10 tips voor minimalistisch inpakken

minimalistisch-inpakken

Het is zomer en velen van ons gaan er eventjes tussenuit. De één gaat kamperen en de ander gaat in een luxe hotel. Hoe dan ook, we moeten allemaal één ding doen: inpakken. Maar die tassen! We slepen vaak veel te veel mee. Je weet wel, voor het geval dat. Maar wat is dan wijsheid? Hoe kun je genieten van je vakantie of reis zonder dat je spullen tekort komt?

10 tips om minimalistisch in te pakken

1) Zoek eerst je bagage uit

In plaats van eerst de spullen bij elkaar te zoeken die je graag mee wilt nemen, pak je eerst de tassen/koffers bij elkaar dat je maximaal met je mee wilt sjouwen. Je kunt bijv. kiezen voor één grote rugtas of koffer per persoon. Of bijvoorbeeld één grote tas voor je 3 kinderen. Daag jezelf eens uit om niet een hele grote tassen uit te zoeken. Het doel is dan uiteraard dat alles daar in moet passen en je er geen extra bagage bij pakt. Past alles er niet in? Minimaliseer je bagage totdat het past.

2) Maak een stuff-list

Maak een lijstje van de spullen die je graag mee wilt nemen. Zet deze lijst bijvoorbeeld in je telefoon of in je MM-huishoudboek, zodat je de lijst volgend jaar ook weer kan gebruiken. Zet een kruisje achter de spullen waar je eventueel ook zonder zou kunnen. Vul je tas aan de hand van het lijstje. Past niet alles in de tas? Verwijder dan als eerste de spullen met een kruisje.

3) Neem zeep mee in plaats van veel kleding

Waar je ook bent, een shirtje is snel op de hand gewassen en vaak ook zo maar weer droog. Het is echt onnodig om een koffer vol kleding mee te nemen. Zoek een minimale garderobe uit voor je vakantie, wat gemakkelijk met elkaar te combineren is. Zorg dat de stoffen licht van gewicht zijn, zodat ze niet te zwaar zijn om te sjouwen en snel weer droog zijn na het wassen. Neem niet een hele bus wasmiddel mee, maar bijvoorbeeld een klein stukje Marseillezeep. Je zult zien dat vaak ook kinderen het leuk werk vinden om hun kleding met de hand te wassen.

4) Rol je kleding

Rol je kleding op, in plaats van dit te vouwen. Dit scheelt kreukels én ruimte. Zie ook onderstaand filmpje.

5) Zoek kleine alternatieven

Zijn dat dikke voorleesboek én dat kleurboek wél zo handig? Misschien kun je ook dat éne boekje meenemen waar verhaaltjes én kleurplaten in staan? Misschien kun je ook een stukje zeep meenemen in plaats van die drie grote flessen douchegel. Of misschien neemt je vest veel minder ruimte in dan je jas en zijn ze net zo warm? In ieder geval, kijk eens kritisch naar wat je meeneemt en vraag je bij ieder ding af of er ook een kleiner alternatief is.

6) Kun je ook zonder?

Als je alles hebt ingepakt kun je nog éénmaal even kritisch naar je spullen kijken. Zitten er nog spullen tussen waar je eigenlijk ook wel zonder kan op vakantie? Daag jezelf eens uit en laat het thuis!

7) Beperk schoenen

Doe een paar schoenen aan en neem max nog één ander soort mee (bijv. sandalen). Ze zullen je echt niet van de straat halen als je gympies niet goed matchen bij je jurkje. Schoenen nemen veel ruimte in, kies dus bewust. Wil je nog een stel gewone schoenen meenemen? Doe er dan kleine spulletjes in, zoals sokken of natuurlijke zonnebrandolie.

8) Vermijd duplicaten

Vooral als je met meerdere gezinsleden op vakantie gaat, die voor zichzelf gaan inpakken loop je kans dat ieder zijn eigen tas vult met bijv. spullen zoals tandpasta, opladers en meer van die spullen die echt niet dubbel mee hoeven. Check daarom alle bagage nog eens op duplicaten.

9) Neem een e-reader mee

Houd je van lezen? Houd die stapels dikke boeken alsjeblieft thuis en schaf een e-reader aan. Eenmaal gewend, wil je niet meer anders voor je vakantie. Boeken zijn zwaar en nemen veel ruimte in. Een e-reader is licht van gewicht en je kunt er zoveel boeken op kwijt als je maar wilt.

10) Beperk speelgoed

Natuurlijk mogen je kinderen wel wat speelgoed mee nemen, maar dat hoef je niet te overdrijven. Geef ze bijvoorbeeld de opdracht om allemaal 1 of 2 kleine dingen uit te zoeken. Maar in de praktijk hebben ze op het vakantie-adres al zoveel afleiding dat ze helemaal niet naar het speelgoed omkijken. Kleine kinderen vermaken zich vaak al met gewoon wat knijpers, schelpjes of een emmertje water. Laat grotere kinderen ook eens hun fantasie gebruiken. Laat ze zelf eens speelgoed maken van spullen die de natuur hun biedt. Pinterest staat vol met ideeën!

Handig om mee te nemen op reis:

– Sneldrogende Hamamdoek

Een sneldrogende Hamamdoek is multifunctioneel. Doordat de doeken snel drogen zijn deze uitstekend te gebruiken als strandlaken, dekentje of handdoek. Hamamdoeken zijn o.a. hier te bestellen.

– Packing cube

Lichtgewicht packingcubes zijn ideaal. Je kunt er ontzettend veel in kwijt, wanneer je je kleding klein oprolt. Zie ook dit filmpje. Zo kun je meer meenemen in een kleinere tas. Je kunt ze in veel verschillende formaten hier bestellen.

Tip: Al op vakantie geweest? Schrijf op wat je wel en niet hebt gebruikt en bewaar de notities voor je volgende vakantie.

Heb jij nog goeie tips? Laat het me hieronder weten!

Lees ook:

Wil je graag leren om te minimaliseren? Dan zijn deze twee e-books zeker iets voor jou:

Wil je graag alle nieuwe blogs in je mailbox ontvangen? Laat dan hiernaast je mailadres achter. En lees je dit op je telefoon? Dan kun je dat bijna helemaal onderaan de pagina doen.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.152 andere abonnees

21 gedachten over “10 tips voor minimalistisch inpakken”

    1. Wij zijn helemaal blij met de Reisenthel Allrounder tassen. We zijn met z’n 5en en iedereen heeft 1 tas, allemaal een andere kleur zodat je niet hoeft te zoeken van wie welke is. Naast het grote vak zitten er 6 zijvakjes in voor sokken, etc. De tassen gaan open met rechtstaande randen (à la oude doktertassen). In de tent staan ze op een rijtje, het ziet er gelijk geordend uit!

  1. Shampoo of douchegel kunnen ook prima voor n handwasje. Wil je niet te veel zeulen hiermee, neem dan een verpakking mee die niet meer vol is. Is de flacon leeg, kun je ter plaatse weggooien …

  2. Ik heb een standaard lijstje voor de kinderen. 3&5jr. Elk een knuffel voor in bed
    Kleurtjes en papier
    Elk een tablet
    Iets nieuws om uren mee te spelen zoals tweedehands playmobile of lego.
    We hebben ook tweedehands een minidvdspeler gekocht. Ideaal voor regenachtige dagen.

    En ook voorleesboekjes zijn digitaal zoals studio 100 met maya de bij, mega mindy en kabouter plop boeken.
    De avond ervoor nieuwe spelletjes op de tablet werkt ook goed.
    In de auto gaat een mandje tussen de twee stoelen met hun speeltjes en drinkflessen en wat lekkers.

    Verder check ik altijd wat de camping heeft aan speeltuin en zwembad en wat het animatieteam heeft en wat in de buurt is. Indoor speeltuin of zwembad bij regendagen. Elke ochtend na het ontbijt naar de knutselclub bijvoorbeeld en daarna de speeltuin, mini pretparkjes ( drenthe: wondere wereld, kabouterland, rijk der kabouters, drouwenerzand enz)

    Bij de knutselclub leren ze ook vriendjes op de camping kennen die ook speelgoed mee hebben

  3. Hai Dieuwke,

    Ik lees je leuke berichten altijd met veel plezier en ga ook vaak aan de slag met je tips & tricks. Ze zijn superhandig en maken me bewust van alle spullen om me heen.

    Ook dit bericht is nuttig, en ik denk (hoop) dat ik er nog een toepasselijke toevoeging heb. Ik heb namelijk een winkel De Zeepshop, en daar kun je blokjes biologische zeep vinden je die je, naast zeep voor je lichaam, ook kunt gebruiken als haarzeep. Superhandig, goed voor je haar, en ook nog puur natuur.

    Ik hoop dat ik zo ook een klein steentje bij kan dragen aan het minimaliseren van afval, aan natuurlijk leven en het maximaal gebruiken van de ruimte die je hebt. 😉

  4. Outdoor winkels zijn goed voor minimaliseren. Je hebt er bv alles in een zeep, te gebruiken voor shampoo, handwas, vaatwas etc. In de vorm van zeepblaadjes is nog compacter dan gel.

    Apps op je smartphone kunnen kaarten, boeken, spelletjes etc vervangen.

    Ook ben ik creatief met kleding. Ik heb 1 broek aan en een legging (=pyjama broek) en regenbroek in mijn tas. Als mijn gewone broek te vies is, was ik die en doe tijdelijk mijn regenbroek of legging aan.

  5. Voor wie (nog) niet aan een e-reader wil: neem één leesboek mee en ruil het als je het uit hebt. Veel campings en hotels hebben een boekenplank in de receptie. Of zoek via internet een minibieb (NL) of little library! Wie weet wat voor verrassends je zal gaan lezen 🙂

    1. In plaats van packing cubes gebruik ik vaak zipper-bags voor losse spullen, sokken etc. Deze kan je zelfs min of meer vacuüm persen voor het sluiten, zodat ze weinig ruimte innemen en alles toch georganiseerd is.

  6. Voor het zwemmen (strand, meer of zwembad) neem ik altijd een oud gekleurd (niet wit!) tweepersoons laken mee voor op het gras of zand; daar kunnen we met het hele gezin op. Droogt lekker snel en is ook makkelijk even te wassen. Scheelt een hoop badhanddoeken.

  7. Vroeger in m’n scoutingtijd, deden we alles in lege fotorolletjes busjes . Zoiets kan je bij Xenos ook wel kopen; kleine flesjes die droogblijven. Nooit grote verpakkingen mee. En ik maak altijd een basic lijst met ‘kan ik eten, drinken, kan ik slapen (van oordopjes tot pyjama), kan ik mezelf schoonhouden, heb ik nog oude shirts, onderbroeken die na gebruik weg kunnen. Kan ik spelen, lezen, schrijven. Schoenen vind ik de lastigste uitdaging. Met maat 43 zijn ze altijd groot, zelfs slippers. En de opladers voor van alles. Zonder snoeren en batterijen op vakantie lukt bijna niet.

  8. We gaan over een paar weken 4 weken naar Zuid-Afrika en we hebben 1 koffer aangemeld bij KLM. Ik ben benieuwd. 2 volwassen en 2 jongens van 4 en 2 jaar oud. Vorige keer hadden we 2 koffers en sommige spullen niet gebruikt. Dus denk dat het wel gaat lukken. Ik heb wel de regel als ik de kleren op vakantie niet draag dan laat ik ze achter in Zuid-Afrika om weg te geven. En als ik ruimte over heb worden de gaatjes opgevuld met te kleine kinderkleding die ik daar ook achterlaat.

  9. Leuk om te lezen! Wij reizen (ook drie weken) altijd met alleen een ‘handbagage-rugzak’. Misschien heb je nog wat aan deze tips:
    – Dr. Bronner’s (18 in 1!) zeep
    – jojoba- olie (als leave-in conditioner, om make-up te verwijderen en als ‘bodymilk’)
    – een scheerlijn om mijn wasjes overal te kunnen drogen
    – geen lange broek, maar een legging voor onder een rok of jurkje
    – schoenen waar je lekker op loopt aan, slippers mee

    Als je weer thuis bent, ben je zo klaar met wassen en opruimen. Heerlijk!

  10. Wat een handige tips! Ik heb er nog nooit aan gedacht om mijn kleding op te rollen. Terwijl één van mijn grootste irritatiepunten op vakantie is dat mijn kleding verkreukeld is (zover je irritaties kan hebben op vakantie).

    Met vriendelijke groet,

    Anne

Laat hier je reactie achter!