Weekblog week 30 – 2020: over de indeling van onze nieuwe speelgoedkast (met 5 tips)

De Facebookgroep ‘Minimaliseren kun je leren’

Deze week werd ik geïnterviewd over mijn Facebookgroep ‘Minimaliseren kun je leren‘. Het was op 3 mei 2014 toen ik op Facebook zocht naar een groep over minimaliseren. Ik zat er op dat moment helemaal vol van. Maar ik zat met veel vragen. Ik had behoefte om met andere gelijkgestemden hierover te praten, maar met wie? Toen ik op Facebook geen groep vond over ontspullen of minimaliseren, besloot ik zelf een groep op te richten. En zo ontstond de besloten online community ‘Minimaliseren kun je leren’.

Wat ik toen nooit kon bedenken is dat de groep in twee jaar zou uitgroeien tot 10.000 leden! Op het moment van schrijven, 6 jaar na oprichting, heeft de groep 34.016 leden!!! Lees in deze blog meer over deze inspirerende Facebookgroep.

Onze nieuwe speelgoedkast

Op veler verzoek dan ook een foto en uitleg van onze nieuwe speelgoedkast. Ik begin op een of andere manier altijd graag achteraan en onderin. Dus ook hier in onze kast. En dan vertel ik jullie volgende week wat over de volgende plank enz. Anders wordt het zo’n ellenlang verhaal voor in een weekblog. (wellicht dat ik het later nog samenvoeg tot een nieuwe blog)

Onze vorige speelgoedkast, wat tevens commode was, was ook al een tweedehandsje, is nu weer naar een nieuwe eigenaar. Onze nieuwe kast is ook niet bepaald nieuw. Hij is al ruim 100 jaar oud en komt uit Frankrijk. We hebben de kast van ‘Stoer yn Hout’ uit Bergum. Hij staat op hoge poten, dat vindt Sipke (onze robotstofzuiger) erg fijn. Die doet iedere avond in huis zijn rondje en kan dan ook mooi onder de grote kast door.

Onder in de kast zitten twee lades. In de linkerlade hebben we o.a. slabbetjes en donkere washandjes die we gebruiken om de vieze toetjes af te vegen na het eten. Toen ik zwanger was van de eerste kreeg ik dat als tip van mijn vriendin en sindsdien heb ik het nooit meer anders gedaan. Het veegt veel beter dan wegwerp-snoetepoetsers, het is goedkoper en natuurlijk is het veel beter voor het milieu.

In de rechterlade zitten wat autootjes om mee over de grond te sjezen, muziekinstrumenten om samen met hun vader na het eten muziek te maken en wat zachte balletjes om spelletjes mee te bedenken in de huiskamer.

Onderin de kast heb ik 4 bakken van de Sigma Homelijn van Sunware. Te bestellen bij o.a. Bol.com of Leenbakker. Ze zijn er in allerlei kleuren en maten, ook deksels kun je apart bestellen. In de bakken heb ik ‘massa-speelgoed’ gedaan. (is dat een woord?) Van dat speelgoed wat uit veel kleine delen bestaat, zoals lego. Ik heb er bewust geen deksels op gedaan zodat het speelgoed gemakkelijk is te pakken en weer op te ruimen.

In de linkerbak zitten poppen, poppenkleertjes en een dokterstasje. Allemaal van mij en mijn dochter geweest. We hebben het poppenspul uitgezocht en wat overgebleven is in deze bak gedaan. Onze peuter vindt het nog leuk om er mee te spelen, dus zolang bewaren we het nog even in de kast. Hoewel ik vroeger in groep 8 nog met poppen speelde, doet dochter Maaike van 8 jaar toch liever iets anders.

In de tweede bak zitten houten blokken. Van onze buurvrouw gekregen. Jilles (2) zal ze zelf niet zo snel pakken, maar zodra ik met hem op de grond ga zitten en actief met hem ga spelen, leert hij dat de mogelijkheden met blokken eindeloos zijn. Vaak worden ze opgeschept door zijn bulldozer. Maar het allermooiste vind hij nog gewoon ouderwets een toren bouwen en die keihard omgooien.

In de derde bak zit een houten treinspoor en toebehoren. Ook gekregen. Voordat het in deze bak belande heb ik al het treinmateriaal gehalveerd en er een ander jongetje blij mee gemaakt. Er zaten in ieder geval wel twee sets in en het was een beetje te overweldigend als ik het spoor tevoorschijn haalde. Nu is het beter te overzien en kan hij er, met een beetje hulp, heerlijk mee spelen.

In de vierde bak zitten spulletjes om zogenaamd eten mee te koken. Hoewel onze dochter vroeger wel een keukentje had, hebben er bewust voor gekozen om Jilles geen keukentje te geven. Ten eerste, neemt het vrijveel ruimte in en ten tweede, met een beetje fantasie heb je al snel een keukentje. Onze dochter en Jilles spelen vaak samen met dit speelgoed. Maaike maakt dan van papier een gaststel, legt het op de poef en voila, een keukentje.

Verder heeft Jilles nog een bak met duplo onder de duplotafel staan. Duplo vind ik geweldig speelgoed. Onze dochter heeft er jaren mee gespeeld en nog bouwt ze de mooiste dingen voor haar broertje. Jilles heeft intussen er nog wat stoere voertuigen van Duplo bijgekregen, waar hij veel mee speelt.

5 tips voor de speelgoedkast

 • Zorg dat je de kast zo indeelt dat het speelgoed gemakkelijk toegankelijk is, maar ook snel weer opgeruimd is.
 • Werk met bakken voor speelgoed zoals blokken, lego enz.
 • Label desnoods de bakken (plaatjes werken ook)
 • Doe alleen speelgoed in de kast wat past bij de fase en interesse van je kind.
 • Laat het speelgoed in je opbergruimte passen, past het niet? Geef dan wat weg.

Volgende week gaan we een plank omhoog!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

5 gedachten over “Weekblog week 30 – 2020: over de indeling van onze nieuwe speelgoedkast (met 5 tips)”

 1. Dank voor je blog, prachtige kast trouwens! Wij hebben een dergelijk exemplaar de tv en boeken ‘verstopt’. Deurtje dicht en je hebt rust, heerlijk!
  Als we terug zijn van vakantie, gaat de bezem door onze speelgoedberg! Ik vind massa-speelgoed een treffende term hoor!
  Èèn spelfoutje, boven de 5 tips staat ‘bouwd’, dat mag bouwt zijn.
  Fijne dag nog verder!

 2. Goede tips, ook dat het aantal van één soort speelgoed te overzien moet zijn, daar gaat het bij mij nog wel eens (vaak) mis. Ps: bouwt (ipv bouwd) in het stukje over duplo.

Laat hier je reactie achter!