Dagtaak: de maand- en weekplanning

Een goed huishouden staat of valt met een goede planning. Geloof me. Een goede planning is heilig. Voorheen hield ik heus al mijn afspraken bij in mijn agenda, maar iets bij houden is iets anders dan iets plannen.

Als je op vrijdag op een verjaardag moet, kun je bijvoorbeeld op woensdag inplannen dat je een cadeautje gaat halen. En als je op zaterdag naar een trouwerij gaat, dan wil je misschien nog naar de kapper. En als je kinderen op maandag verkleed naar school mogen, dan wil je misschien op zaterdag kijken hoe ze verkleed gaan. Vooruit denken maakt het leven een stuk gemakkelijker, soepeler en fijner.

Het MoedersMinimalisme’s huishoudsysteem adviseert je om bepaalde taken aan een dag te koppelen. Zo ook de planning. Persoonlijk vind ik het ideaal om dit op een zondag te doen. Lekker bij de keukentafel. De kinderen kleuren of spelen met de klei en ik ga er gezellig bij zitten met een kop thee en mijn huishoudboek met de planner erin.

Maar hoe maak je nu een goede planning? Ik geef je een aantal tips.

Tips voor een goede maandplanning

Aan het einde van iedere maand maak ik weer een planning voor de nieuwe maand. Hieronder geef ik je een aantal voorbeelden van dingen die je in je maandplanning kunt zetten. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal te gebruiken, maar kijk wat jij handig vindt voor jouw huishouden.

Een maandplanner kun je trouwens zelf maken in bijvoorbeeld je bulletjournal of een ander schrift, maar je kunt hem ook online opzoeken en uitprinten maar er zijn natuurlijk ook speciale planners te koop. Populaire planners zijn de Structuurjunkie-planner, Mascha-planner, of de Succes-planner. Zelf gebruik ik mijn GreenBook ervoor, dat is een uitwisbaar schrift. Dit is tevens mijn huishoudboek.

Ook is het handig om verschillende kleurtjes te gebruiken of symbolen te gebruiken zodat je maandplanning wat rustiger oogt.

Tip: Wil je liever je planning in het zicht? (om met huisgenoten te delen bijv.) Dan is misschien een herbruikbare maandplanner iets voor jou. Je kunt deze op ieder glad oppervlak plakken, bijvoorbeeld op je keukendeur. (binnen of buitenkant)

Deze is verkrijgbaar via ourgreenstory.nl. Er zijn ook ‘sticky notes’ verkrijgbaar en pennen en potloden in verschillende kleuren. Ideaal hoor! Je kunt alles met een doekje weer uitwissen. En het is dus beter voor het milieu natuurlijk, want het gaat lang mee en scheelt veel papier.

Stap 1. Maanddoel

Als eerste bedenk je een doel voor jezelf voor deze maand en die zet je ergens bovenaan. Misschien wil je deze maand je slaapkamer geminimaliseerd hebben, of een halve kilo afvallen of misschien wil je wel een boek gelezen hebben.

Vervolgens deel je dit maanddoel op in 4 subdoelen. Als je je slaapkamer wilt minimaliseren, kun je dit opdelen in 4 delen. Wil je afvallen dan kun je in week 1 bijvoorbeeld gezonde tussendoortjes bedenken en halen, in week 2 beweging in je ochtendroutine aanbrengen, in week 3 een boek lezen over gezonde voeding enz.

Zet deze subdoelen aan het begin of het eind van iedere week.

Natuurlijk evalueer je ook je maanddoel van de vorige maand. Wat ging goed? En wat kan beter?

Stap 2. Activiteiten

Pak je agenda erbij en vul je alle activiteiten die in je agenda staan in je planner. Denk aan verjaardagen, vergaderingen, feestjes enz.

Stap 3. Vooruit plannen

Nu ga je even vooruit denken. Want wat kun je voor al die activiteiten die je net hebt opgeschreven voorbereiden? Zoals voor verjaardagen, feesten, activiteiten op school of gebeurtenissen op je werk? Misschien moet je nog een cadeau uitzoeken, een kaartje schrijven of iets anders voorbereiden. Plan het in! Vergeet ook niet de actiepunten in te plannen voor het sinterklaasfeest, kerst, verjaardagen, vakantie enz. Zie hier voor kant en klare afvinklijsten voor in je planner/huishoudboek.

Stap 4. Maaltijdplan

Vul dan voor de hele maand je maaltijdplan in. Misschien heb je een vast maaltijdplan, zo ideaal! Zo weet je wat je de hele maand gaat eten, hoef je daar niet meer over na te denken.

Stap 5. Wat je verder nog in zou kunnen plannen

  • Dagtaken
  • De PoetsPlanning
  • Je cyclus (lees ook het boek ‘De cyclus-strategy‘!)
  • Iets leuks om met je partner te doen
  • Iets leuks om met je vriendinnen te doen
  • Tijd voor jezelf
De sticky whiteboard van GreenStory

Weekplanning

Wanneer je de weekplanning doet is het vooral een controle van de maandplanning.

Stap 1. Activiteiten-check

Je hebt bij je maandplanning reeds al je afspraken in je planner gezet. Maar het kan zijn dat er nog weer afspraken bij zijn gekomen. Deze check je aan het begin van iedere week.

Stap 2. Planning-check

Zijn er nog dingen die je vergeten bent vooruit de plannen? Check dit aan de hand van je afspraken. Zo nodig kun je dit nog voor deze week inplannen.

Stap 3. Maaltijden-check

Heb je alle boodschappen in huis? Maak eventueel een boodschappenlijst. Lees ook deze blog over boodschappen doen voor handige tips.

Stap 4. Weekdoel

En natuurlijk sta je aan het begin van iedere week even stil bij je maand en weekdoel. Hoe ga je het aanpakken? En wanneer ga je wat doen?

Succes!

Moeders Minimalisme’s dagtaken

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

One thought to “Dagtaak: de maand- en weekplanning”

  1. Scheelt zo veel he, een beetje plannen. Ik doe het met mijn maaltijden, met de dingen die ik in een week wil doen en met verjaardagen en feestdagen. Zo veel fijner dan alles op de valreep doen.

Laat hier je reactie achter!