Minimalistische moeder van de Maand oktober 2015

elda4

 

 

Ze heet Elda, ze is 34 jaar en ze is minimalistische moeder van de maand!

Eda: “Ik ben gelukkig getrouwd met Stefano en de moeder van Alessia 4 jaar en Xavi 6 maanden. Ik werk 36 uur in de week, waarvan 3 dagen op Schiphol. Verder zing ik elke maandagavond in een popkoor. Van zingen kan ik erg genieten, het is voor mij ontspannend en ontladend. Als overige hobby’s lees ik graag een goed boek (sinds kort op de e-reader) en heb ik een aantal kleurboeken voor volwassen. Ook wil ik binnenkort weer tijd maken voor een oude hobby, het schrijven van verhalen.

Een te vol huis

Tot 1,5 jaar geleden was ik helemaal niet het persoon welke met opruimen en minimaliseren bezig was. Wel stoorde ik me altijd aan ons volle huis en aan hoe lang het duurde om alles opgeruimd en schoon te krijgen. Toen we besloten te verbouwen in huis, hebben m’n man en ik alle spullen die uit de weg moesten op zolder gezet. Met als gevolg dat echt de hele zolder vol stond, de deur kon niet open of dicht. Echt alles stond vol. De enige kamer die echt opgeruimd was, was van onze dochter.

Een auto-ongeluk

Vlak na de verbouwing heb ik een auto-ongeluk gekregen en was ik afhankelijk van anderen in het huishouden. Ik kon niet alles zelf meer doen en we hadden toen een huishoudelijke hulp. Het was een lieve vrouw die goed kon schoonmaken, maar ze was er niet om op te ruimen. Dat moesten we zelf doen en toen kwam het besef dat het huis echt te vol was. Mijn man zei altijd wel dat we te veel spullen hadden, maar echt minder spullen in huis halen gebeurde nog niet.

Heel veel ging toen geleidelijk aan weg naar de stort, markplaats, via de weggeefhoeken en Facebook verkooppagina’s. Zeker toen we wisten dat er een 2de kindje op komst was ging de knop om. Het huis is nog zeker niet klaar, maar in een ochtend kan het huis helemaal schoon gemaakt worden. Doordat nu alles meteen z’n plekje krijgt en opgeruimd wordt. Heerlijk thuiskomen ‘s avonds en ook fijn opstaan. Niet meer de spullen die je tegemoet komen. Het opruimen ging me zo tegen staan. Ook al is het minimaliseerproces nog lang niet klaar, we voelen ons alle al veel prettiger in ons huis. Meer rust is gecreëerd en we zijn ook weer bezig ons huis aangenamer te maken. Deels betaald van de spullen die verkocht zijn.

Onrust

Rommel geeft onrust in m’n hoofd en dat merk ik nu het opgeruimder en minder vol is in huis veel meer. Na m’n zwangerschapsverlof bij terugkomst op kantoor heb ik me erg gestoord aan de inhoud van de administratiekasten. Volgens m’n collega’s nauwelijks veranderd, maar voor mij echt te vol, ongeorganiseerd en rommelig. De rust die minimaliseren meebrengt heb ik doorgevoerd in mijn auto. Vroeger lag die ook vol met van alles en nog wat. Nu is deze leeg en opgeruimd na bijvoorbeeld ontbeten te hebben in de auto. Niks blijft meer liggen.

De rust die gecreëerd is in huis kende ik eerst niet. Nu is het op zondag echt genieten als we ergens heen gaan. De stress van onverwacht bezoek is verdwenen, omdat ik weet dat het huis schoon en opgeruimd is. Ook ga ik bewuster om met geld. Vroeger zou ik die paar laarzen kopen als ik ze mooi vond, nu vraag ik mezelf af of ik ze echt nodig heb en lukt het me om er van weg te lopen. De paar schoenen/laarzen die ik nu heb gebruik ik intensiever en ze nemen bovendien minder ruimte in omdat het aantal verminderd is.

Het minimaliseren van afval

Plastic, papier, klein chemisch (batterijen etc.) wordt gescheiden. Textiel wordt doorgegeven via de weggeefhoeken of gaat ook in de daarvoor bestemde bakken. Elke maand ruimen mijn man en ik de voorraadkast op, wat we niet gebruiken gaat weg via de weggeefhoek, naar de voedselbank of naar iemand waarvan we weten die kan dat gebruiken. Verder dan dat eigenlijk niet. Met een gezin van 4 personen waaronder een baby hebben we wekelijks een halve kliko en dat vind ik best netjes. Mochten we ooit de loterij winnen, willen we graag een zelfvoorzienend huis, maar nu houden we het bij zonnepanelen en het scheiden van afval.

De zolder moet nog leeg, hier kan inmiddels weer gelopen worden en de deur kan met gemak weer dicht, maar toch alles moet weg. Mijn dochter zal ooit de zolder als slaapkamer krijgen als haar broertje wat groter is. Verder minimaliseren we verder met de uitgaven, doordat er minder spullen het huis binnen komen besparen we en dit gaat nu naar uitjes, verbeteringen van het huis en overige uitgaven. We investeren nu alleen nog in kwaliteit en niet meer in kwantiteit. Ik wil graag meer gebruik gaan maken van de fiets en voor een nieuwe fiets wordt nu gespaard.

Mijn inspiratiebronnen…

Van ‘MoedersMinimalisme.nl haal ik veel bruikbare tips, maar ook richtlijnen hoe dingen aan te pakken. Nu met de Flair-opruimweken kijk ik of er nog punten zijn waar ik wat aan heb. Aan de facebookpagina ‘Minimaliseren kun je leren‘ heb ik ook veel gehad, vooral in het begin.  Door deze pagina ben ik me ook gaan verdiepen in de Kondo methode. Ik heb een groot deel van het boek ‘Opgeruimd‘ gelezen en filmpjes bekeken op youtube. Van de Facebookpagina ‘Opruimen was nog nooit zo leuk‘, haal ik tips hoe ik effectiever en dus korter kan schoonmaken. Schoonmaken is niemands favoriete bezigheid, maar wel een noodzaak.

De mooiste ‘dingen’ in het leven?

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen kunnen genieten. Mijn gezin betekent alles voor me, dus als wij het prettig hebben met elkaar ben ik tevreden en daar kan ik volop van genieten. Ook geniet ik enorm van een goed boek, zingen, goede muziek, het schrijven van verhalen en het zien van familie en vrienden.”

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Minimalistische moeder van de Maand oktober 2015”

  1. Grappig omdat het zo herkenbaar is: stress bij bezoek omdat je huis helemaal overhoop ligt.
    Sinds ik aan het minimaliseren ben (want ik ben nog bezig, ik ben nog een tijdje zoet, vooral met de zolder) vind ik onverwachts bezoek leuk! Vroeger kon ik daar heel onzeker van worden en probeerde ik terwijl mijn man het bezoek binnenliet nog snel snel de tafel leeg te maken of de badkamer op te ruimen (stel je voor dat ze naar het toilet moeten…). En als het bezoek dan binnenkwam werden ze altijd begroet met een schijnbare nonchalante:”let maar niet op de rommel, het is héél druk geweest de voorbije week…”
    Nu weet ik dat die chaos niet kwam door de drukte, maar door de vele onnodige dingen die ik bijhield.
    Dus nu heb ik ook geen bezoekstress meer, want onze benedenverdieping is zo goed als volledig geminimaliseerd.

Laat hier je reactie achter!