Minimalistische Moeder van de Maand Juni 2015

mmvdmaand-suzanne

 

Minimalistische Moeder van de Maand Suzanne Anne is alleenstaande moeder van 3 kinderen; een autistische jongen van 8 jaar, een autistisch meisje van 5 jaar en een jongen van 2,5 jaar. Ze werkt rond de 12 uur per week en zit in de bijstand.

“Al meer dan 5 jaar geleden besloot ik te veranderen. Het vele afval stond me tegen, maar ook het consumptiegedrag en de hoeveelheid onnodige spullen in huis. Zo begon ik langzaamaan kastje voor kastje te sorteren en spullen weg te geven, te ruilen of te verkopen. Daarbij ging ik er ook opletten wat voor spullen er in huis kwamen. Omdat we weinig geld hadden ging ik goed nadenken over wat ik allemaal anders zou kunnen doen.

Zo begon ik dus onder andere aan wasbaar maandverband, wasbaar toiletpapier en wasbare luiers. Dit scheelde al enorm in de kosten en natuurlijk is het ook beter voor het milieu.

Afval minimaliseren

Ik ben veel bewuster geworden van geld, milieu en gezondheid. We hebben nu nog maar één vuilniszak per maand in de container en zelfs dat vind ik al teveel. Op straat kan ik me groen en geel ergeren aan het afval dat er ligt. Dan vraag ik me af waarom dat niet in een vuilnisbak had gekund. Afvalvrij boodschappen doen is lastig omdat we ons eten van de voedselbank krijgen. We gooien dus nog best veel plastic weg. En ondanks dat ik een ‘nee-nee sticker’ heb, heb ik per 4 weken mijn papiercontainer altijd propvol. Ik maak maar altijd een grapje dat de kinderen zoveel kleuren anders heb ik geen flauw benul waar het vandaan komt.

Zodra ik weer zelf voedsel kan kopen zou ik meer in bulk en los willen kopen, zodat ik nog meer mijn afval kan minderen. “Het leven zonder afval” mevrouw is onder andere mijn inspiratiebron geweest. Ze heeft nu ook net een boek uit, die ligt nu op mijn keukentafel te wachten. Ik maak mijn eigen probiotica en bak regelmatig mijn eigen brood. Ik zou binnenkort ook graag nog mijn eigen groente en fruit willen kweken.

Gezonde voeding

Ik ben de laatste tijd ook mezelf van binnen aan het opruimen. Alle gifstoffen eruit. Dus ben nu rode e-nummer- en suikervrij aan het eten. En ja, dat is best lastig als je voedsel krijgt van de voedselbank. Dan ruil ik het “slechte” voedsel om met mensen uit mijn omgeving of ik geef het weg. Hierdoor ben ik zelf al 22 kilo afgevallen en de kinderen knappen duidelijk op qua gedrag.

Een beetje vast

Ik vind het lastig dat ik soms geen stop heb, wanneer ik aan het minimaliseren ben. Als ik eenmaal bezig ben moet het ook af. Soms dan zit ik zo lekker in een flow, dan neem ik er nog een kast bij om te minimaliseren. Ik hecht me helemaal niet aan spullen dus dat is wel makkelijk. Ik zou het liefs nog veel meer weg willen doen. Ik zou graag echt minimalistisch leven, al heb ik nu toch echt alleen al dingen nog in huis die ik gebruik. Ik zit een beetje vast nu. Ik wil verder maar er is niets meer te minimaliseren.

Hergebruik van spullen

Mensen in mijn omgeving weten van mijn situatie en steunen ons met kleding en andere spullen. Sommige spullen geef ik zelf ook weer verder door en zo heb ik ook weer andere mensen blij gemaakt. Zo maak je het cirkeltje rond en minimaliseer je weer een hele boel. Spullen verdwijnen niet naar de afvalberg maar worden nog vele malen vaker gebruikt totdat ze echt op zijn.

Daarnaast ben ik medeoprichter van de Facebookgroepen ‘Wolletjes op reis‘ en ‘Wasbare luiers op reis‘. Daar worden tweedehands spullen een nieuw leven gegeven door gratis op reis te gaan om zo toch nog gebruikt te worden. We bestaan geheel door donaties. Het loopt ook ontzettend goed. En daar ben ik toch wel trots op om daarmee bezig mag zijn.

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me! Zoek je me ook gezellig op Instagram op voor handige tips over minimaliseren en huishouden? -> dieuwke_moedersminimalisme Het kan zijn dat deze blog affiliatelinks of betaalde links bevat.

Op de hoogte blijven van alle nieuwe berichten?

Meld je dan nu aan! (afmelden kan altijd en ik beloof: geen spam!)

Voeg je bij 1.161 andere abonnees

2 gedachten over “Minimalistische Moeder van de Maand Juni 2015”

  1. mooi om te lezen dat je met zo weinig middelen toch probeert het afval te beperken en niet al maar meer wil. ik scheid ook al mijn afval en ben altijd verbaasd om te zien hoeveel afval er op straat ligt en dat alle kliko’s in de straat zo vol zitten. Het boek ga ik zeker eens lezen.

Laat hier je reactie achter!