Moeders weekblog (week 26)

Deze week een weekblog waarin je het boek ‘ontspullen’ kunt winnen, over de minimale garderobe van onze dochter, een tip over hoe je van je overbodige spullen af kunt komen, over mijn nieuwe draagdoek en meer…

 

24 juni ‘FairtradeUpgrade’ (met winactie!)

Danielle tipte me vandaag over haar webshop FairtradeUpgrade. Ik vind het altijd prachtig wanneer mensen hun idealen nastreven. Danielle: “Ik zou liegen als ik je nu ging vertellen dat ik niet gek meer ben op mooie dingen en alles wat glimt. Maar ik ben er wel achter gekomen dat het nog mooier is en sterker glimt als het eerlijke handel is. Als je er niet bij stil hoeft te staan of er kinderhandjes, leefgebied van de gorilla’s of kilo’s afval aan te pas zijn gekomen om dat mooie artikel wat je net gekocht hebt, te maken.” Danielle verkoopt o.a. prachtige fairmade sieraden, hamamdoeken, kraamcadeautjes én boeken waarvan ze er ééntje weggeeft. Wil jij het boek ‘Ontspullen’ van James Wallman winnen? Laat dan voor 15 juli hieronder weten wat jij als eerste hebt weggedaan of gaat doen bij het ontspullen én volg FairtradeUpgrade via Facebook en/of Instagram.

25 juni ‘Fergees-app’

Vandaag wilde ik jullie eventjes een tip meegeven. Ik zit in een groepsapp dat ‘Fergees-app’ wordt genoemd. ‘Fergees’ is Fries voor gratis. In de groep zitten nu zo’n 25 personen. Het werkt heel simpel, als je iets in je huis vindt dat je niet meer gebruikt, zet je het op de foto voor in de app. En wonder boven wonder is er bijna altijd wel iemand in de groep die het wél goed kan gebruiken. Denk aan regenlaarsjes van je kind die te klein zijn en die een andere moeder nét nodig had voor haar kind. Zo’n netwerk werkt zo ideaal. Het is beter voor het milieu én je portemonnee. Want, vooral als je kinderen hebt, zijn er zoveel spullen in huis dat je maar tijdelijk gebruikt. Dit is een prachtige manier van delen.

 

26 juni ‘De minimale kindergarderobe’

Vandaag heb ik de zomerkleding van mijn dochter (6) weer eens doorgespit. De meeste kleding krijgt ze van o.a. oudere nichtjes. Hier zijn we altijd ontzettend blij mee natuurlijk. Maar omdat ik nog niet wist wat ze wel en niet ging dragen had ik het meeste nog in haar kast liggen. Nu de zomer alweer even bezig is zie ik wel dat zij, net als ieder mens, altijd weer dezelfde kleding pakt. Vooral jurkjes. Ik heb haar tien favoriete setjes in haar kast gehangen. En een paar hoogzomeritems apart gelegd. Kleding die ze niet draagt heb ik doorgegeven aan jongere nichtjes en vriendinnen met dochters. Verder heeft ze 7 hemden, 10 onderbroeken en 10 paar sokken. En nog een bak met een joggingpak en 4 pyjama’s. Dat een minimale garderobe voor je kind zoveel voordelen kent kun je hier lezen. Wil jij er ook een? Lees dan deze blog. Of lees hier 10 tips voor een nette kinderkledingkast. (kijk op mijn instagram voor meer foto’s)

 

27 juni ‘Minimalistische Moeder van de Maand’

Er heeft zich weer een hele leuke ‘minimalistische moeder van de maand’ aangemeld. Haar verhaal komt binnenkort online. Wil je ook eens meedoen en andere mensen inspireren? Je hoeft er echt geen diehard-minimalist voor te zijn. Stuur me gewoon even een berichtje, dan mail ik je een paar vragen toe!

 

28 juni ‘e-bike’

Het was vandaag weer heerlijk fietsweer! Ik heb een e-bike waar ik, zodra het weer het toelaat, mee naar mijn werk toe fiets. Ik ben ongeveer een klein uurtje onderweg. En ik kan je oprecht vertellen, dat mijn e-bike één van mijn luxebezittingen is waar ik ontzettend gelukkig van word. Het is fantastisch om ‘s ochtends vroeg in beweging te zijn, van de natuur te genieten en een heerlijk muziekje of podcast te luisteren. En op de terugweg is het heerlijk om na een drukke werkdag je hoofd leeg te maken. Ik kan het iedereen aanraden. 😉

 

29 juni ‘Nieuwe draagdoek’

Toen ik zwanger was van Jilles kocht ik een ergonomische draagzak van Storchenwiege. Want ik wilde het dragen wel eens proberen. De Storchenwiege is handig en snel en bevalt prima. Maar toen probeerde ik een échte draagdoek en ik kwam er achter dat dat nog véél lekkerder zat! Ik bestelde deze van Bykay en kreeg hem gister binnen. Het nadeel van online bestellen is dat je de stof niet kunt voelen. Er zit nogal verschil in de stof per draagdoek, dus het was een gokje. Deze geweven zwarte van ByKay is redelijk dun en glad. Daardoor valt hij echt prachtig en stijlvol en is hij gemakkelijk te knopen. Ook heb ik nog een blauwe van Little Frog die lekker warm en zacht is. Maken jullie ook gebruik van een draagdoek? Of hebben jullie dat gedaan? Hoelang heb jij je kindje gedragen? Welke doek is je favoriet?

 

30 juni ‘keukentje’

Toen dochter Maaike 2 jaar was kreeg ze dit keukentje op haar verjaardag. (ik deed toen nog niet aan minimaliseren) Ze heeft er zo nu en dan mee gespeeld maar nu is ze 6 en kijkt ze er al een poosje niet meer naar om. Ik vroeg haar al eens eerder of ze het keukentje ook weg wilde doen, maar dat wilde ze niet. Maar vorige week zei ze, ‘Mama, het keukentje mag nu wel weg’. Dus zo gezegd zo gedaan, ik zette het keukentje op een verkoopfacebookpagina van onze buurt en een gastouder neemt hem over, we zullen het keukentje vanmiddag brengen. Wil jij weten hoe je kinderen kunt leren minimaliseren? Lees dan deze tips eens.

 

Tot volgende week!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

32 gedachten over “Moeders weekblog (week 26)”

 1. Het 1e wat ik weg heb gedaan was alle make-up én het makeup doosje natuurlijk en alles vervangen door slechts 1 (natuurlijk) lippenstifje.
  Geen doosje meer, geen makeup meer, razendsnel klaar met opmaken en een schoon gezicht.
  Én wel een stralende rode glimlach 😉

 2. Ik ben nog volop bezig met het ontspullen, het eerste wat ik heb weggedaan is heel veel kleding. Nog elke dag wordt ik blij als ik mijn kledingkast open en in één oogopslag zie wat ik heb en dat het ook daadwerkelijk kleding is die ik draag. Van de week ga ik mijn serviesgoed aanpakken alles wat ik niet meer nodig heb zet ik op een weggeefhoek op fb en tot nu toe is alles opgehaald. Omdat ik nog een beginner ben zou het boek heel fijn zijn kan ik vast de nodige tips uithalen.

 3. Mooi om te zien hoe ook kinderen het minimaliseren op hun eigen manier aanpakken. Hier ook een meisje(5) dat goed op weg is.. 🙂

  Lijkt me leuk om eens een stukje te schrijven minimalisme, moederschap etc..

  En het boek ontspullen past nog prima in mijn minimalistische boeken rijtje.. Doe dan ook graag mee! Mijn kleding is toch wel een van de dingen die ik al het langst ontspul (<- is dat een woord?!) al zeker zo’n 4jaar heb ik een heel systeem voor het bijhouden wat ik wel/niet draag en dus het afstand doen van kleding.. De rest van mijn huis is pas sinds een dik half jaar slachtoffer..

 4. Ik heb voor het eerst niet iets materialistisch weg gedaan, maar vooral mijn gedachte tijdens het winkelen/boodschappen doen veranderd. Voortdurend denk ik nu na of ik het echt wel nodig heb. En wat blijkt dat je vroeger vaak onnodig spullen mee naar huis nam die dan toch weer in de kast bleven liggen. Nog maar een paar weken geleden hoorde ik voor het eerst over een minimalistisch huishouden en het voelt zo goed!

 5. Binnenkort gaan wij verhuizen (met z’n viertjes) dus er valt genoeg te ontspullen.. Van onnodige prullen tot kinderspeelgoed. Ik zou dan ook héél graag dit boek winnen 😀

 6. De baby uitzet die ik op zolder bewaarde. Ik heb voor beide dochters ( nu inmiddels 16 en 19) 1 doos met de belangrijkste spulletjes. Het eerste pakje, jasje, rompertje, sokjes, schoentjes en leesboekjes, flesje, babyboek, speeltje waar het meest mee werd gespeeld, favoriete knuffel, speeldoosje (muziek). En verder heb ik alle spullen zoals maxi cosi, kinderwagen, kleding etc weggegeven aan mensen die het niet erg breed hadden. De kinderkamer heb ik verkocht op Marktplaats. En ik heb een wiegje bewaard. Maar verder voelde het alleen maar goed dat mijn spullen niet liggen te verstoffen en nutteloos te zijn op zolder. En dat er nu een ander baby`tje dat het minder heeft er lekker gebruik van kon maken.Wie zegt dat mijn kinderen het willen gebruiken? Ik wilde zelf ook niets gebruiken van mijn ouders, schoonouders. Vond het veel te leuk om mijn eigen smaak te kiezen.

 7. Ik ben stapje voor stapje bezig om de spullen van mijn 2 kinderen (die door omstandigheden niet meer thuis wonen) weg te doen. De kleding is me al wel gelukt om weg te doen.
  Maar oh wat is de rest moeilijk.

  Het blijft leuk om te lezen hoe anderen mensen leren om met minder spullen te leven en dat je dat ook kinderen al jong kunt bij brengen.

 8. Het eerste wat ik heb weggedaan is mijn trouwjurk. Ik ga hem niet meer dragen omdat ik geen maatje 36 meer heb, of mijn dochter gaat en wil trouwen geen idee en zo ja, wil ze dan mijn jurk aan? De jurk wordt nu in Roemenië uitgeleend aan bruidjes die zelf geen jurk kunnen kopen. En ik vind dat een top idee!

 9. De eerste plek die ik “ontspult” heb was mijn boekenkast.er staan nu alleen nog boeken in die nog niet gelezen zijn.
  Alle al gelezen boeken hebben hun weg gevonden naar nieuwe lezers.
  Plek zat dus voor een nieuw nog niet gelezen boek.

 10. Nei dyn stikje oer alle glêzen en skaaltsjes ha ik earst de keukenkastjes trochwest! Dernei eins it hiele hûs troch. En ek de regel, iets nijs deryn-wat oars derút, befalt poerbest!

 11. Ohh, nog een lange ontspul-periode te gaan! Enorme klus met 5 opgroeiende kinderen…ik ga deze week eens de minimalistische kledingkast-tips gebruiken bij de kast van dochterlief. Afgelopen week de besteklade uitgezocht en keukenspullen. Volle doos die komende week naar kringloop gaat.

 12. Ik weet het niet meer, ik ben jaren geleden begonnen, maar wel met de Franse slag. Eigenlijk erg, te moeten beseffen dat ik niet eens meer weet wat ik gehad heb, en wat ik heb weggedaan. Ik weet wel dat mijn eerste echte afgeronde project mijn kledingkast was. Het schijnt dat de meeste Nederlanders 173 kledingstukken hebben. Ik heb 173 stuks als ik alles tel, inclusief schoenen, sieraden, ondergoed, jassen, tassen, wanten, sjaals, boodschappentasjes en brillen. De rest van het huis is hardnekkiger, omdat deze spullen mede van mijn huisgenoten zijn. Ook mijn boekenkast wil maar niet leger raken, elk boek is me lief. Ik lees graag het blog voor verdere inspiratie, en ik kijk af en toe een aflevering van ‘hoarders’, dat motiveert enorm!

 13. Wat een mooie winactie!! Ik doe graag mee, ik ben erg onder de indruk van de kledingkast van jouw dochter!! Ik heb 4 dochters dus wordt er best wat door gegeven waardoor de kasten overvol zijn!! Als ik win en uitgelezen ben begin ik daarmee!! Eerder deed ik al m’n uitgelezen boeken naar een mini bieb!! Dat gaf een hoop ruimte. Groetjes Marcella

 14. Ik doe ook graag mee met de winactiel! 🙂 want kan nog wel wat tips gebruiken om te ontspullen. Als eerste heb ik woonspullen weggedaan (tierelantijntjes vond ik het) en overbodige boeken cadeau gedaan aan mensen, naar de kringloop gebracht en in minibiebjes gezet. Heerlijk!

 15. Wat ik als eerste weg heb gedaan, zijn de boeken in mijn kast die ik toch nooit meer zou gaan lezen. Het voelde als huiswerk om telkens die ongelezen boeken te zien. In mijn boekenkast staan nu alleen nog maar boeken die ik met veel plezier gelezen heb en boeken waarvan ik weet dat ik ze nog wil lezen. Het boek Ontspullen staat nog op mijn lijstje, dus die mag er wel weer in!

  1. Gefeliciteerd Monique,

   Ik hoop dat je veel plezier beleefd aan het boek. Als je Dieuwke even snel je gegevens doorgeeft, zorg ik dat je zo snel mogelijk met het boek in de zon kunt gaan zitten.

 16. Ik neem graag deel aan de winactie voor het boek ontspullen. Ik heb echt geen idee meer wat ik als eerste weg heb gedaan toen ik er actief mee aan de slag ging. Het fijne is dat deze leefstijl bij me is blijven ‘plakken’ en ik nu veel bewuster met dingen en mijn omgeving omga. Ik ben in ieder geval eerst begonnen met mijn eigen spullen uitzoeken en daarna die van mijn dochter. Het mooie is dat het voor haar nu ook gewoonte is en ze af en toe ineens roept, mama en nu wil ik dit uitzoeken en opruimen en dan gaan we samen aan de slag. Nu zo vlak voor de vakantie lijkt me een mooi moment om alle meegekregen spullen van dit schooljaar door te lopen en alleen het allermooiste/leukste te bewaren 🙂

 17. Ik doe heel graag mee aan deze winactie! Na een tijd heel goed bezig te zijn geweest, mede door challenges van jou site, zit nu de klad er een betje in. Dus ik denk dat dit boek me zeker gaat helpen!

 18. Het eerste wat ik weg deed waren alle spulletjes op de kast die geen nut hadden, maar wel veel afstofwerk. Het resultaat was zo tof dat ik meteen gemotiveerd was om de rest aan te pakken. Gaan shoppen doen we niet meer. We focussen ons op de duurzame kant van spullen maar ik kan niet ontkennen dat er af en toe een moment is dat we het weer even laten hangen.

 19. Het eerste wat ik weg deed was mijn overtollige make-up, kleding die nooit wordt gedragen en speelgoed van de kinderen die nooit gebruikt wordt en nog veel meer.
  En het lijkt nooit op te houden 🙂 Dus dit boek is meer dan welkom, want inspiratie kan ik af en toe zeker gebruiken.

 20. Bij mij is het begonnen met de enorme hoeveelheid glazen die we in de kast hadden staan. Een groot deel is daar neer gezet en nooit van de plank afgeweest. Nu zijn ze naar de kringloop en is er misschien iemand anders blij mee. Dit weekend ga ik aan de slag met m’n klerenkast, het boek zou me ontzettend helpen om verder te gaan met minimaliseren.

 21. Het eerst wat ik heb gedaan om te ontspullen is… mijn baan opgezegd! Ik was zo druk met van alles waar ik geen positieve energie van kreeg dat ik wist dat ik een keuze moest maken. Ik ga de aankomende tijd gebruiken om mezelf weer op te laden, bepalen waar ik energie van krijg en dan ga ik veel spullen opruimen/weggeven/weggooien. Ik begin met kleding, cosmetica en speelgoed. Daar heb ik straks mooi de tijd voor en hopelijk gaat het boek me daarbij helpen.

 22. Het eerste wat ik (een jaar of 2 geleden) weggedaan heb is de halve inhoud van mijn badkamerkastje. Het laatste: een aanhanger vol met wat op onze (en schoonzussen hun) zolder lag. Een deel vekocht opde rommelmarkt gisteren, een deel gedoneerd aan een goed doel via de kerk, de rest gaat komende week naar de kringloop. Ik ben al een eind op weg in het ontspullen, maar heb nog moeite met bewust inkopen. Hopelijk kan het boek me daarbij helpen!

 23. Wat een leuke vraag, ik moest even nadenken wat het eerste is wat ik heb geminimaliseerd. Ik denk dat het mijn kleding was. Of misschien wat keukenspullen die me irriteerden 😉
  In elk geval is er al heel veel ons huis uit. Maar alsnog ligt de zolder vol met spullen die niet nodig meer zijn. Wat inspiratie kan ik op dit moment wel gebruiken daarvoor

 24. Ook ik doe graag mee met de winactie.
  Ik hield me vrij strikt aan de stappen die Marie Kondo beschreef in haar boek ”Opgeruimd!”. Ik begon dus eerst met kleding. Na de boeken volgden ongeveer 18 zakken van 100 liter propvol papiersnippers. Ik was er maanden mee ziet
  Ik had ook veel aan het andere boek ”Opgeruimd!” van Zamarra Ooms-Kok. Daarin staan veel concrete tips over hoe je kan ordenen en de prachtigste motiverende foto’s. Ik hou ontzettend van boeken die mij leren om mijn huishouden beter onder controle te houden. Dat is ook nodig omdat ik ziek ben. Ik werd minimalist uit noodzaak (want niet genoeg energie om alles op te ruimen) maar zou ook nooit meer anders willen.

 25. Ik ontspul me suf. Van twee gezinnen 1 nieuw gezin maken, daar komt heel veel spul bij kijken. Inmiddels ben ik gaan inzien dat het heel fijn is om andere mensen blij te maken met spullen die voor mij echt teveel zijn. Waar het mij aan ontbreekt is de finishing touch. Door pakken. Dieper ingaan om minimaliseren.

  Wat zou het tof zijn om dit boek te winnen !

 26. Begonnen met de kast in de kamer. Leeggemaakt en er achter gekomen dat bijna alles weg kon. Daarna de kast verkocht. Dat smaakte naar meer! Ben er nog niet maar denk nu veel vaker bij iets; als ik morgen ga verhuizen, gaat dit dan mee? Ook mijn koopgedrag onder de loep genomen. Krijg er steeds meer plezier in.

Laat hier je reactie achter!