebruikte dozen en uiteraard zonder plastic.

Kun je brood invriezen in een katoenen zak? En blijft het lang vers?

Je kunt je brood gewoon invriezen in de zak, dat doe ik al jaren inmiddels. Het katoen zorgt ervoor dat het brood kan ademen en dat doet veel broden goed, de korst blijft knapperig. Sommige broden drogen sneller uit. Je kunt het dan met zak en al in een broodtrommel doen of er een theedoek extra omheen wikkelen. Als je wilt, kun je hier gelukkig altijd een oplossing voor vinden, bijv. vaker vers brood kopen, dat is trouwens ook veel lekkerder dan brood uit de vriezer. Het is echt een Nederlandse gewoonte om brood in te vriezen, in de landen om Nederland heen koopt men iedere dag vers brood.

Welk product verkoop je het meest in je webwinkel?

De broodzakken verkoop ik het meest, hoewel de wasbare make up pads ook goed verkopen.

Welk product scheelt een hoop afval?

Dat hangt er helemaal van af wat je normaal gesproken vaak in plastic koopt. Eet je veel brood, dan zul je met een katoenen broodzak veel plastic besparen. Eet je veel groente en fruit dat je normaal koopt in plastic zakjes, dan bespaar je veel met herbruikbare groente en fruitzakjes. Eet en drink je veel onderweg: dan heb je veel aan een eigen beker, mason jar, lunchtrommel, rietje en bestek plus stoffen servet in je tas. De impact die je kunt maken, hangt dus af van je levensstijl: je gaat natuurlijk geen katoenen broodzak kopen als je zelden een brood koopt.

Ben je ook minimalist?

Doordat ik op mijn afval ging letten, nam meteen ik mijn hele koopgedrag onder de loep, want niet al het verpakkingsafval komt van de boodschappen maar ook van andere spullen die je koopt. Ik doe inmiddels minder impulsaankopen en heb ik veel spullen in huis weggegeven: spullen die ik weinig gebruikte of dubbel had. Ik denk goed na wat ik nodig heb en meestal kom ik er dan achter dat ik het niet echt nodig heb, dan koop ik het dus niet. Shoppen doe ik nog wel, maar dan omdat we echt iets nodig hebben en dan gaan we lekker gezellig ergens koffie drinken. Het fijne is dat je meer tijd in je hoofd over hebt voor de kleine maar zo waardevolle dingen: een wandeling met de hond, in de tuin rommelen, een boek lezen en een goed gesprek.

 

Heb je ook tips voor moeders die graag op afval willen minimaliseren?

Voor moeders met jonge kinderen zou ik wasbare luiers zeker overwegen. Ik heb ze zelf helaas nooit gebruikt omdat mijn jongste al 10 is en ik hier in de tijd dat ze in de luiers zaten, nog helemaal niet mee bezig was. Er zijn tegenwoordig een heleboel mooie te koop, ook tweedehands.
Verder weet ik uit ervaring dat kinderen heel fijn kunnen spelen met bijna niks, zolang ze niet teveel input krijgen vanuit reclames, zullen ze daar zelf ook niet om vragen. Hoe meer speelgoed er is, hoe minder ze spelen lijkt het wel. Ze kiezen vaak voor bepaald speelgoed waar ze hun fantasie in kwijt kunnen. Investeer in kwaliteitsspeelgoed waar ze jaren mee kunnen doen, dat kun je ook tweedehands kopen trouwens, dan kun je het vaak zonder verpakking kopen.

De markt
De markt is dé plek om verpakkingsvrij boodschappen te doen voor het gezin: brood, kaas, noten, groente en fruit kun je er makkelijk zonder plastic kopen. Maak zelf je groente en fruithapjes voor je kind en neem het mee in een leeg jampotje: vers, verpakkingsvrij, lekvrij.
Bak zelf koekjes of koop in ieder geval geen koekjes in een éénstuksverpakking. Koekjes(deeg) kun je ook invriezen en zo een heleboel tegelijk maken, dat scheelt tijd.

1000 pakjes drinken
Laat je kind een beker met water, thee of limonade meenemen naar school. Over de hele basisschoolperiode scheelt dat meer dan 1000 pakjes drinken per kind. Oudere kinderen kunnen een waterfles meenemen naar school en hun lunch in een lunchtrommel zodat ze eerder dát zullen eten, in plaats van iets in de schoolkantine of supermarkt te kopen. Maar push niet teveel, daar kunnen vooral pubers niet tegen. Het gaat ook om het sluiten van compromissen over dit soort dingen als de kinderen wat ouder worden. Het is logisch dat ze een eigen mening vormen en die ruimte kun je ook laten. Je kunt door je eigen gedrag laten zien wat jij belangrijk vindt.

Verpakkingsvrije zones
Ik hoop dat er in meer reguliere supermarkten verpakkingsvrije zones komen, waar je kunt tappen of in grote hoeveelheden kunt kopen. Dat zou het zero waste boodschappen doen toegankelijker maken voor een breed publiek. Ook hoop ik echt dat statiegeld op zuivel heringevoerd wordt. Dat zou veel plastic afval schelen!

Ik wens iedereen plezier in de zero waste levensstijl, zero waste is niet nul afval maar wel op een eenvoudige manier en in je eigen tempo veel minder afval.

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

One thought to “Katoenen broodzakken”

Laat hier je reactie achter!