Weg met de plastictas

Een belasting voor milieu en dierWist je dat de mens gemiddeld 300 plastictasjes per jaar verbruikt? 300!! Plastictassen kunnen heel erg moeilijk worden gerecycled, vanwege hun samenstelling. En op zee doodt de plastic tas afval minstens 100.000 vogels, walvissen, dolfijnen, zeeleeuwen, zeehonden en schildpadden. Elk jaar! Maar ook op land maken plastic tassen vele slachtoffers, zoals kamelen, koeien en geiten. Gelukkig komt er in steeds meer landen een verbod op de plastic tas, ook in Nederland is het per 1 januari 2016 verboden om gratis plastic tasjes uit te delen. Maar kom op! We kunnen toch ook zonder?

Het verbaast me altijd wanneer ik door de stad of over de markt loop hoeveel mensen geen fatsoenlijke tas bij zich hebben en een plastic tas kopen. Lieve mensen, dit kan toch anders? Waarom nemen we niet allemaal gewoon een stevige boodschappentas mee? Zo’n wegwerp plasticproduct is toch volledig overbodig?

Voorheen droeg ik altijd een leuk rood schoudertasje. Het nadeel daarvan is dat er bijna niets in kan. Daarom heb ik tegenwoordig altijd deze stevige rugtas bij me mét daarin nog een extra stoffen tas. Echt ideaal! Ik zal je vertellen waarom:

 

rugtasDe voordelen van een rugtas:

– Je hebt een betere houding met een rugtas dan met een schoudertas (je staat rechter)

– Je hebt je handen altijd vrij om je kinderen te tillen, je fiets te pakken of je paraplu vast te houden

– Alles wat je onderweg mee moet nemen, krijgt of koopt kan in de rugtas

– Een (stevige) rugtas is duurzaam

– Je hoeft nooit meer plastictasjes aan te nemen wat je hebt altijd een goed alternatief bij je

– Je hoeft nooit meer om je pinpas, telefoon of sleutels te zoeken want die zitten altijd in het daarvoor bestemde vakje

– Je hebt geen fietstassen nodig

 

Kijk daarom in je kast of je nog een (rug)tas hebt liggen of schaf er ééntje aan. (een van de weinige dingen waar een minimalist, naar mijn mening, niet zonder kan) Ben je niet het type voor een rugtas? Een andere tas is natuurlijk ook prima. Het gaat erom dat je geen plastic-afval meer aanneemt.

 

Rugtas

rugtas zwart

 

 

 

 

 

 

 

 

Aanrader: volg de plasticsoupfoundation op Facebook.

 

Nog niet overtuigd? Dan zou je onderstaand filmpje over de plastictas écht eventjes moeten kijken! (4 minuutjes)

 

 

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Weg met de plastictas”

  1. Ik heb eigenlijk ook altijd een rugzak bij me als ik boodschappen ga doen. Super handig! Hier doe ik lichte boodschappen in en er zitten ook vaak 2 of 3 canvas boodschappen tassen in. De meeste daarvan hebben wij gekregen en laatst heb ik er een paar bij de kringloop gekocht voor weinig, omdat de oude echt bijna versleten zijn. Gisteren heb ik zo’n nettasje gekocht bij de biowinkel, vond ik wel prijzig overigens, 5 euro! Mijn rugzak begon kapot te gaan en dus heb ik een 2e hands rugzak gekocht op de Kerkmarkt voor een paar centen, kan ik weer even vooruit, dus zo kan het ook: je koopt een ander zijn “rommel” en bespaar daardoor geld voor mezelfen afval voor de ander. Fietstassen heb ik nog wel gewoon hoor, daar gaan de gevulde boodschappentassen in van de winkel naar huis.

Laat hier je reactie achter!