Minimalistische Moeder van de Maand Maart

 

Belinda Kempers

Een nieuwe rubriek! De Minimalistische Moeder van de Maand! Om met deze rubriek mee te doen hoef je echt niet uit een rugtasje te leven. We vinden het fijn dat je jouw gedachten over het minimalisme met ons deelt. Belinda is onze minimalistische moeder van de maand Maart. Belinda is 45 jaar, getrouwd met Erik en moeder van 3 jongens. De oudste is 20, de middelste 18 en de jongste telg is 9 jaar. Ze wonen in een dorpje onder de rook van Doetinchem. 

“Over mezelf kan ik vertellen dat ik een idealist ben en dat ik geloof dat er meer is tussen hemel en aarde dan dat wij ooit zullen vermoeden in ons aards bestaan. Ik voel me verantwoordelijk voor m’n eigen leven en mijn leefomgeving en dan mijn leefomgeving in de breedste zin van het woord. Een oud indiaans gezegde leert mij dat alles wat er gebeurt met moeder aarde ook zal gebeuren met z’n bewoners. Ik kan kwaad worden als ik zie hoe mensen met elkaar en de aarde omgaan! Lieve God! Zien dan maar zo weinig mensen dat we de boel kapot maken? Of zijn er maar zo weinig mensen met het lef om er tegen in te gaan!?”

Minimalisme

Mijn moestuin“Minimaliseren als vanzelf in m’n leven geslopen. Het begon omdat ik vind dat ik voorzichtig moet zijn met alles wat leeft. Als ik minder koop geeft dat ook minder belasting voor het milieu. Alles wat al gemaakt is en tweedehands gekocht of gekregen kan worden is toch prima? Ik maak er een sport van. Wat is er op tegen, om je 2 keer in de week te douchen en andere dagen met waslapje en stukje zeep aan de wasbak te staan? Wat is er op tegen om alles binnen 5 km bereik vanaf je woning te fietsen? Wat is er op tegen om van alles weg te geven dat hier in huis waarschijnlijk toch niet meer gebruikt wordt? En wat is er heerlijker dan in mijn moestuintje prutsen en ‘s ochtends verse groente te plukken voor het avondeten. Dat geeft mij zo’n geluksgevoel! Een kropje sla, wat boontjes, komkommertje en dat uit m’n eigen tuin! Een vers eitje van mn kippetje…wie doet mij wat! :)”

Afval

“En dan met een huishouden van vijf en regelmatig zes personen de afvalberg zo klein mogelijk houden is een uitdaging, want de heren willen nogal eens plastic in de grijze afvalbak gooien. Je zult als jongvolwassene toch maar vier meter verder moeten lopen! Dus staat mams weer op de kop in de afvalbak afval te scheiden, daar ligt dus nog wel een stuk dat beter kan.

Ik ben zo’n twee jaar geleden tegen het maandblad Genoeg aangelopen, er blijken meer mensen te zijn zoals ik. Maar met een gezin dat soms andere keuzes maakt, voel ik me wel eens van een andere planeet komen. Dat mijn huisgenoten het soms onzin, lastig en wat al niet meer vinden, vind ik misschien nog wel het lastigst aan minimaliseren. Maar dat maakt niet dat ik het anders zou willen.”

 

“Minimaliseren heeft mij geleerd dat hetgeen wij nodig hebben er altijd is.”

 

Geen kwantiteit maar kwaliteit

“Sinds ruim een jaar moeten wij het hier in huis doen met heel wat minder inkomen. En wat blijkt? Doordat wij weten wat er in komt en waar het aan uitgegeven wordt, is het heel niet zo lastig om de tering naar de nering te zetten. Minimaliseren heeft mij geleerd dat hetgeen wij nodig hebben er altijd is en als er een keer iets niet kan, dat is dat geen probleem omdat het voor ons om luxe gaat. Ik geef liever m’n geld uit aan kwaliteit. Zo koop ik bijna alles biologisch en hoeft er hier zeker niet elke dag vlees op het menu te staan. Ik vind het bijzonder om te zien hoe mijn jongens met weinig tevreden zijn, dat ze goede maar niet veel kledingstukken hebben en zich kunnen redden zonder veel nodig te hebben. Dat biedt perspectief voor de toekomst want van de volgende generatie moeten wij het toch weer hebben!”

MoedersMinimalisme.nl

“De website MoedersMinimalisme.nl geeft me soms steun, soms net dát zetje in de rug dat ik nodig heb. Het geeft me vaak weer even het gevoel dat ik er niet alleen voor sta. Ik heb het niet dagelijks nodig maar ben wel altijd blij wanneer ik zie dat anderen ook aangestoken worden door dit virus en dat we er met z’n allen een betere wereld van kunnen maken.”

Echt genieten

“En ja, ook ik geniet van heel veel dingen in het leven! Weet je wat ik zo machtig vind? ‘s Ochtends vroeg, het liefst op een zondag wanneer alles nog in ruste is, in m’n pyjamaatje de was buiten aan de waslijn hangen! Dat is echt genieten! En weet je wat  zo bijzonder is? Ooit vertelde ik dit aan mijn oma, een prachtmens waar ik veel van geleerd heb, ze keek me aan en zei: “Belin, ik weet zo goed wat je bedoelt!

Maar ik geniet ook van een wijntje, muziek, van gesprekken en dom ouwehoeren. Volgens mij ben ik gewoon een gezellig soms maf en lief mens met haar eigenaardigheden. Onze deur staat altijd open voor wie dan ook en ik probeer altijd tijd te maken voor m’n medemens. Wat ik iedereen vooral mee wil geven is: geniet! Geniet en heb jezelf lief gelijk die ander, oftewel in het Achtehoeks:

“wa-j nie wil da ow geschiedt doe da ook een ander niet!”

Liefs, Belinda.

 

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur dan een mailtje.

Voel je vrij om op dit artikel te reageren!

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!