Weekblog week 35: Over de theepot, schaaltjes en te volle keukenkastjes…

Jaaa, de week begon gezellig! Ik werd maandag 40 jaar! En jullie raden nooit wat ik voor mijn verjaardag heb gekregen. Jaaa, een theepot! Een poosje terug vroeg ik jullie op mijn sociale media of jullie een theepot hadden en ook gezellig om de tafel thee dronken met de kinderen. Er werd echt massaal gereageerd.

Ik had al jaren geen theepot meer (want quooker), maar toen we op vakantie waren vond ik het zo gezellig om samen met onze dochter (9) aan tafel te zitten met een gevulde theepot en spelletjes te doen. Dus nu hebben wij ook weer een dienblad in huis, met een theepot, een koekjestrommel en bijpassende theekopjes. En het is werkelijk lekker kneuterig, maar zó genieten. 🙂

Voor wie het wil weten: De theepot is van het Deenze merk Bitz, is van echt aardewerk en heeft een ingebouwd theefilter.

Ik bedenk me ineens dat ik ooit eens een blog schreef over afvalvrij theedrinken. Want wist je dat in de meeste papieren theezakjes kunststof in verwerkt? Dit kun je dus niet in bij gft-afval doen.

De minimaliseeropdracht van de week: schaaltjes en kommetjes minimaliseren

Moeders zijn zich er vaak niet eens bewust van, maar velen hebben massa’s schaaltjes in de keukenkastjes liggen. Schaaltjes voor de yoghurt, schaaltjes voor de soep, schaaltjes voor de nootjes, glazen schaaltjes, stenen schaaltjes, plastic schaaltjes, hele grote schalen en hele kleine schaaltjes. En gebruik je alles dagelijks? Vast niet.

Bespaar je het geld en de ruimte en houd het simpel! Lees hier het stappenplan.

Lezersvraag: Hoe kan ik mijn keukenkastjes minimaliseren? Ik heb het al eens gedaan maar ik heb nog steeds veel te veel.

Hoi L. Je vraag past mooi bij de mini-minimaliseeropdracht van de week! Ik denk dat de gemiddelde Nederlander veel te veel spullen in zijn of haar keukenkastjes heeft staan. Vaak zijn we bang om het weg te doen omdat we denken… ‘want als ik het op een dag nog nodig heb’ of ‘zo zonde om weg te doen…’

Ik adviseer je om de spullen waarvan je denkt het niet nodig te hebben, in een doos kunnen doen. En je mag hierbij best wel wat extreem zijn voor je gevoel. Je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt. Zet de doos weg en zet er een datum op. Zo kun je iets op ‘proef’ weg doen. Mocht je het voorwerp alsnog missen, dan kun je het natuurlijk nog uit de doos halen. Heb je de spullen na een aantal maanden niet gemist? Dan weet je dat je de spullen met een gerust hart kunt doneren aan iemand die het wel nodig heeft.

Lees deze blog voor nog een aantal andere minimaliseerhacks.

Heb jij ook een lezersvraag? Reageer hieronder of mail je vraag naar dieuwke@moedersminimalisme.nl. Je vraag blijft anoniem!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

One thought to “Weekblog week 35: Over de theepot, schaaltjes en te volle keukenkastjes…”

  1. Bij alles wat ik tegenwoordig aanschaf voor in de keuken en bij alles wat ik al heb kijk ik of ik het voor meerdere dingen kan gebruiken. Zo doen mijn soepkommen ook dienst als dessertschaaltjes en snackschaaltjes. Gebruik ik mijn deeg kom als saladeschaal of ik gebruik daar voor een glazen ovenschaal die ik ook gebruik als serveerschalen voor aardappelen en groente gebruik als ik visite he en geen pannen op tafel wil zetten tijdens het eten . Heb ik glazen van dik glas die niet alleen voor limonade gebruikt worden maar ook dienst doen als theeglazen. Mijn snijplanken gebruik ik ook als serveerplankjes voor vleeswaren en kaas tijdens verjaardagen. Op deze manier heb ik al veel ruimte vrijgemaakt in mijn keukenkastjes en bespaar ik ook nog eens een hoop geld. In het begin was ik best wel benauwd dat ik spijt zou krijgen als ik dingen die kapot gingen niet verving, maar in de praktijk blijkt dat ik de meeste dingen totaal niet mis , sterker nog ik kwam laatst een doos tegen op zolder met spullen die ik weggezet had om te kijken of ik ze zou missen en was totaal vergeten dat die doos daar nog steeds stond. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog wel eens in de verleiding kom als ik in een winkel iets moois of iets nieuws zie en dan denk zal ik ? Maar gelukkig kan ik de verleiding steeds beter weerstaan en geniet van de ruimte die ik nu in mijn keukenkastjes heb en iets kan pakken zonder eerst de hele kast leeg te moeten halen omdat er te veel in staat. Alles wat er nu staat word ook echt regelmatig gebruikt en staat niet het grootste deel van het jaar te verstoffen.

Laat hier je reactie achter!