De minimalistische moeder van de maand november 2017

 

Inge is moeder van zoon Mees en probeert haar minimalistische leefstijl in de ayurveda te integreren. Inge is minimalistische moeder van de maand. Lees snel haar inspirerende verhaal.

Inge: “Toen ik zes jaar oud was droomde ik van een klein huisje op de hei. Het beeld dat ik toen creëerde zit nog steeds even levendig en onveranderd in mijn hoofd. Het huisje was vierkant, de muren waren spierwit en door de vele ramen aan alle kanten was het een hele lichte plek. In het huisje zag ik mijzelf zitten achter een tafel, helemaal leeg, met enkel een boek en een kop thee. Om mij heen paarse heide en in de verte het struweel aan de rand van het bos.

Dat huisje was natuurlijk onmogelijk te realiseren. In de jaren erna werd ik verliefd op de minimalistische piano melodieën van Satie en Nils Frahm, las ik de korte gedichten van Hans Andreus over het licht en maakte ik lange boswandelingen. Die zorgden allen voor een stilte in mijn hoofd, die ik ook zo zocht in mijn omgeving en niet wist te realiseren. In deze jaren van het zoeken naar de essentie, was ik ook opzoek naar ‘hoe te leven’. Die antwoorden vond ik in de leer van de moeder der geneeswijzen: de Ayurveda. Sindsdien probeer ik in mijn minimalistische leefstijl de ayurveda te integreren. Dat is een hele mooie zoektocht naar balans. Momenteel doe ik een opleiding tot ayurvedisch voeding- en leefstijl coach.

 

2. Wanneer besloot je te gaan minimaliseren?
In de zomer van 2011 nam mijn leven een andere wending. Naast de tent in Frankrijk las ik het boek van Jan Chozen Bays over Mindful eten. Dat was mijn eerste ontmoeting met opmerkzaamheid. Vanuit die opmerkzaamheid kwam ik dichter bij mijzelf, waardoor ik het verlangen naar een lege ruimte weer tegenkwam. Kort daarna vond ik een blog van de schrijver Leo Babauta. Vanuit zijn visie begon ik met het proces van het zoeken naar de essentie en het weglaten van al het andere. 

 

3. Wat is er voor jou veranderd, sinds je aan het minimaliseren bent?

Door de rustige thuisbasis en het minimal travelling, ben ik veel beter bestand tegen de hectiek van alledag. Het vinden van de essentie van mijn leven maakt me enthousiast en opmerkzaam. De geboorte van mijn lentekind in tweeduizendzestien, heeft mijn minimalistische kijk weer even op scherp gezet. Nu, anderhalf jaar later, is het huis weer fijn en vraag ik me af waarom we ooit toch dachten zoveel nodig te hebben. Een kind heeft warmte, voeding en aandacht nodig: dat was er allemaal al, daar hadden we echt geen spullen voor nodig! Het lijkt me leuk in de toekomst steeds weer creatieve minimalistische oplossingen te verzinnen. Zo probeerde ik laatst mijn zoon te leren dat elk ding in huis een eigen ‘huisje’ heeft (naar Leo Babauta). Minimalisme is heel belangrijk voor mij, gehoor geven aan de behoeften van mijn zoon is voor mij net zo belangrijk! Daarin hoop ik dat we all-win situaties kunnen vinden in de toekomst, door verbindende communicatie (Justine mol).

4. Wat vind je het moeilijkst om te minimaliseren?

De keuken blijft moeilijk. Daar waar ik heel erg van ruimte en leegte hou, is het voor mij nog belangrijker om voedende, verse maaltijden te bereiden, die ik goed kan verteren. Daar zijn heel wat potten havermout, rijst, dadels en grote bakken groenten en fruit voor nodig. En daarbij minimaliseer ik ook graag mijn bezoekjes aan de biowinkel, zodat er meer tijd over is om fijne dingen te doen. Daardoor kopen we vaak wekelijks grotere voorraden in. De badkamer is ook wat moeilijker. Voor een ayurvedische leefstijl is een tandenborstel en een stukje zeep niet voldoende voor een goede reiniging. Ook daarin denk ik dat een goed ontwerp van een badkamer heel erg uitmaakt, zodat alle spullen een echt ‘huis’ hebben. 

 

5. Minimaliseer je ook in afval?

We hebben een prullenbak van Joseph Joseph, waar afval netjes in te scheiden is. Verder kopen we vooral verse producten om mee te koken, vaak ook op de biologische markt. Daarnaast kopen we ook veel tweedehands, dus zonder verpakkingen.

 

6. Wat zou je in de toekomst nog graag willen minimaliseren?

De zolder is tot op heden een plek om alles in 60-dagen dozen te plaatsen (Leo Babauta). We kopen niet zoveel meer en er verdwijnt ook steeds wat naar zolder (en vanuit daar gaat het weer elders). Als we de zolder niet meer nodig hebben om tijdelijk spullen op te slaan, hoop ik er een rustige ruimte van te kunnen maken voor stilte en meditatie.

 

7. Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

Wat betreft minimalisme heb ik genoeg gehad aan de boeken en blogs van Leo Babauta (mnmlist.com.) om er zelf mijn weg in te vinden. Voor mij gaat minimalisme over voelen en niet over denken. Al is het leuk om zo nu en dan blogs te lezen om weer opnieuw geprikkeld te worden! Er is veel gaande in de aandacht voor minimalisme!

 

8. Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?
Het is heel mooi dat er in Nederland een blog bestaat waar minimalisme de aandacht krijgt en helemaal in combinatie met het ouderschap. Het is heel leuk om de zoektocht van anderen te lezen. Iedereen vindt weer een andere essentie en dat is ook juist mooi! Het verhaal van Dieuwke is erg inspirerend en bevestigd ook dat een mensje, pas net geboren, al zo veel kan geven.

 

9. Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

In de herfst fietsen over het landgoed van Amelisweerd met mijn zoontje voorop, die me dan af en toe met een vrolijke lach roept: mama! 

En de creativiteit van moeder aarde: de dromerige tuinen van Piet Oudolf. We hebben een stadstuin en deze staat vol wilde planten. Van minimalisme hou ik in huizen en tijdens reizen, in de tuin kunnen er voor mij niet genoeg planten staan! Planten zij de essentie van al het leven en geven me altijd rust.

 

10. Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Om mijzelf te vinden door in balans te leren leven (en te mediteren), waardoor ik van waarde kan zijn voor alle levende wezens om me heen.”

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “De minimalistische moeder van de maand november 2017”

  1. @Dieuwke: enige tijd geleden je site ontdekt en letterlijk van begin tot eind gelezen de afgelopen weken. Zo inspirerend! Ik kijk uit naar komende artikelen.

    @Inge: wat een prachtige minimalistische kamers op de foto’s! Ik word op deze manier heel nieuwsgierig naar de andere kamers, heel mooi hoor 🙂

Laat hier je reactie achter!