De Minimalistische Moeder van de Maand Mei

MMvdM-Marleen_Hartog

 

Marleen Hartog (31) is minimalistische Moeder van de Maand Mei!! Ze woont samen met haar man en driejarige zoon en twee poezen in Tilburg. Ze houdt van reizen, lezen en schrijven. Pippi Langkous, de natuur, het minimalisme, kleurrijk, introvert, creatief en maakt dromen waar, zijn woorden die haar goed omschrijven.

“Ik ben schrijver en online ondernemer. In 2013 kwam mijn boek ‘Geboren met een schisis, zo moeder zo zoon’ uit en startte ik de website www.schisiservaringen.nl. Het manuscript van mijn tweede boek, een thriller, zit in de afrondende fase en vorige maand ben ik begonnen aan een boek in opdracht.

Het is een jaar of drie geleden dat ik geleidelijk aan begonnen ben te minimaliseren en sinds twee jaar ben ik hier heel bewust mee bezig. Een burn-out maakte mij duidelijk dat de manier waarop ik mijn leven tot op dat moment leefde, niet bij mij paste. De enige manier om te herstellen was door rust te nemen en van daaruit stap voor stap mijn leven opnieuw op te bouwen. Sindsdien kies ik er heel bewust voor wat ik wel en niet toelaat in mijn leven. Wat past bij mij? Wat maakt mij blij? Ik kwam erachter dat er veel in mijn leven was wat ik in mijn hoofd belangrijker had gemaakt dan dat het eigenlijk is, maar door de chaos kon ik dat niet helder meer zien. Ik ging maar door, moest doorgaan van mezelf. Totdat het niet meer ging en ik geen keuze meer had.

“Ik merk dat er nu veel meer ruimte is in mijn hoofd, hart en huis.”

Balans

Toen ik zo intensief bezig was met het vinden van de juiste balans in je leven, kwam ik al gauw uit bij de hoeveelheid spullen die ik bezat. Op het moment dat ik begon met het minimaliseren van spullen vond ik dat ik niet zoveel spullen had. Als ik daar nu aan terug denk moet ik hard lachen.

Minimaliseren is een proces. Je groeit erin. Ik merk dat er nu veel meer ruimte is in mijn hoofd, hart en huis. Het geeft veel rust en het wordt voor mij steeds duidelijker waar het leven voor mij om gaat. Door de ruimte die er zowel letterlijk als figuurlijk ontstaat, kom ik nu ook toe aan het waarmaken van mijn dromen. Voorheen droomde ik vooral en ging al deze plannen ‘ooit’ uitvoeren. Als ik al mijn oneindige to do lijstjes vol zaken waarvan ik nu denk ‘what was i thinking?’, had afgewerkt.
Nu schrijf ik mijn derde boek en ik ben bezig met het opstarten van een groot online project. Maar nog belangrijker: ik zit veel beter in mijn vel, ben zelfverzekerder en kan nu de moeder zijn voor mijn zoontje die ik wil zijn.

Creativiteit

Ik vind het lastig om de spullen van mijn man te minimaliseren. 😉  Voor de rest ben ik nu zover dat ik alles gemakkelijk los kan laten. Wat me in het begin veel moeite heeft gekost zijn mijn boeken en de spullen die met creativiteit te maken hebben. Stapels magazines vol inspirerende artikelen en afbeeldingen voor toekomstige schrijf- en collageprojecten, dozen met stofjes voor als ik ooit zou leren naaien en mijn eigen kleding zou gaan maken, talloze verfspullen en canvasdoeken voor wanneer ik zou gaan schilderen et cetera, et cetera. Het lag er al jaren en de verzameling breidde zich alleen maar meer en meer uit. Uiteindelijk heb ik gedacht: stel dat ik nu aan een van de vele projecten zou toekomen: waar begin ik dan mee? Voor dat project heb ik een paar spullen bewaard, de rest ging weg. Mocht ik opeens zo’n project willen oppakken, dan heb ik daar binnen no time weer nieuwe (tweedehands) spullen voor verzameld. Ik heb nog niks gemist.

Ik minimaliseer ook een beetje in afval. Wij hebben een nee-ja sticker bij de brievenbus hangen. Ik kom graag bij de kringloopwinkel en probeer alleen te kopen wat ik nodig heb of wat ik écht heel graag wil hebben. Ik maak steeds vaker dingen zelf, zoals wasmiddel.
Voor mij is het belangrijk om alles stap voor stap te doen en dit langzaam uit te breiden. Op dit moment let ik erop weinig tot geen plastic tasjes meer aan te nemen. Als dat eenmaal een gewenning is komt er vanzelf wel weer iets bij.

De natuur in

In de toekomst zou ik onze woonruimte nog graag minimaliseren. Wij willen weg uit de stad, de natuur in. Onze droom is een klein, minimalistisch ingericht huisje in het bos. Eerst in Nederland, en later in Spanje. Meer buiten leven, meer financiële ruimte voor ervaringen in plaats van materialistische zaken.

Op de site MoedersMinimalisme vind ik heel veel herkenning. Ik vind de artikelen inspirerend om te lezen. Ik vind het goed dat minimaliseren aan populariteit wint in de huidige maatschappij. Ik geloof echt dat dit mensen helpt dichter tot zichzelf te komen.

Ik wil graag de wereld ontdekken samen met mijn gezin. Op grote schaal door letterlijk de wereld over te reizen, en op kleine schaal door te leven in het nu en te genieten van alles wat op ons pad komt. Hutten bouwen en picknicken in het bos, fijne gesprekken met vrienden en familie, met een boek in de zon… er is zoveel moois!”

Heb je een taalfout gezien in deze blog? Meld het me!

5 thoughts to “De Minimalistische Moeder van de Maand Mei”

  1. Inspirerend en herkenbaar!
    Stapje voor stapje en op een bepaald moment wel “moeten” om verder te komen in je hoofd, huis en hele leven. Tot je niet anders meer kan en wilt :).

    Goed hoor! Ik ga me ook maar weer eens focussen op een volgend stapje.

  2. Leuk! Ik realiseer me nu dat ik ook alweer een hoop afval bespaar door zelf shampoo/conditioner te maken en wasmiddel. Ik gebruik een kristal als deodorant. Ik vind het ook leuk om naar de kringloopwinkel te gaan omdat je hier vaan unieke dingen vindt. Een logische volgende stap voor mij is om zelf meer etenswaar te maken/voorbereiden. Als ik een grotere vriezer heb (nu maar een klein vakje) kan ik alles lekker in bulk kopen en maken zodat ik minder afval heb en minder zooi. Het scheelt ook enorm veel tijd qua koken.
    Qua boeken doe ik ook een hoop weg. Ik had zeker 10 kook/bakboeken. Ik verzamel nu de lekkerste recepten in Indesign printdocumentjes (ik heb een template gemaakt) en print deze uit om in een favoriete receptenmap te doen.
    Helaas staan hier nog steeds 4 verhuisdozen met spullen welke ik wil verkopen.

Laat hier je reactie achter!