Minimalistische Moeder van de Maand September

gerlinde

 

Ze heet Gerlinde, is 33 jaar, moeder van 3 kinderen en is zwanger van de vierde. Samen met haar kinderen, haar grote liefde en twee katten woont ze op een eilandje aan de zuidkust van Noorwegen. 

“Zes jaar geleden had ik zwangerschapsverlof en ik had besloten om de zolder op te gaan ruimen. We waren onlangs verhuisd naar een dubbel zo groot huis en heel de zolder stond vol met troep uit het oude huis. Ik kon net nog naar de wasmachine strompelen. Ik zocht naar tips om die rommel te lijf te gaan. Tussen allerlei blogs over ‘organiseren’ kwam ik er op een minimalistisch blog. Zenhabits, of Becoming Minimalist geloof ik.

Geen georganiseerde troep

Minimalisme leek me een briljante oplossing; geen georganiseerde troep, maar gewoon helemaal geen troep meer. Als een gek vulde ik doos na doos met zooi. Nog nooit was ik zo blij geworden van die spullen, als toen ze het huis verlieten. Toen ons zoontje eenmaal geboren was, gebruikte ik ook elke vrije minuut om op te ruimen. Het maakte me zo blij en opgelucht!

Ikea

Vroeger vond ik het leuk om bij online winkels te kijken of er nog iets leuks te vinden was, dat ik eigenlijk helemaal niet nodig had. Of ik kocht dingen voor het huis die ik al gauw weer zat was. We gingen wel eens op zaterdagmiddag naar de stad, gewoon… voor de lol. Kochten we cd’s, dvd’s of iets van kleding. Dat doe ik nu echt niet meer. Ik koop wat ik nodig heb en meer niet. Ik kan ook prima voor de lol met iemand naar ikea gaan en met lege handen bij de kassa aankomen. Dat ging vroeger echt niet.
Ik merk ook dat ik me steeds minder aantrek van wat de omgeving vindt. En dat ik me rustiger voel. Ik hoef niets te bewijzen door mijn kleding, huis of wat dan ook. Spullen zeggen me niet zo veel meer.

Afval minimaliseren

Minimaliseren in afval is hier in Noorwegen lastig. Praktisch alles komt in plastic verpakkingen, grootverpakkingen zijn niet zelden duurder per kilo dan gewone verpakkingen en leuke kaas- brood- en delicatessenwinkeltjes waar je zonder verpakking zou kunnen kopen zijn dungezaaid, vreselijk duur, of we moeten er heel ver voor omrijden. Daarentegen is afval scheiden hier wel goed geregeld, dus doe ik dat maar.

Cd’s

Op af en toe een opruimrondje in huis na ben ik wel klaar met minimaliseren. Hoewel er met een baby de eerste tijd elke dag wel iets lijkt te zijn wat ze niet meer passen of nodig hebben, maar gelukkig heeft een baby maar heel weinig nodig. Een vierde zeker. Van de cd’s zou van mij de helft weg mogen, omdat we die nooit draaien en dat vermoedelijk ook nooit meer gaan doen maar dat stuit helaas nog op verzet. Aan de andere kant: ze staan me niet in de weg.

MoedersMinimalisme.nl

Ik vind je site erg weldoordacht gemaakt en handig voor mensen die willen gaan minimaliseren. En voor de mensen die dat reeds deden, is het natuurlijk altijd leuk om te lezen ter inspiratie. Het laat zien dat een leven met minder spullen, juist een ‘rijk’ leven is.

De mooie dingen in het leven zijn voor mij naar buiten lopen en gelijk in het bos staan, eetbare dingen zoeken in het bos met de kinderen, boswandelingen als het heeft gevroren, de herfst, sneeuw, de lente, vuurtjes stoken, buitenspelende kindertjes, zelfgebrouwen bier, het geroep van uilen horen ’s nachts… Geen ding, maar gewoon ons leven hier eigenlijk….

Inspiratie

Inspirerende blogs waren in het begin de bekende blogs; Becoming minimalist, miss minimalist, zen habits, rowdy kittens, be more with less, minimalist mom. Ik vond het boek Enough (Genoeg) van John Naish heel erg leuk, vol Britse humor schrijft hij over onze verslaving aan spullen. Eigenlijk vind ik alles wel leuk om te lezen over dit onderwerp. Van rondkijken op pinterest tot allerlei boeken over besparen, zelfvoorzienend leven, wonen op kleine oppervlaktes en eenvoudiger leven. En de website www.youhavetoomuchshit.com waar je een ‘zelfhulpboek’ kan downloaden, vind ik geweldig.”

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.154 andere abonnees

2 gedachten over “Minimalistische Moeder van de Maand September”

  1. Voor mij ben je een bron van inspiratie Gerlinde! Ik ben een pak ouder dan jij maar heb al veel van je geleerd.
    Ik wou dat ik je vroeger had leren kennen zodat ik dit allemaal veel vroeger had kunnen lezen….
    Dank je wel voor alles! en nog heel veel plezier in Noorwegen!

Laat hier je reactie achter!