Minimalistische Moeder van de maand juli 2017

DSC_0817-mmDeborah is 28 jaar, pas getrouwd, moeder van Simon (2) en woont sinds kort in Sint-Niklaas. Deborah is minimalistische moeder van de maand!

“Ik ben altijd al bezig geweest met bewust en duurzaam leven. In mijn studententijd kocht ik al biologische voeding, at ik minder vlees en vis en hadden we wekelijks een groentepakket dat we gingen halen bij de lokale biologische boer. Ik studeerde in Gent Agro-en biotechnologie en elke dag leerde ik meer en meer. Ik vond het fantastisch om die kennis te integreren in mijn dagelijks leven.

Wanneer ben je begonnen met minimaliseren?

Eigenlijk pas toen ik in Sint-Niklaas ben gaan wonen. Een heel belangrijk deel van duurzaam leven, is het afstand nemen van bezit. Dat is geen gemakkelijke opdracht in deze hebzuchtige maatschappij waar de reclame rond je oren vliegt. Minimaliseren leek mij een logische, volgende stap op weg naar een duurzamere levensstijl.

Wat is er voor jouw veranderd sinds je aan het minimaliseren bent?

Op zich koop ik graag leuke dingen. Uiteraard duurzame, leuke dingen. Bijvoorbeeld speelgoed van gerecycleerd materiaal, leuke kleren van biokatoen, tencel en bamboe. Dus het was even een switch maken: “Niet kopen omdat het ‘ leuk’ is, maar omdat het ‘nuttig’ of ‘nodig’ is.” Maar na enkele maanden werd het juist heel gemakkelijk. Er waren centen over om te sparen of om meer gezondere, biologische voeding te kopen.

Wat vind je het moeilijkste om te minimaliseren?

Elke dag minimaliseer ik meer en meer, maar ik ben nog lang niet waar ik wil staan. Ondanks het feit dat ik minder en minder koop, blijven er toch spullen mijn huis in sluipen. Elke twee weken heb ik een zak voor de kringloop. Ik vraag me oprecht af waar dat allemaal vandaan blijft komen!

Mijn man en ik zijn echte Bourgondiërs, wij houden van lekker eten. Dus daar hoort ook af en toe een restaurantje bij. Als onze financiën het toelaten, durven we gerust drie keer per maand uit eten te gaan.

IMG_20170307_181852Vroeger was ik een echte boekenwurm. Momenteel veel minder, want ik heb de mentale ruimte niet om een boek te nemen en te lezen. Toch hebben al die boeken van vroeger, inclusief schoolboeken, een ziel en een waarde gekregen waar ik moeilijk afscheid van kan nemen. Ik heb er al heel veel weggedaan en ik heb ook een leuke manier gevonden om ze op te hangen. Maar toch, vind ik dat het aantal nog veel te hoog is.

Minimaliseer je ook in afval?

Jazeker! Wij leven met de seizoenen mee door een wekelijks groentepakket bij de biologische, lokale boer te nemen. Wanneer we in de buurt zijn doen we onze inkopen bij een verpakkingsvrije winkel. Bijvoorbeeld bij Robuust The Zero Waste Shop. Maar we komen niet heel veel meer in Antwerpen, dus onze bezoekjes worden steeds minder. Nu probeer ik vooral naar een biologische winkel te gaan en de grootste verpakking te nemen van producten die lang meegaan en waar ik veel van gebruik. Thuis bewaar ik alles in potten. Ik overweeg soms om naar de markt te gaan met mijn doosjes en potten. Maar biologische producten op een markt zijn zeldzaam. Dus kies ik vaak toch voor een winkel.

IMG_20170307_182100

 

IMG_20170307_182550 (1)

 

IMG_20170307_182804Ook maak ik veel producten zelf. Ik heb onlangs zelf mijn douchegel, tandpasta en deodorant gemaakt. Ook mijn schoonmaakproducten maak ik zelf. Ik heb een allesreiniger (op basis van azijn) en een schuurpasta (op basis van pure zeep en baking soda) waar ik alles schoon mee krijg. Ook sauzen en desserts proberen we zoveel mogelijk zelf te maken. Daarnaast minimaliseer ik in elektrische apparaten en vervang ze door de batterijvrije variant. Bv. Door het gebruik van een analoge weegschaal.

IMG_20170307_183314Ook gebruik ik wasbare luiers ( tencel en bamboe) en billendoekjes (biokatoen) voor mijn kleine spruit. Zelf gebruik ik wasbaar maandverband ( bamboe). Ik koop (haast) alleen maar kleding van biokatoen, bamboe en tencel. Zo draag ik onrechtstreeks bij aan minder waterverbruik, minder pesticiden en minder microplastiek dat via onze wasmachines en hun leidingen in de oceaan belanden.

Wat zou je in de toekomst nog meer willen minimaliseren?

Als je het mij over 5 jaar nog eens zou vragen, weet ik zeker dat ik veel verder sta dan nu. Ik zal waarschijnlijk klaar zijn voor dingen waar ik nu absoluut nog niet aan durf denken. Mijn volgende stap is vooral gericht op zelf alles maken van natuurvriendelijke grondstoffen. O.a. vaatwastabletten en afwasmiddel staan op de planning. Ja, mijn vaatwasmachine zie ik mij nog niet direct wegdoen. Ook wil ik graag minimaliseren in zakken chips en zelf chips maken als ik de verleiding niet kan weerstaan.

Welke boeken/websites hebben je geïnspireerd?

Vooral Green Evelien en Moeders Minimalisme volg ik op de voet. Boeken specifiek over minimalisme heb ik nog niet gelezen. Maar wel over het verminderen van afval. Bv. Leven zonder afval, de huishoudbijbel, etc.

Wat betekent de website MoedersMinimalisme.nl voor jou?

Voor mij werkt het echt om bezig te blijven. Elke keer als ik een facebookpost of een nieuwsbrief ontvang, krijg ik weer energie om aan nieuw project te beginnen. Het is een zetje in de rug als je even geen inspiratie meer hebt.

IMG_20170307_182644Wat zijn voor jou de mooiste ‘dingen’ in het leven?

Mijn gezin. Mijn vrienden. Vriendelijkheid & intimiteit.

Wat denk je dat jouw doel is in het leven?

Mijn doel is om in grote mate zelfvoorzienend te leven. Een co-housing project opstarten of mee opstarten met mijn gezin en mijn vrienden en afhankelijk van ieders specialisatie en noden heel veel zelf te creëren, zodat we niet meer afhankelijk zijn van de grote ketens. Bezit is passé, alles dat toch in ons ‘bezit’ is, delen we met zoveel mogelijk mensen. Een omgeving creëren waarbij je samen elkaars kinderen grootbrengt, want ‘ It takes a village to raise a child’. Samen elkaar bijstaan in zwangerschap en opvoeding.”

Heb je een taalfout of een niet werkende link gezien in deze blog? Meld het me!

Laat hier je reactie achter!